Ochiul boului de lîngă nasul cocoșului
1001 de măști 3 mai 2015 Niciun comentariu la Ochiul boului de lîngă nasul cocoșului 27De 1 mai, la ora 08.00, piața din Alexandru abia-și punea pirostriile. Cupluri de gospodari, mai tineri sau mai bătrîni, luau păturile de pe tarabă și apoi începeau să înșire flori, fructe, legume sau semințe. Bunica Veta se tîrguia cu o doamnă pentru o lingură de ochiul boului. „Uitați-vă la mîinile astea crăpate, negre de pămînt. Cu ele pun răsaduri, cu ele adun și pe urmă cu ele-mi strîng cîțiva lei pe lîngă pensie. Dacă stau să mă gîndesc, nici drumul nu-mi iese cu ce fac în unele zile”, se plînge bunica văzînd că marfa-i este luată în rîs. Băbuța măruntă vine zilnic la piață cu semințe de flori din grădinița pe care și-o îngrijește singură în satul Victoria. Mie îmi întinde trei rădăcini de gladiole pe care cere doi lei. „Sînt grena ca basmaua din capul babei”, adaugă ea chicotind și arătîndu-mi apoi cum arată nasul cocoșului. „E o sămînță neagră, ca un bob de mazăre”, mă lămurește bunica rămasă văduvă de opt ani, de cînd Sandu al ei s-a prăpădit de cancer. De atunci nu este zi să lipsească din piață. Venea și înainte însoțită de moș, dar de cînd și copiii s-au mutat în alte localități, „decît să rămîn singură-cuc, mai bine mă duc la drum”.
Lîngă taraba sărăcăcioasă a bunicii, la „2 Cocoși”, s-a făcut coadă. Oameni grăbiți și puțin înfrigurați că nu dăduse încă soarele se îngrămădeau în holul de cel mult doi metri ca să cumpere pipote, piept de pui, aripioare, copănele sau ficat. Cît timp vînzătoarea rotunjoară le dădea asigurări că toată carnea este ambalată de dis-de-dimineață, cumpărătorii puneau ochii pe cîte o pungă rozalie și după ce o pipăiau, ca să vadă dacă-i proaspătă, o puneau în sacoșă. „Săptămîna trecută tot de la matale am luat pieptul și acum pentru grătarul de azi ne facem provizii de aici, de lîngă casă, să nu mai ajungem în Selgros”, îi spune un bărbat cărunt vînzătoarei, tîrîind după el trei sacoșe pline ochi cu verdeață. După ce iese, se mai învîrte printre rînduri și apoi intră la brînzeturi.
Aici, negustorii vin cu noaptea în cap tocmai din Botoșani. „Domnișoarelor drăguțe le dăm brînză de văcuțe”, se aude dinspre intrarea de lîngă florării. Familia Olăeru, cei mai vorbăreți vînzători, mă întîmpină cu cîte o bucățică de caș proaspăt, una de urdă și alta de brînză sărată făcută cu cheag de miel. „Noi, cei din sala asta, ne cunoaștem tare bine și vă pot spune că toate brînzeturile expuse aici sînt făcute cum trebuie, fără furăciuni. Toate-s bune, dar a noastră-i și mai bună că o descînt eu cît vorbesc aici”, se laudă gospodarul familiei, un bărbat voinic care și-a asortat la ținută o pălărie cu pene de pichere. Pentru 14 lei, Olăerii îți puneau în sacoșă un caș verde „mare cît roata de la căruță și bun ca mierea” pe care să-l mănînci cu ceapă verde la un leu legătura de la „țața Maria, care a venit cu noi cu mașina”, și cu roșii la opt lei kilogramul de la Aurel „care a fugit azi-noapte pînă în Sicilia să le culeagă”.
Adaugă un comentariu