Paradisul are gust de ciocolată
1001 de măști 7 martie 2011 Niciun comentariu la Paradisul are gust de ciocolată 4Sfidez fumul de mici si frigărui care sfîrîie pe grătare și pornesc pe urmele unui bucătar cu o capă în stil medieval pe umeri. Uit să-mi urmăresc ținta cînd mirosul dulce de ciocolată împletit cu note de vanilie mă învăluie de cum intru în Hotelul Unirea.
Brioșe în miniatură, batoane de ciocolată și mentă, cupe cu spumă de căpșuni, prăjituri cu glazură în două culori și singurele pete de pe porțelanurile imaculate sînt stropii de ciocolată neagră. Fug de tentații și mă ascund în sala Cuza a hotelului. Se pare că nu sîntem mulți cei fără bonetă albă, așa că mă amestec printre bunicii cu nepoți în brațe în călătoria printre delicatesele lumii. Pui învelit cu rondele de ananas, sarmale răsucite în foi de ceapă, torturi decorate cu fructe de pădure, crabi care zac leneși printre frunze de salată și standuri întregi cu prăjituri în trei culori din șarlotă, inimioare dulci din cremă de fructe, prăjituri tapetate cu fulgi de ciocolată albă – cam așa arăta camera în care mi-ar fi plăcut să fiu încuiată în copilărie. O femeie în frac alb și papion de culoarea ciocolatei cu lapte reproduce „Lacul cu nuferi” a lui Monet pe un tort „doar cu acuarele comestibile”.
Casa lui Shrek
Mă las purtată de mulțime și ajung la standul celor din Republica Moldova. Aici, o gospodărie țărănească e construită din aluat de la masă, scaun, ulcele, perdele, tablou, pînă la țărăncuța cu năframă cu tot. O casă-copac din marțipan e locuința lui Shrek și a prințesei lui, Fiona, care așteaptă tot în straie de marțipan pe peluza casei. Toți copiii își trag părinții de mînecă să facă poze lîngă Shrek cel dulce. Un tînăr bucătar moldovean desenează buline de maioneză pe spatele unei roșii cherry care a devenit gărgăriță în mîinile lui, iar obrajii lui capătă culoarea tomatei cînd colegii fac glume pe seama lui și cheamă reporterii să-l fotografieze. Trei tinere fac poze la umbra unui palmier cu trunchi de ananas și crengi de mărar, dar pleacă gonite de mirosul pregnant emanat de păunul din felii de șuncă, după mai bine de trei ore de stat în căldura înăbușitoare.
Unul dintre sommelieri uită să-și noteze în fișă dacă vinul este bine asortat preparatelor și de după o coroană cu dragoni sculptată în dovleac își întreabă colegii „Ei, zici că sînt la Grand Prix, nu?”, iar răspunsul camaradului nu întîrzie să apară „Mai degrabă rupt dintr-o poză de nuntă”. La masa elevilor de la Liceul „Virgil Madgearu”, un membru al juriului nevorbitor de limba română rămîne impresionat de fasolea ornată ca o carte deschisă „ei, acum traduceți făcăluită dacă puteți”, strigă un bătrînel amuzat.
Cu papilele gustative nesatisfăcute, mă opresc în prima cofetărie care îmi iese în cale, înainte să dau ochii cu frigiderul gol din cămin.
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu