Petrecere nemțească de doi lei românești
1001 de măști 12 octombrie 2010 Niciun comentariu la Petrecere nemțească de doi lei românești 1Clopotele de la Catedrala Mitropolitană acoperă cu ușurință melodiile anilor ’80 de la standul cu ciocolată, iar oamenii par a face naveta între zona Ștefan cel Mare și esplanada din fața Palatului Culturii, unde are loc așa zisul OctoberFEST. Cu gîndul la mesele lungi de lemn, unde încap peste 30 de oameni, cu nasul adulmecînd parcă crenwurștiul alb, am vrut să-mi petrec o seară ploioasă în atmosfera hangițelor bavareze, cu decolteu și brațe puternice.
Și deja îmi imaginam halbele de cîte un litru cum trosnesc, iar berea cum curge nesimțit printre muzicanți. Dar uite tot așa am ajuns în fața unui bîlci desfășurat la adăpostul unui cort. Cu stîlpii de susținere îmbrăcați în bucăți de brazi, am crezut că mă aflu la capătul unei petreceri făcute cu ocazia pomenii porcului. Hangițele de la întîmpinare au fost înlocuite cu niște clovni înfrigurați care se perindau de colo-colo și cu niște paznici mult prea plictisiți.
O chinezăreală tipic românească
„Hai să bem și noi o bere, să ne mai încălzim”, îi spune un puștan prietenului său, cu părul pe jumătate blond. Se prind de gecile de piele și încearcă să treacă de baloanele în formă de animale ale clovnului. În cort găsești orice nație de oameni. Un grup de pensionari se uită cu jind la caserola unde în urmă cu cinci minute au fost micii, două doamne își așteaptă soții plecați după bere, glumind despre bătrînul din fața lor, iar cele mai dese sînt grupurile de tineri cu chef de băutură și distracție.
Gașca lui Florin
„Bine ați venit la prima ediție de Octoooooberfest”, strigă în gura mare, prezentatorul de pe scenă, și deodată îl auzi pe Florin de la Hi-Q, de pe vremea cînd era fericit pentru că „știu că sînt iubit”. Mamele își ridică copilașii chinuiți în brațe, iar berile se ciocnesc în timp ce proprietarii țopăie.
Din păcate, nici următoarele piese nu au amintit de șarmul festivalului deja cunoscut, în schimb, bonusul a venit în momentul în care s-a auzit așa zisul imn al OctoberFEST-ului ieșean: o melodie în rusă, parcă, dar cu un refren italian. Deloc înțeleaptă alegerea.
Paharele de bere nu aduc deloc cu halbele de sticlă și nici vorbă de vreo bere nemțească, a curs numai Ursus, și ăla cu jumate spumă. Și chit că nu aș fi avut bani de niște mezeluri bavareze (din acelea care sînt în reclamele la teleshopping), dar tare mi-ar fi plăcut să văd cum sfîrîie cîțiva crenwurști albi autentici. Din păcate, a trebuit să mă mulțumesc cu aceiași mici, aceleași fleici vulgare care se pîrlesc pe grătarele unsuroase.
„Cine are carouri pe el să vină încoace, ca să primească o bere de la noi”, se aude de la microfon. Îmi dau seama că am cămașă cu pătrățele pe mine, însă îmi trag geaca mai tare, n-aș fi vrut să mi se mai fure berea din mînă de minorii care se uitau lacom la masa cu zece pahare pline.
Petrecere nu zic că n-a fost, dar degeaba se mai cheamă în acest fel cînd singurele șorțuri pe care le vezi sînt cele ale femeilor care stau la făcut vată pe băț. Știți pentru ce mai sînt recunocuți nemții?
Pentru curățenia lor excesivă, ei bine românii nu vor fi deloc recunoscuți pentru asta. Și, ca să nu fiu rău, singurul element care aduce cît de cît cu spațiul german este vaca mov care stă în parcare.
George GURESCU
Adaugă un comentariu