40 de ani cu poveștile în valize
Povești fără timbru 17 decembrie 2012 Niciun comentariu la 40 de ani cu poveștile în valize 13
„Copiii sînt cei mai aprigi critici. Să știți că dacă ți-au spus ei că nu le-a plăcut, înseamnă că ceva nu merge acolo. În schimb, dacă exclamă «uau», și le citești pe față uluirea, atunci totul e perfect”, spune Petre Petrariu, care de peste 40 de ani dă viață personajelor care cuceresc imaginația celor mici. Însă magia păpușarului nu ține de vreo baghetă fermecată, ci de minuțiozitatea și pasiunea cu care bărbatul lucrează încă de pe băncile facultății. Pentru această pasiune, el a ajuns să își vîndă apartamentul și să colinde grădinițele din Iași, cu două valize la braț în care poartă un adevărat teatru: de la scenă, la personaje și pînă la poveștile lui Creangă sau ale Fraților Grimm.
Nu te-ai aștepta ca sediul Teatrului de Marionete „Așchiuță” din Iași să fie în spatele unei ușă modestă – dincolo de birourile școlilor de șoferi, ale unor firme obscure și pe-același etaj cu un fost weedshop. Aici, într-o muzică în surdină de la radio, îl găsesc pe Petre Petrariu. Pe moșulețul la fel de firav ca păpușile pe care le construiește de mai bine de 40 de ani era să nu-l văd, fiind înconjurat de cutii imense care adăposteau poveștile pe care acesta le pune pe scenă în fața copiilor. Alături de „Cei trei purceluși”, „Peștișorul de aur” sau „Fata babei și fata moșneagului”, ieșeanul își petrece fiecare dimineață, construind migălos păpuși de toate formele și mărimile. Personajele de basm așteaptă să prindă viață printre sulurile de materiale textile de toate culorile, croite de domnul Petrariu în atelierul său, la mașina de cusut.
Nașterea unei păpuși
Cu privirea ațintită către o păpușă, artistul își amintește cu o licărire în privire despre momentul care l-a împins să intre în lumea poveștilor pentru copii. Vrînd să devină profesor, în timpul Facultății de Desen, pe care a terminat-o cu media zece, acesta a urmat și un modul pedagogic, care pe atunci însemna, pe lîngă practica într-o școală, și una într-o instituție de cultură. Așa a ajuns la teatrul de păpuși, unde „m-a fascinat ideea de a construi niște personaje, pe care poți să le faci așa cum dorești tu sau așa cum spune povestea. Atunci am văzut reacția copiilor dar și a celorlalți mai maturi, și mi-am dat seama că aici e locul meu”, spune bătrînul, în timp ce fața i se luminează ca unui puști în dimineața de Crăciun.
Astfel, după terminarea studiilor, acesta s-a reîntors la teatrul de păpuși, unde se ocupa doar de construirea personajelor. Însă, odată ce erau gata, mergea cu ele în fața oglinzii și le testa pe fiecare în parte, pînă ce a învățat și cum să le și mînuiască. Și cum știa inclusiv rolurile tuturor, cînd un actor era bolnav și nu putea să ajungă pentru o piesă, bărbatul juca în locul lor. Secretele marionetelor însă le-a învățat mai tîrziu, la un curs în București, ținut la Teatrul Țăndărică. Aici „sculptorul ne-a explicat, dar nu ne-a arătat cum se montează. Și eu, după terminarea cursurilor, am desfăcut încetișor una dintre marionete, pe care, bineînțeles, n-am mai putut să o refac, și am fost certat. Dar în felul acesta, am văzut cum erau făcute”, își reamintește păpușarul, cu un zîmbet ascuns pe buze.
Astăzi, în funcție de cît de multe personaje „joacă”, lui Petre Petrariu îi ia în medie două luni pentru a pregăti un spectacol nou. Mai întîi începe cu textul, pe care-l citește cu atenție și realizează vreo patru-cinci schițe ale actorilor principali pe care le trece într-un caiet. Gros cît o Evanghelie, în care, la început, și-a făcut casă un boier care pe o pagină avea nasul mai mare, pe alta mai mic, un moșneag care era cînd serios, cînd amuzant, și multe alte personaje care par atît de reale încît te aștepți să se ridice și să meargă pe masă. Mai departe, bărbatul realizează un mulaj din argilă, peste care toarnă un negativ în care pune spumă poliuretanică, apoi îl lasă o oră la înghețat, îl ajustează, pictează și coase la mașină. După aceea, bătrînul verifică dacă se potrivește bine în cadrul spectacolului. Dacă nu, o ia de la capăt.
Teatru la purtător
Petre Petrariu nu s-a rezumat însă doar la scenele din țară. Își amintește și acum de magia spectacolelor din Bremen, orașul fraților Grimm, unde a putut să „pășească pe ulițele acelea înguste și printre căsuțele acelea din povești”, sau din Franța, unde a participat în 1986 la spectacolul Charleville-Mézières, de care spune că i-a plăcut cel mai mult. Aici a rămas impresionat nu doar de priceperea formației venite tocmai din Praga, ci și de faptul că aceștia lucrau totul în familie, de la muzică și coregrafie, pînă la păpuși. De fapt, i-a plăcut atît de mult ce a văzut, încît a încercat să impună și în țară, însă i-a fost imposibil din cauza regimului în care se trăia. De aceea a trebuit să aștepte pînă imediat după Revoluție, ca „socrul meu, actorul Sergiu Zaharia, soția mea care face textele și adaptările pentru spectacole și împreună cu fata mea care era în clasa a X-a, să încercăm să punem la punct toate lucrurile astea”, povestește Petre Petrariu, privindu-l pe greierașul Cri-Cri, așezat pe masă. Inspirat și de către un doctor din Stuttgart, care își purta munca în niște valize, a început și el să încerce pe cont propriu, în ’94. Cu două geamantane din care scoate o întreagă scenă, acesta nu a așteptat să vină copii la el, ci a dus cu teatrul la copii. A început cu piese ca „Scufița Roșie”, „Motanul Încălțat”, sau „Ursul păcălit de vulpe” ca acum să ajungă la 34 de spectacole diferite, și să meargă peste tot în Moldova.
„La început a fost foarte dificil. Pentru că doamnele educatoare nu înțelegeau ce vrem noi, iar copiii erau mai mult obișnuiți cu dusul la sală. Dar în ani, lucrurile au început să se cearnă, iar lumea a început să mai priceapă ce înseamnă să vină un particular”, spune păpușarul în timp ce îmi scoate dintr-un colț valizele. Într-una dintre acestea ar încăpea pînă și un copil de grădiniță, și reușesc să adăpostească tot ce este necesar pentru un spectacol, de la reflectoare și păpuși, pînă la cortine și amplificatoare. Deasupra lor, pe o masă uriașă, sînt așezate zeci de personaje de poveste.
Nici cu banii nu i-a fost ușor cînd s-a decis să deschidă un astfel de teatru. A fost nevoie de investiții mari pentru echipamente, care au lăsat în urmă mai multe datorii, pînă ce ieșeanul a rămas de vreo trei ori fără casă. De aceea s-a și gîndit adesea să renunțe, însă nu a putut să abandoneze pasiunea pentru teatrul de păpuși. Însă, dacă bani a găsit într-un final, cel mai greu i-a fost să promoveze ideea de teatru particular. „Atunci trebuia să insistăm noi. Într-un fel cerșeam. Hai că-ți dau un spectacol pe gratis, numai să mă vezi. Și după aceea, dacă o să-ți placă, ai să-mi plătești la spectacolul următor. Așa am început foarte multe reprezentanții de prin ’93 și ’94 le-am jucat numai pe gratis. Singurul avantaj era că eram împreună cu familia mea, soția și fiica, însă de cînd a început să apară și salariații, nu se mai putea”, își amintește bărbatul. Chiar și așa, învățătorii s-au obișnuit treptat, iar astăzi îl cheamă pe artist să aducă în fața micuților personajele lui Creangă.
Spectacol cu Terminatorul
Rămas cu imaginea teatrului de păpuși din afară, bărbatul a fost tentat de mai multe ori să rămînă acolo, „mai ales înainte de Revoluție”, însă a refuzat. Îmi spune că, fiind bucovinean, a fost educat că așa ceva nu se face, dragostea pentru „copiii” săi fiindu-i egalată doar de cea pentru capitala Moldovei, al cărui grai i-a intrat pe sub piele. De asemenea, bătrînul recunoaște că, de fiecare dată cînd a fost invitat la București, pentru vreun spectacol, a simțit „o oarecare aroganță”. Deși i-a impresionat, mai ales prin „Punguța cu doi bani”, cu zecile de moldovenisme, cînd a vrut să meargă „undeva ca persoană, unii au strîmbat din nas”. De aceea nici nu a ales scena mare a teatrului și a preferat să rămînă printre copii, la care, deși vremurile s-au schimbat, trucurile încă funcționează.
„Sigur, copiii s-au mai schimat, vor spectacol cu Terminatorul, cu Rex nu știu care, dar noi nu că sîntem învechiți, ci ținem mult la educația primară, făcută cu lucruri de calitate. Ion Creangă nu a pus degeaba în abecedar «Cinci pîini» sau «Ursul păcălit de vulpe», pentru că, de fapt, aceste povești sînt pline de învățătură. Aici intervine și priceperea celui care prezintă spectacolul. Dacă este bine pus la punct, este cu siguranță mai fascinant decît nu știu ce joc mecanic de pe laptop sau o tăbliță din astea care-s acuma”, se amuză bărbatul în timp ce desenează în aer un iPad. De asemenea, în pregătirea unui spectacol, păpușarul are grijă și de cuvintele folosite, ca toate să fie pe înțelesul copiilor, aducînd și cîteva „tehnologii moderne” precum fumul, sau lumini laser. Însă dintre toți copiii, cel mai bine s-a înțeles cu cei de la sate, unde „din 150 – 160 de copii, nici unul nu scoate măcar un zgomot” și rămîn cu toții atenți pînă la sfîrșitul piesei, impresionîndu-i chiar și pe învățători. Dintre toate creațiile sale, una i-a rămas cel mai aproape de suflet; o marionetă în formă de pelican, căruia „îi fugeau ochii dintr-o parte în alta”, construită prin îmbinarea mai multor componente. Însă aceasta și-a făcut cuib la Suceava, unde a rămas într-un atelier, iar cînd bătrînul a încercat să-l refacă pentru piesele sale, nu i-a mai ieșit.
Petre Petrariu spune mîndru că nu crede că actualul sistem de învățămînt. Dar completează repede că asta nu-l descurajează, ci dimpotrivă, îl face cu atît mai determinat să ia la braț valizele și, împreună familia sa, să meargă de fiecare dată cînd este chemat la fie grădiniță.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu