7 aprilie: adormirea unui anticomunist
Povești fără timbru 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la 7 aprilie: adormirea unui anticomunist 14Vorbește cu atîta înfocare, de mă întreb dacă sursa de energie nu e sticla de Cola pe care o gîtuie cu mîinile. Nu, nu e asta. Sînt emoțiile pe care le alungă ca pe niște muște cînd îl ia gura pe dinainte așa, în fața oricărui om cu urechile ciulite. Și sînt mulți. Studenți basarabenii, jurnaliști, fosta lui prietenă sau mama ce-i trimite pîine dulce, un soi de cozonac, din Italia. Vadim își încovoaie atunci trupul denivelat în zonele musculare și le spune curioșilor cum a rămas fără oxigen într-o celulă pe care a împărțit-o cu încă 30 de perechi de plămîni.
Pe 7 aprilie 2009, în timpul protestelor de la Chișinău, a fost dus la sediul Comisariatului General de Poliție din capitală unde a stat închis trei zile pentru că nu și-a ținut în frîu ura față de comuniști.
În Ialoveni, orașul în care s-a întors după perioada de foame și chelfăneală, Vadim are mulți prieteni. Atît de mulți, încît vestea că el a fost închis în noaptea dintre 7 și 8 aprilie a ajuns să fie rostită, pe alocuri cu suspiciune, de mai toate gurile din oraș. O bună bucată de vreme oamenii îl numeau „Prizonierul”. Unii tresăltau de rîs ca niște mingi, alții i se agățau de gît. Pe Vadim reacțiile lor l-au amuzat. A stat acasă o lună, și-a odihnit neliniștea, ieșea numai serile, după 23.00, ca să nu îl prindă polițiștii nerespectînd condițiile arestului la domiciliu. Prietenii sau amicii care îl zăreau prin vreun bar întunecat se apropiau și îl trăgeau de limbă. „Prizonierul” vorbea atunci de parcă îi era frică să nu îi fugă cuvintele de gură, pentru că a tăcut „mai mult ca niociodată în viață” în cele trei zile trăite în izolatorul Comisariatului.
Taina primei cine
Perechea aia de blugi o păstrează și azi. „Îi port cînd ajung pe acasă. Intru într-o stare anume. Îmi amintesc, dar alung apoi imaginile din minte”. Cînd a ajuns „la cel mai bun restaurant” de acasă, a cerut o farfurie mare de zeamă. E un fel de ciorbă de pasăre în care nu se pune mult borș. „Cu două pulpe de pui”, ci nu doar cîțiva tăieței lunguieți rătăciți prin apa călîie. Două porții de zeamă, apoi un platou imens cu mămăligă, friptură de carne de porc, brînză de oi, sărată și poroasă, mujdei și doi litri de suc de mere. „Le-am înfulecat pe toate, îți dai seama, după trei zile în care nu am mîncat nimic, doar o cană de ceai cu o felie de pîine sură și uscată”. Apoi își amintește că de atunci preferă maioneza. „Da, înainte nu îmi plăcea maioneza deloc. Acum, cu toate cele șapte E-uri pe care le conține, o mănînc cu aproape orice”.
În jurul mesei dreptunghiulare, Oleg, fratele său mai mare cu trei ani, Iulian, „cel care pune net la toți locuitorii din Ialoveni” și, totodată, cel mai bun prieten al său, precum și soția acestuia, Diana, „care gătește minunat”, îl priveau cu nesaț, vorbeau neîntrerupt, tare și agitat, îl atingeau discret, să se asigure că e acolo, cu ei. „Încă înainte de a ajunge la mașină, Diana m-a luat în brațe, m-a îmbrățișat și a început să plîngă”. El, Vadim, e un băiat puternic, de caracter. Adică nu plînge ușor, nu lăcrimează la filme. A învățat să fie tare în anii în care a practicat luptele greco-romane. „Mi s-a ridicat, în schimb, tot părul pe mine de emoție. Cîte griji și-au făcut, sărmanii”.
Mama sa, plecată în Italia, l-a visat din prima noapte alunecînd într-o groapă neagră. „Știi cum se spune că mamele au intuiție, simt totul?” Degeaba a mințit-o fratele său, spunîndu-i că Vadim e dus la fete, într-un sat în care nu are semnal la telefon. Știa că i se întîmplase ceva rău, visele sînt prevestitoare. A tot sunat și a plîns la telefon pînă lui Oleg i s-a făcut milă de ea și i-a spus adevărul. „Eu țin mult la mama, sîntem tare apropiați. Anul ăsta, de exemplu, înainte de a veni în România, trebuia să mergem la mare împreună. Deja planificasem totul, dar nu s-a putut abține și a cumpărat cu cîteva zile înainte de plecare un set nou de mobilă la bucătărie. Nu o înțeleg! Cum să renunți la vacanță pentru niște bucăți, frumoase, ce-i drept, de lemn?”.
Camera de rîs e de plîns
Acasă are tot ce îi trebuie. Pereții sînt vopsiți într-un verde șters, o culoare care îl relaxează. Cele două paturi, al lui și al lui Oleg, sînt despărțite de un viguros palmier de cameră. Deasupra lui, atîrnă un tablou din care moțăie un tigru.
În izolatorul Comisariatului, podeaua e vopsită cu roșu, iar pereții sînt de un albastru intens. Pe o bucată de fier fixată pe post de bancă, tinerii se lipesc între ei. Majoritatea își sprijină capul între mîini, cu coatele turtite de genunchi. În fața ochilor, stau lungiți băieții inconștienți, cei care au fost aduși pe tărgi improvizate. Aerul e îmbîcsit de tot felul de miasme. Chiar și așa, e insuficient. Pe la ora șase în prima dimineață, Vadim tresare din somn. Adormise cu capul sprijinit de perete, cu hainele pe el. Acum acestea sînt ude de transpirație, iar gîtul îi e uscat. Un băietan înalt ca bradul găsește o gaură în ușă și le face semn celorlalți. „Băgam nasul prin crăpătură și inspiram adînc. Era la fel de puturos ca cel din cameră, dar nouă ni se părea că e cel mai proaspăt din lume”.
Ordinea primordială a bătăii
Încă din prima seară a zărit niște fete. Pe lîngă grupul de douăzeci de băieți culeși de pe stradă în toiul nopții, au fost aduse și cîteva tinere. „Cînd au început să le cotonăgească și pe ele, în garajul în care am fost ținuți înainte de a intra în Comisariat, ne-am indignat cu toții. Cum să dai într-o fată din gura căreia curge deja sînge? Și așa dădeau, nebunii, le loveau cu bîtele. Am strigat, i-am rugat să le lase în pace, dar ne-o luam și noi”. Polițiștii și membri ai Batalionului cu Destinație Specială rîd sălbatic cîteva secunde, apoi înjurăturile se rostogolesc printre dinți ca pietrele. Dotați cu scuturi de apărare și bîte, ascunși după măști negre, cu toată furia acumulată de-a lungul zilei de 7 aprilie, bărbații cu figuri de berbeci lovesc în stînga și în dreapta.
Sînt două șiruri de „huligani”, băieții stau în picioare, cu mîinile sus, lîngă perete, iar fetele-lîngă cel de vizavi. Și bătaia are o ordine. Tinerii sînt loviți pe rînd. „Cînd au ajuns la mine, cineva mi-a aruncat între picioare niște medalii care, din cîte am înțeles, au fost sustrase din clădirea Parlamentului. Eu nu știam ce-s cu ele, de unde s-au luat brusc, că nu puteam întoarce capul”. Individul din spatele său îl întreabă, urlînd, de unde le-a luat. Vadim crede în Dumnezeu și în soartă. „Cineva a văzut, Slavă Domnului, că nu erau ale mele. I-a spus tipului și m-am ales doar cu cîteva lovituri sub coastă”.
Fetele, însă, așa leșinate și speriate cum erau, au fost duse într-o altă încăpere. „Țipau ca din gură de șarpe în fiecare seară. Nemernicii le violau chiar acolo, în sediul Comisariatului. Armata de băieți mai mult sau mai puțin cotonăgiți nu poate interveni. Tinerii sînt mototoliți în gura izolatoarelor. „Erau cîțiva care, cînd își dădeau maiourile jos, scoteau la iveala dungi sîngerii, aveau urechile și nasurile deformate, frunțile vinete”. Rănile le fuseseră provocate înainte de a fi închiși în izolator. „Cînd ne mutau dintr-o mașină în alta, formau un fel de tunel, cu polițiști de o parte și de cealaltă”. Bărbații stăteau drepți ca cepele, își pregăteau bastoanele și „cînd treceai, te loveau din toate părțile. Primul băiat a căzut la pămînt din prima. Eu, dacă tot făcusem sport, am fugit repede, nu au reușit decît să îmi dea cîteva picioare”. Își amintește clar că a mai semnat și niște foi pe care nu le-a citit înainte. „Ți-o băgau în față și îți ordonau să o semnezi. Unul dintre noi nu a iscălit și nu îți imaginezi ce i-au făcut”.
Polițiștii care au curaj pe întuneric
Ca să fie eliberat, Iulian i-a plătit avocatului din oficiu, cu care s-a întîlnit Vadim în cea de-a doua zi, 600 de euro. În urma unui proces desfășurat în incinta Comisariatului, Vadim, împreună cu alți doi tineri, au fost eliberați. Alți 53 de „huligani” s-au întors în izolatoare.
Iulian a fost cu el din prima seară, dar a scăpat ca prin minune. După ce un polițist i-a pus Kalașnikov-ul la cap, bărbatul aplecat l-a întrebat dacă are un salariu destul de motivant pentru ceea ce e pus să facă. „Pînă la urmă, l-au lăsat să plece. Noroc de paznicul de Andy’s Pizza, la colțul căreia am fost îmbrînciți, care l-a strigat și l-a luat cu el înăuntrul localului. Cînd mai veneau polițiștii pe acolo, vedeau doi paznici singuri și nevinovați”. Iulian a fost cel care i-a propus, în seara zilei de 7 aprilie, să tragă o fugă pînă în Chișinău, să se holbeze la clădirile devastate. „Ne-a mîncat în cur să ne plimbăm, la 11.00 noaptea, pe străzile din capitală. Să vezi însă ce spectacol făceau polițiștii în Piața Marii Adunări Naționale! Cînd prindeau pe cineva, indiferent cine era respectivul, femeie, bărbat, tînăr, îl băteau și îl aruncau în dubă. Erau niște oameni pe scările Mitropoliei. Și lor le-au făcut rău”.
Iulian nu a vrut să ia banii de la Vadim, „dar i-am lăsat pe bancheta din față cînd nu era atent și am plecat. Pe mama am liniștit-o și i-am promis că îi voi returna banii odată”.
Piatra începutului
Au ajuns în Chișinău pe 7 aprilie, pe la ora 13.00. Violența se declanșase, tinerii aruncau cu pietre, fugeau speriați, îi împingeau pe polițiști, haosul deja se instalase. Vadim, împreună cu alți cîțiva colegi de liceu, a scos o dală din fața Președinției, a spart-o cu picioarele și a aruncat rămășițele într-un polițist. „Băieții din Ialoveni erau în primele rînduri. Fratele meu era pe un alt flanc, acolo se băteau cu scuturile. Filat și Urechean ne îndemnau să ne liniștim. Dar cu «oameni buni» nu mai făceau nimic atunci”.
După cîteva ore, cînd rîndurile au început să se rărească, și-a chemat colegii și au urcat într-un microbuz spre casă. În dimineața aceea a băut ceai negru și a mîncat cozonac italian. Habar nu avea prin ce urma să treacă.
***
Comuniștii au murit în trei nopți
Protestele din 6-7 aprilie 2009 de la Chișinău au fost generate de rezultate alegerilor parlamentare din Republica Moldova. În prima zi de după scrutinul electoral, după anunțarea rezultatelor preliminare, reprezentanți ai societății civile au declarat ziua de 6 aprilie „Zi Națională de Doliu”. Pe 7 aprilie, aproximativ 30 de mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, iar ceea ce se anunța a fi un protesc pașnic s-a transformat în supranumita „Revoltă de la Chișinău”.
În noaptea dintre 7 și 8 aprilie au fost arestați 193 de studenți. Cei mai mulți dintre aceștia au fost maltratați chiar de oamenii legii și, mai mult decît atît, au fost înregistrate patru decese.
Vadim este în prezent student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Cele trei nopți pe care le-a petrecut în izolator l-au determinat să vină la studii în România. „Oricît de patriot aș fi, nu mai ies niciodată în stradă pentru politicieni”.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu