Afișul făcător de minuni
Povești fără timbru 29 mai 2016 Niciun comentariu la Afișul făcător de minuni 28Pe străduțele din Tomești găsești doar pisici vagaboande care te urmăresc pe după blocuri, curioase să vadă dacă n-ai ceva de mîncare. În rest, oamenii îî vezi mai degrabă în spatele perdelelor din case, ori pe vreunul din multiplele șantiere de construcții. La etajul trei al unui bloc stau la uscat patru echipamente de fotbal colorate în galben și verde deschis. La un alt balcon două inimioare Magghi își țin de urît, încă așteptînd să fie descoperite.
Odată ce mă apropii de sufletul comunei, dar și pe lîngă magazinele cu de toate îmi aduc aminte că sîntem în plină campanie electorală. Iar după cum arată scena, în Tomești pare că candidează doar PSD-ul. Cu excepția cîtorva buticuri, opt din zece prăvălii au lipite țanțos pe ferestre cîte două-trei postere ale partidului roșu, al cărui candidat încep să nu mi-l mai pot scoate din cap – Ștefan Timofte. Frizeria, farmacia veterinară, brutăria, birtul de unde întoarce autobuzul 29, patiseria și măcelăria, toate se declară de partea PSD-ului. Doar puține dintre localurile din Tomești au lipite afișe și cu alți candidați. Unul dintre acestea este pescăria, care e singurul loc unde găsesc postere doar cu Cristian Mihail Rus de la PMP. Încerc să intru să văd dacă acesta din urmă și propietarul se cunosc, însă e închis.
În centrul, chiar vizavi de biserica catolică lumea a început să zumzăie și să izgonească ploile din zilele trecute. Bătrînii țin calificări pentru campionatul de table, babele șușotesc despre doctorița „aia nouă”, iar tinerii se salută în grabă. Nimănui nu pare să-i pese de alegeri, întrucît deși sînt înconjurați cu forța de cei „aproape de oameni”, locuitorii își văd de ale lor, sătui parcă de politică.
Cum nu există un cămin cultural, mă opresc la un bar și mă așez lîngă un grup de bărbați. Însă și aici, aceeași poveste. Spiritul guvernării se manifestă doar atunci cînd se aduce în discuție cine trebuie să cumpere pîine diseară. De cealaltă parte a localului, un tată se așază cu fiul său la o masă de la care se mută după două minute. „Soldățăl treși încoași la umbrî”. Dar soldatul dă ferm din cap că nu și mănîncă liniștit dintr-o înghețată.
Deodată, la mine la masă se așază Viorel care locuiește puțin mai departe. Acesta își dă jos de pe umeri rucsacul de vreo 40 de kilograme, iar cu ochii cufundați în niște ochelari groși recunoaște că este artist plastic. A pictat atîtea biserici în țară cît și peste hotare, încît poți să distingi unele culori de pe unghiile sale.
La un moment dat, ni se alătură și Mihai, un mîndru funcționar la Salubris, care înainte de asta a lucrat și ca chestor la Tehnoton, unde avea în subordine 400 de oameni. Acum are în subordine doar camionul de gunoi cu care trece zilnic prin Copou și le zîmbește politicos oamenilor de la casele cărora golește pubelele. „Eu am știut întotdeauna cum să mă port. Atunci cînd ești amabil, ai întotdeauna de cîștigat” îmi spune acesta în timp ce privirea ochilor de-un albastru cristalin se furișează la un televizor unde se transmite în direct un meci cu Poli Iași; „dom’le, bun tare portarul ăsta al nostru”.
„Eu am știut întotdeauna cum să mă port. Atunci cînd ești amabil, ai întotdeauna de cîștigat” îmi spune acesta în timp ce privirea ochilor de-un albastru cristalin se furișează la un televizor unde se transmite în direct un meci cu Poli Iași; „dom’le, bun tare portarul ăsta al nostru”.
Totuși, nea’ Mihai are un regret ce cu greu și-l reține să nu-și răstoarne păhărelul de vin de pe masă. Ca o amenințare pentru mine parcă, îmi explică că ambii săi fii lucrează la negru. Pe cînd el (reamintindu-mi de mai multe ori), are 27 de ani pe cartea de muncă. Bărbatul își iubește fii, însă ar vrea să-i facă să realizeze importanța unei pensii.
Ca să ridic moralul cu un subiect mai „fericit”, îi întreb pe cei doi despre campania electorală și de ce sînt atît de multe afișe cu PSD față de restul. Aceștia ezită să-mi răspundă, ca și cum n-ar fi nimic neobișnuit. Apoi, nea’ Mihai stă puțin și se gîndește și recunoaște că „în timpul primului mandat, Timofte a făcut treabă. Dar în al doilea n-a mai făcut nimic”.
Oricum ar sta lucrurile, în Tomești oamenilor nu prea le pasă de campanie. Ori pentru că știu deja deznodămîntul, ori că și-au pierdut încrederea în conducere, aici politica se discută doar în bucătărie. n
Adaugă un comentariu