Antirevoluția unui oarecare
Povești fără timbru 1 martie 2011 Niciun comentariu la Antirevoluția unui oarecare 6Era o dimineață de luni ca oricare alta în Bruxelles. În Rits, cafeneaua universității Erasmus, studenții se bucurau de pauza de masă. Pe măsuța alăturată, la o întindere de mînă, rămăsese aruncat un De Morgen. L-am luat cu un scop precis, sudoku, olandeza fiind o limbă indescifrabilă. Curiozitatea m-a făcut să arunc un ochi și pe prima pagină. Habar n-avusesem că doar c-o zi în urmă, pe 23 ianuarie, în centrul orașului avusese loc un marș de protest cu 40.000 de participanți. Cu tot firescul din lume, după ce scanase și ea rapid deschiderea, Andra – o colegă din România – îmi zice: „ah, uite-l pe Thomas. Cică el a organizat toată treaba. Am primit și eu invitație pe Facebook”. Într-adevăr, în centrul imaginii, chiar în primul rînd de oameni, pe jumătate ascuns după o pancartă albă inscripționată cu SHAME (n.r.: rușine), cu un trandafir alb prins de mînecă, era el.
La început nu mi-a venit să cred. Thomas Royberghs? Același Thomas care m-a luat acum patru luni de la aeroport? E adevărat, în ziua în care m-a condus la cămin schimbasem numere de telefon și promisiuni că ne vom revedea la o bere sau pe la petreceri. Dar de-atunci, de mai mult de o întîlnire întîmplătoare și de niște sfaturi aruncate pe rețeaua de socializare n-am avut parte. Și totuși, cum de-a ajuns de la studentul în anul al II-lea cu un job part-time la serviciul social al universității, puțin timid, dar foarte amabil, la organizator de protest și cap de afiș al mediei belgiene și europene?
Puncte în plus pentru miting
Într-o engleză puțin greoaie, dar ușor de înțeles, Thomas acceptă să-mi lămurească dilema. Are 20 de ani, e înalt și slab, șaten deschis cu nasul cîrn. Un portret care nu prevestea nimic în urmă cu ceva timp. În nici un caz o figură gavrocheană. „Am crescut într-o familie în care ne gîndim mult la ce zicem și ce facem. E un lucru foarte important să te dezvolți într-un mediu în care ești încurajat să gîndești pe cont propriu și în care ți se cere să ai o părere care poate fi și diferită decît cea a părinților sau a bunicilor”. Ăsta a fost unul dintre lucrurile care i-au marcat copilăria, pentru că l-a stimulat să judece mereu ce e adevărat și ce nu, într-un mod critic, și să nu creadă orice i se servește, mai ales din partea presei. „Cînd citesc pamflete sau manifeste politice, ori cînd mă uit la știri sau citesc ziarele, văd cu ochii mei ce se zice și care sînt reacțiile la comentariile politice. Toate sînt diferite. Mai ales cînd vine vorba de presa valonă și cea flamandă, de asta trebuie să judeci mereu și să tragi propria concluzie”, își prezintă Thomas pornirile politice de dinainte să se gîndească măcar la o mișcare de protest. Pentru că politica nu l-a interesat niciodată mai mult decît la nivel de știri.
Studiază istoria și științele comunicării, cu vedere spre o carieră la catedră sau în jurnalism. Încă ezită. Însă tot ce a făcut în luna februarie a venit din frustrare, nicidecum din ambiții politice. În plus, a fost momentul potrivit, chiar dacă nu și pentru el: „eram doar în plină sesiune. Dar cred că e mai important să-ți faci o listă de priorități. Acum era timpul potrivit pentru a organiza o demonstrație pentru a cere un guvern. Deja așteptasem de mai bine de 200 de zile și nimic. Așa că era momentul perfect ca să facem ceva. Da, mi-am sacrificat eu o parte din examene, dar cred că oamenii sînt recunoscători că am facut asta”. Nu și profesorii săi, care nu au ținut seama la notă că studentul lor era ocupat cu numirea unui guvern. „Profesorii nu mi-au dat puncte în plus, dar nici nu mi-au luat. A fost la fel. Un profesor mi-a zis că e mîndru de ce a făcut unul dintre studenții săi, m-a încurajat și felicitat pentru inițiativă, dar că nu-mi poate da puncte în plus”, a povestit Thomas fără nici o urmă de regret.
Micii belgieni și marele impas
Deși se visează profesor sau jurnalist, nu crede în influență directă asupra maselor de oameni. Crede că e mai important să îți spui opinia în legătură cu un lucru și apoi să le dai oamenilor șansa de a fi critici referitor la ceea ce zic: „ceea ce cred eu nu e adevărul, e doar părerea mea, iar ceilalți trebuie să aibă șansa de a spune ceva împotrivă sau pentru”. De aceea afirmă că nu toți cei prezenți la marș au avut aceeași opinie, dar se bucură că „40.000 de oameni ne-au auzit chemarea și au venit să ne susțină. Eu nu reprezint 40.000 de oameni, aceștia s-au reprezentat pe sine în fața politicienilor. Eu am fost doar un organizator pe care presa l-a chemat să le răspundă întrebărilor legate de cerințele noastre de a instala un guvern”.
Thomas a rămas imaginea acestei mișcări, ajungînd pînă în biroul prim-ministrului interimar. Despre care Thomas zice că nu e interesat deloc de formarea unui guvern stabil, ci mai degrabă pare depășit de problemele de zi cu zi pe care trebuie să le rezolve. Jurnaliștii au devenit din ce în ce mai insistenți, deși el se consideră „la fel ca toată lumea. Nu sînt cineva în mod special, nu sînt nici un nimeni, sînt la fel ca orice om de pe stradă, nu ies cu nimic în evidență. Cred că ceea ce am făcut ar fi putut face oricine, doar că nu toți au curajul să preia inițiativa. Ceea ce nu e neapărat de condamnat: unii au serviciu, alții sînt ocupați cu familia, sau nu le pasă”.
În luna care a trecut de la eveniment, viața lui a avut timp să reintre în normal. Presa nu-l mai întreabă „ce am servit la micul dejun, de parcă n-ar fi auzit nimic din discursul meu”, prietenii nu-l mai tachinează pe seama discursului său informal care devenise și el politic și nimeni nu-l mai chestionează pe stradă dacă a bătut Cuba cu prim-ministrul. Chiar el recunoaște că nu are „nici un viitor în politică. A fost doar o mișcare a cetățenilor. Am făcut-o o dată, nu cred că aș mai putea s-o fac a doua oară. Pentru că a fost ceva de moment. La început toată lumea era plictisită de ce se întîmpla. Pînă cînd s-a declanșat ceva, în preajma Crăciunului: o serie de articole fuseseră publicate pe Facebook, în ziare și pe bloguri, în care se zicea că lumea e leneșă. Că în alte țări oamenii ar fi ieșit în stradă, ar fi împușcat pe cineva, ar fi început o revoluție, dar noi, micii belgieni, stăm și ne uităm la ce se întîmplă fără să reacționăm. Ba cineva a propus ca metodă de protest să ne lăsăm barba să crească pînă se instalează un guvern. Ceea ce amuzant, dar nu foarte activ”.
Atunci a început să discute cu un coleg de la universitate ce e de făcut. A pornit pagina de Facebook, a scris un manifest în trei limbi și lucrurile au început să o ia la vale de la sine. Informația a fost preluată de bloggeri, ulterior de ziare, radiouri și apoi de televiziuni, pentru ca pe 24 ianuarie lumea să strige în stradă „rușine” propriei țări. Ecourile acțiunilor sale au părăsit ulterior și granițele țării. Doar politicienii belgieni nu s-au sinchisit să le bage în seamă.
Ingredientele unui protest
Thomas spune că e nevoie de curaj pentru că e un teren foarte alunecos. „E foarte ușor să faci ceva greșit și să cazi. Chiar de la ceva foarte mărunt poți să te arzi. Apoi nu mai poți merge mai departe pentru că nimeni nu te va mai lua în serios, de la jurnaliști și pînă la politicieni”, își împărtășește el experiența acumulată. Apoi mai menționează ceva esențial pentru a fi credibil într-o astfel de desfășurare a evenimentelor: „ai nevoie de o opinie puternică pe care trebuie să știi să ți-o structurezi pentru ca în momentul în care trebuie să vorbești, să știi ce să spui și cum să o spui într-un mod foarte diplomat. Mi se pare esențial să rămîi diplomat, să încurajezi dialogul și mereu să ai respect față de ceilalți”.
Crede ca un protest ar fi fost la fel de ușor de făcut de oricine chiar și acum zece ani, cu condiția să contextualizeze tot ceea ce se întîmplă. „Acum zece ani am fi făcut-o altfel. Oamenii citeau mai mult ziarele, așa că am fi folosit alte medii pentru a avea același efect. În Belgia, de exemplu, a avut loc un marș alb (n.r.: «The White March») cu 300.000 de oameni pe străzile Bruxellului în anii 1996, cînd nu exista Facebook-ul. Deci totul e posibil”.
***
Unde nu-i Guvern, puterea scade
Pe 17 februarie 2011, Belgia a reușit să depășească performanța Irak-ului de după război, adunînd 249 de zile consecutive fără a avea un Guvern. Deși în ultimii ani situația politică a devenit din ce în ce mai instabilă, mai ales în contextul tensiunilor dintre cei 4.5 milioane de vorbitori de franceză și cei 6 milioane de flamanzi, vorbitori de olandeză, lucrurile s-au ameliorat sub conducerea lui Herman Van Rompuy. Însă numirea acestuia în funcția de Președinte permanent al Consiliului European l-a făcut să-și înainteze demisia din funcția de prim-ministru al Belgiei. Așadar, pe 25 noiembrie 2009, regele Albert al II-lea îl investea pe Yves Leterme drept prim-ministru. Pe 22 aprilie anul următor, Leterme și-a dat la rîndul său demisia după ce un membru al coaliției (Flamanzii deschiși Liberali și Democrați) s-a retras de la guvernare. Alegerile parlamentare din 13 iunie 2010 i-au adus la putere pe separatiștii flamanzi N-VA în Flandra, iar în Valonia pe cei din Partidul Socialist. De atunci, principalele partide ale Belgiei au început negocieri cu privire la forțarea celei mai mari reforme constituționale din ultimele decenii pentru a menține ambele grupuri mulțumite. Dar, dat fiind faptul că interesele sînt diametral opuse, au sfîrșit într-un blocaj. Nimeni nu a cedat la negocieri, situație care se menține și astăzi, astfel încît varianta cea mai probabilă o reprezintă noi alegeri.
Miza disputei o constituie sporirea autonomiei regionale pentru a putea reflecta mai bine diferențele dintre cele două grupuri etnice. Regiunea flamandă, mai bogată, încearcă să obțină autonomia, în vreme ce zona francofonă încearcă să mențină unitatea națională cît mai strîns și, împreună cu aceasta și solidaritatea financiară.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu