Chișinăul de seară, votul de dimineață

Povești fără timbru Niciun comentariu la Chișinăul de seară, votul de dimineață 1

Cu două zile înainte de alegeri, la teatrul Satiricus se joacă piesa „Eu pen­tru cine votez?”. Aici sînt mai mulți candidați decît panourile electo­rale din Chișinău. Dintre toate îți ră­mî­ne în minte numai cel simplu, alb, pe care scrie cu caractere mari „NU! MAFIEI” și-un semn de interzis. „Tu-ai văzut lista aia? Un metru are. Păi, vine omu’ bătrîn și se și sperie. Votează și el cu ce știe, cu comuniștii”, îmi spu­ne Edi. E nervos tare pe vărul lui, care votează cu comuniștii. „I-am zis «Bă, ești un prost»”. El lucrează la în­chi­soare și crede că ăia o să-i mărească salariul. Dar mă duc și eu la vot, mă duc numaidecît, primul sînt acolo”, se înverșunează bărbatul.

Îmi povestește despre un neamț ca­re s-a mutat în orașul de unde-i el, Ungheni, și a început a face afaceri. A încercat prima oară cu ciuperci și castraveți, dar nu i-a ieșit, iar acum „strică nuci”. „În fiecare lună el era primul din oraș care-și plătea naloagele (n.r.: taxele)”. Cică acum cîțiva ani, cînd pri­marul era comunist, acesta i-a propus să repare el, din fonduri proprii, toate străzile din oraș, cu condiția să fie scutit de taxe cîțiva ani. „Și comuniștii n-au vrut. Păi de ce crezi? Spală bani cu toate drumurile astea stricate. Ei iau bani, zic că repară zece kilometri și da­că repară unul e bine, restul de bani in­tră în buzunarul lui Voronin”, po­ves­tește Edi.

În fața centrului comercial Ge­me­nii, un echipaj de televiziune locală în­cearcă să oprească oameni în stradă, în­trebîndu-i de alegeri. Însă cei mai mulți sînt grăbiți, știu că vine vreme rea. „Dacă ies comuniștii, e haos, alt­ceva n-are ce să fie”, îmi spune Ion. „Dar și aici îs probleme, că mulți vor vota cu Lupu, da’ eu n-am încredere în el. Mie-mi place Ghimpu, e patriot, ține la neamul ăsta, da’ încă mă gîn­desc, mai am timp pînă duminică, dacă am să votez cu el sau cu Filat”, conti­nuă acesta.

Buletinul din șosetă

Rezemat de geamul de sticlă al unui magazin de bijuterii din centru, un om al străzii cu mîinile ciuntite cîntă la acordeon o melodie tristă, care se potrivește cu ploaia. În 20 de minute numai o femeie oprește la cinci metri de el, auzindu-i muzica, se gîndește pu­țin, scoate portofelul din poșeta neagră și-i dă un leu, acesta chinuin­du-se să-l apuce. Prin fața sa trece o ma­șină cu sloganul „Ultimul în buletin, pri­mul în realizări”, ce-l promovează pe Ser­giu Banari, unul dintre candidații in­de­pendenți. Puțin mai încolo, o femeie stă în picioare, ținînd umbrela cît s-o acopere pe ea și șosetele de pe măsuța din față, pe care le vinde cu 12 lei pe­re­chea. „Oamenii-s săraci, da’ nu în­țe­leg. Sînt și tineri care votează cu co­muniștii. Nu te uita ciudat la mine că știu ce vorbesc, cunosc cîțiva. Am și pri­­eteni printre ei, colegi de serviciu. Vor­bim, ne înțelegem, numai la po­li­tică să n-ajungem, că ne certăm”, îmi spune Edi.

Doi bărbați, cînd aud lim­ba ro­mâ­nă, se uită mai mult urît decît ne­du­me­riți și rîd. Plec și-i aud în­găi­mînd a bat­jocură în urma mea, cu accent rusesc, „doi lei, doi lei”.

Pe strada Mitropolit Dosoftei, ci­neva a scris cu spray cu vopsea albastră pe un perete „Sus România”. Se ve­de însă că apoi a fost scrijelit varul de către un altul, făcînd din „S” un „J”, iar „u”-ul a fost modificat în „o”. Pe lîngă același perete, două fete aleargă prin ploaie, apoi traversează în grabă spre liceu, pentru a se alătura colegilor care glumesc și rîd pe scări. Habar n-au că peste două zile aici li se va decide soarta, dacă piesa de la Satiricus va fi fost comedie sau dramă.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top