Cum am devenit jurnaliști din greșeală
Povești fără timbru 9 martie 2018 1 comentariu la Cum am devenit jurnaliști din greșeală 1463
Noi trebuia să devenim ingineri mecanici, odată ce eram studenți la Facultatea de Mecanică, nu așa credeți? Eu așa zic. Pentru asta venisem acolo și pentru asta ne educa Patria. Pe vremea aceea, în comunism, lucrurile erau destul de simple, bine ordonate, iar opțiunile de carieră puteau fi numărate pe degetele de la mîna unui tîmplar – trei de toate: inginer, profesor sau doctor. Și pentru că e limpede că nu ne-am îmbulzit prea tare la ultimele două, iată-ne acum pe amîndoi, eu și Sorin, colegi de grupă, la facultatea de „șurubari”. Meca, Meca, Mecanica! – cum se striga cu un entuziasm greu de priceput la întrecerile studențești.
Amîndoi iubitori de muzică, eu mai iubitor de muzica lui, pentru că el avea magnetofon și benzi, amîndoi nonconformiști cît ne permitea Partidul. Și atunci ne permitea, cumva, să avem părul lung, și noi îl aveam. Un tip ciolănos, nu prea vorbăreț, cu simțul umorului, care disprețuia tot ce era sofisticat și pretențios, și-ți cam spunea lucrurile verde-n față. Și mai și graseia cînd ți le spunea.
Prin anul doi de facultate, noi doi aveam un obicei considerat bizar de mai toată lumea care auzea de el. Îl numeam „hoinăreala” și asta presupunea să o luăm hai-hui prin oraș în fiecare duminică dimineață; plecam de pe la 11 și ne întorceam cam pe la zece seara. Umblam fleaura, fără vreo țintă precisă, sporovoind și căscînd gura la afișe, mergînd la expoziții, prezentări de carte, filme, competiții sportive și tot ce ne mai ieșea în cale. Și întodeauna ne ieșea în drum și cîte o berărie, asta era voia sorții.
Într-o astfel de duminică, din toamna lui 1986, ne întorceam cam rupți de oboseală din obișnuita hoinăreală, cînd ne-a atras atenția un afiș micuț, scris cu pixul, și lipit cu scotch pe ușa căminului nostru – „Școală de presă, marți, ora 18, Casa Studenților, camera 19”. Ne-am uitat unul la altul – hai să mergem, nu strică să aflăm și noi cum se face un ziar, era în logica hoinărelilor noastre avide de noutăți și distracție, chiar dacă acum se nimerea într-o sfîntă zi de marți. Ce putea fi? Școală de presă – adică unul care o să ne explice cum se face un ziar, de la cap la coadă, ca la Teleenciclopedia. Bun, merita, și oricum era gratis.
Marți am ajuns la locul indicat – buluc de lume într-o cămăruță mică din Casa Studenților, unii cocoțați pe o ladă, alții sprijinind pereții sau cățărați pe pervazul unei ferestre uriașe. La o masă, un tip cu bărbuță și c-un parpalac pe el ne-a cerut să ne scriem numele pe o foaie. Nu prea suna a Teleenciclopedia, dar ne-am iscălit amîndoi pe o listă cu încă vreo 29 de inși, îmi amintesc numărul exact.
Bărbuță se ridică de la masă, își aprinde o țigară înfiptă într-o sipcă neagră, zice că îl cheamă nu știu cum (nu mi-am bătut capul nicicum să îl rețin, nici nu avea sens, putea să îl cheme oricum voia el, nu aveam obiecții), că cică sîntem la o școală de presă, că bine am venit, și că are nevoie de ziariști la Opinia Studențească. Sorin ridică mîna să zică ceva, bărbuță îi spune că întrebările sunt la sfîrșit. Noi ne uităm unul la altul, confuzia se tuflise de fețele noastre ca tartele cu frișcă din comediile mute. Ce tot spune bărbuță ăsta? Care Opinia? Nici nu auzisem de asemenea revistă. Noi veniserăm pentru altceva și acum aveam acuta senzație că luasem țeapă. Greu de plecat din cămăruța aia ticsita de lume. Prizonieri.
Ne-a povestit omul una-alta, nu-mi mai amintesc mare lucru, genuri jurnalistice, în ce constă munca unui gazetar la Opinia, tot felul de chestii care nu ne interesau deloc. La sfîrșit, ne-a dat și o temă pentru acasă. Asta ne-a enervat cel mai tare, după ce că ne-a atras în capcană cu un afiș „țeapă” și nu ne-a zis mai nimic din ce doream să aflăm, acum ne mai încălța și cu o compunere.
Tema pentru întîlnirea de marțea următoare era „Week-end studențesc”. Scrieți ce vreți, cît vreți, ne-a zis bărbuță, și vă aștept cu textele acilișea. Pe drumul spre cămin ne tot întrebam: ce facem, scriem?
Am scris, i-am dus textele, bărbuță le-a citit mîngîindu-și țăcălia, a mai tras din sipcă și ne-a zis: bun, eu-s Florin Zamfirescu și de-acuma ar fi cam bine să veniți pe la ședințele de la revistă. Ceea ce am și făcut. Amîndoi.
După un an, timp în care Sorin se împărțea între Opinia și antrenamentele de karate, din cei 31 de aspiranți ce fuseserăm înscriși pe lista catindaților în acea sfîntă zi de marți, am mai rămas numai noi doi.
Cînd ne întorceam în camera de cămin de la ședințele de redacție, cîteva ore îi enervam pe toți povestind despre ce se întîmpla acolo, despre ce-a mai zis Boieru, de poantele lui Sterică, de poveștile incredibille ale lui Bill, de sfaturile academice ale lui Radu Eugeniu Stan, de pozele cu țepi și sîrmă ghimpată ale lui Mititelu, și ce nemaipomenit e așa, în general, acolo la revistă, și că de-abia așteptăm să se facă vineri și marți, și-apoi iar vineri și iar marți, și să mergem iar.
Băi, dacă e așa fain, vin și eu, a zis Liviu, fratele geamăn al lui Sorin. A venit și el într-o altă sfîntă zi de marți, și de-atunci toată lumea le-a zis „fratii Avram” și la început toți îi deosebeau cu greu, lucru care pe mine mă mira foarte. Nu vedeam un lucru mai simplu. Sorin era ăla care nu era Liviu.
de Dan Radu, managing editor „PIN magazine”
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!