Cum s-au tînguit fiordurile pe ritmuri franțuzești
Povești fără timbru 23 noiembrie 2015 Niciun comentariu la Cum s-au tînguit fiordurile pe ritmuri franțuzești 22Am auzit alarma de incendiu în mijloc de noapte. Era un sunet țipător ce nu înceta, un sunet abuziv ce răsuna la mine în cameră și pe hol. Cînd am întins mîna după telefon, am realizat că deja era trecut de ora trei. Am bătut la ușa colegei de apartament, ne-am aruncat gecile pe umeri și am fugit afară. În pragul căminului din micuțul oraș norvegian, Volda, erau cîțiva zeci de studenți. Acolo am întîlnit-o pe Léa, unul dintre studenții francezi care au venit să studieze aici, care părea fi a pusă pe gînduri, iar de la ea am aflat de tragedia ce s-a petrecut în Paris. Pentru Léa, alarma suna și mai puternic.
Sophie, o tînără din Lyon, s-a trezit în acea seară de vineri singură în mijlocul unei petreceri din cămin. Și-a găsit prietenii la bucătărie, unde francezii au înconjurat masa de culoarea asfaltului și și-au ațintit privirile spre ecranele telefoanelor și laptopurilor. Informația încă era neclară, dar un lucru era cert – oamenii sînt uciși pe străzile Parisului. „Imediat ce am aflat ce se întîmplă le-am scris celor de acasă. Mătușa și unchiul meu locuiesc în Paris, la zece minute distanță de sala de spectacole Bataclan care a fost atacată de teroriști”, povestește Sophie.
Cu toate că ea și părinții ei nu împărtășesc aceeași religie cu bunicii musulmani, Sophie e sigură că practicanții ei nu îi condamnă pe oameni la moarte din simplu motiv că nu cred în aceleași lucruri. „Sper că oamenii vor fi destul de înțelepți pentru a vedea diferența”, mi-a spus ea cu ochii plini de speranță.
Bunicii ei vin din Algeria, iar culoarea pielii le trădează originea. Nuanța măslinie a făcut ca mama ei să simtă pe propria piele cruzimea discriminării rasiale. În dimineața zilei de după atacurile din Paris, familia ei a intrat într-un magazin pentru a face cumpărături. Un bărbat le-a ieșit în cale și i-a învinuit de cele întîmplate în capitală. „Este din cauza voastră, a arabilor! Trebuie să părăsiți Franța!”, le-a strigat acesta fără remușcări. Nu doar el împărtășea aceleași sentimente, iar cînd mama Sophiei a încercat să le explice celor din magazin că un asemenea lucru este inadmisibil și că nu poate fi tolerat, o tînără i-a luat apărarea. „Este problema dumneavoastră, nu a lui. El v-a spus doar adevărul”, i-a zis tînăra. Sophie spune că atacurile sînt cu atît mai puțin îndreptățite cu cît părinții ei s-au născut și sînt crescuți în Franța. „Însă paranoia a ajuns și în Lyon, chiar dacă este la patru ore distanță de Paris”.
Iluzia teroriștilor
Cu toate că ea și părinții ei nu împărtășesc aceeași religie cu bunicii musulmani, Sophie e sigură că practicanții ei nu îi condamnă pe oameni la moarte din simplu motiv că nu cred în aceleași lucruri. „Sper că oamenii vor fi destul de înțelepți pentru a vedea diferența”, mi-a spus Sophie cu ochii plini de speranță.
Prietenii și apropiații studenților francezi veniți la Volda, la studii, le-au povestit acestora că școlile au fost închise, iar oamenii se tem să iasă din casă. „Am văzut străzile Parisului pustii, lucru ce nu credeam că va fi vreodată posibil”, mi-a povestit Sophie care, pentru prima dată de cînd e aici a îmbrăcat un pulover gros, de iarnă. Nu pentru că este frig în cameră, ci pentru că frica pentru cei apropiați îi dă fiori.
Studenții francezi au realizat gravitatea celor întîmplate abia spre dimineața de sîmbătă după ce, ore în șir, au răsfoit presa și au zapat pe toate posturile de televiziune. „Aflîndu-mă aici, la mii de kilometri distanță de casă, am realizat cît de mult îmi iubesc țara. Cred că acum am înțeles ce înseamnă patriotismul”, a spus Capucine cu ochii ațintiți spre mine. Ea a aflat despre atac de la prietenul ei care studiază muzica la Paris. În acea seară el nu a putut părăsi Conservatorul pentru că metroul nu mai funcționa, iar taxiurile dispăruseră de pe străzi. Și-a petrecut și ea noaptea, ca alte milioane de oameni, sunîndu-și prietenii din Orașul Luminilor, cu speranța că aceștia sînt în viață și nevătămați.
Adaugă un comentariu