Curajul se amînă. Fragmente de corespondență din Bruxelles

Povești fără timbru, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Curajul se amînă. Fragmente de corespondență din Bruxelles 48

Am ajuns la Bruxelles luni seară, într-o vizită la familia surorii mele. Ne uitam la desene animate cînd am aflat de primele explozii, cele de la aeroport. După aceea am auzit că a fost o a doua explozie, în centru. Cîteva minute mai tîrziu ne-am uitat pe fereastră, înspre străduța noastră: apăruseră polițiști care opreau mașinile și dirijau trecătorii de pe trotuar. Umbra terorismului ajunsese și aici, pe cea mai liniștită dintre străduțele Europei.

o Marți dimineață, o prie­te­nă care s-a mutat de curînd în zona Maalbeek a întîrziat mai mult în­tr-un sediu de bancă cu tot felul de proceduri, altfel ar fi luat un metrou către Schuman, unde lu­crează. Poate chiar acel metrou. Băn­cile pot și salva oameni, pare-se.

o Belgia începe să devină o ța­ră. Ruptă între interesele diferite ale Flandrei și Valoniei, pînă într-acolo încît guvernul federal abia se mai încheagă și abia se mai ve­de, Belgia ca stat nu părea pînă de curînd să intereseze pe nimeni. În­să la Campionatul Mondial de fot­bal din 2014, fanii locali au în­ce­put să sărbătorească în tribune și în fața ecranelor din piețe cu en­gle­zescul „Belgium”, care unifica ast­fel flamanda „Belgie” și fran­țu­zeas­ca „Belgique”. Zilele trecute, am văzut steaguri prinse cu pan­glică neagră pe la multe geamuri, semn că țara asta începe să conte­ze pentru belgieni.

o Un marș împotriva fricii a fost anulat, din cauza lipsei de securitate. Curajul se amînă pentru o dată ulterioară.

o Grand Place, kilometrul ze­ro al orașului, era înțesat inclusiv în ziua atentatelor de turiști zîmbitori, iar vînzările de gauffres și cartofi prăjiți rămăseseră ridica­te. Nu-mi dau seama dacă era aco­lo curaj, dacă era „am-dat-bani-pe-excursia-asta,-mă-bucur-de-ea-orice-ar-fi”, sau mai degrabă cîte un pic din amândouă.

o Rata șomajului în cartierele Schaerbeek și Molenbeek, din ca­re provin sau în care s-au refugiat atacatorii de la Bruxelles și de la Paris, sînt de 27%, respectiv 26%. Orașele vest-europene nu mai au demult ziduri, cele invizibile func­ționează suficient de bine de o­bi­cei. Iar radicalizarea merge mînă în mînă cu sărăcia, devine o axio­mă.

Au văzut doar ima­gini la știri cu oameni aler­gînd dinspre aeroport, cu fum și zone delimitate de poliție, au vă­zut apoi ca­mioa­ne cu soldați în stația de autobuz, în drum spre școală. S-ar pu­tea să se obiș­nu­ias­că să vadă soldați și mitra­lie­re.

o A doua zi după atentate, co­piii de la școala la care merg Mi­ru­na și Tudor au desenat cu cretă colorată prin curte. Au făcut ini­mi și au scris pe ele mesaje de pace. Mulți dintre ei nu sînt născuți aici, iar și mai mulți au părinți din alte țări. În Woluwe-Saint-Lam­bert, cartierul-orășel în care stau ei, peste 31% dintre locuitori sînt străini (http://www.eupe­dia.­com­/belgium/population_statistics_brussels.shtml). Învață franceză și flamandă, dar sînt prea mici ca să înțeleagă cu adevărat ce-i cu Belgia și care-i relația lor cu ea. Sînt prea mici ca să interiorizeze ce s-a întîmplat. Au văzut doar ima­gini la știri cu oameni aler­gînd dinspre aeroport, cu fum și zone delimitate de poliție, au vă­zut apoi ca­mioa­ne cu soldați în stația de autobuz, în drum spre școală. S-ar pu­tea să se obiș­nu­ias­că să vadă soldați și mitra­lie­re.

o Brutăria de la colț era a unui belgian, dar nu prea mergea, și de curînd l-a vîndut unei turcoaice. De cînd și-a schimbat proprieta­rul, magazinul e deschis pînă mai tîrziu, și în toate zilele săptămî­nii. Cînd Europa se plînge de „in­vazia musulmanilor”, e bine să ți­nă seama și de costurile propriei comodități.

o Văd mereu pe stradă și prin autobuze bătrîni, și am pornirea să-i întreb cum văd ei toate astea, doar că mi se pare că nu știu destulă franceză. Dar sînt teribil de curios: generația celor care au azi 70-75 de ani au trăit aici în cea mai liniștită dintre lumile po­si­bile, ca probabil nimeni altcineva înaintea lor. O să rămînă în istorie ca un fel de veterani ai vre­murilor de pace.

de Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top