De la Iași la Washington, încărcat cu pensoane, șevalete și cărbuni
Povești fără timbru 11 noiembrie 2013 Niciun comentariu la De la Iași la Washington, încărcat cu pensoane, șevalete și cărbuni 24Sufrageria familiei Alexandru e un cîmp de luptă, pășit zilnic de un soldat brav numit David și de mama sa, „cel mai șmecher asistent” care poartă cînd casca de apărător cînd cea de luptător. Armele le sînt ascunse pe sub scaun, pe după dulap sau pe pervazul ferestrei, locuri pe care băiețelul de doar nouă ani le indică arătînd cu degetul și punînd un deget la gură, semn că se gîndește unde le are. Ultima dată le-a numărat anul trecut, cînd schițele și portretele depășeau cîteva sute de bucăți. „O schiță o face în 10-15 minute, adică foarte repede, și săptămîna trecută am rămas surprinsă cînd mi-a cerut să îi dau multă culoare verde. Și pînă m-am dus la bucătărie și am făcut mîncare, în jumătate de oră el deja mă întreba dacă îmi place peisajul”, adaugă mama mîndră, luînd copilul discret de mînă.
Puști sculptate în cărbune, soldați care pîndesc de după dealuri și tancuri care calcă iarba sub șenile creează un peisaj încărcat, totul făcut din creion.
Băiețelul „absolvent al clasei a II-a” își frînge mîinile de bucurie, arătînd fiecare desen dintr-un teanc care stă pe masă sau cîte o icoană pictată pe sticlă încă de la șase ani. De atunci a fost remarcat de educatoarea sa, care vedea că din mîna copilului se naște aproape identic chipul lui Iisus în diferite ipostaze. Acum, colecția sa numără sute de scene de luptă, portrete în creion și cărbune sau peisaje rupte dintr-un tărîm al culorilor. Cel mai mîndru este însă de portretul doamnei profesoare de la Palatul Copiilor, la care a muncit încă de dimineață. „Mama spune că eu și cu doamna ne potrivim ca o mănușă, de la început ea a fost singura care mi-a zis că sînt o bijuterie care trebuie șlefuită”, adaugă băiețelul cu un zîmbet mai puțin timid decît de obicei. Asta pentru că ceilalți profesori la care mama a apelat atunci cînd a descoperit talentul fiului său, i-au zis ori că trebuie să aștepte pînă în clasa a V-a cînd va studia la școală, ori să uite tot ce a învățat și să o ia de la capăt.
Pasiune de războinic
Pînă să găsească sprijinul unui profesor îndrumător, David a încercat să evolueze pe cont propriu prin cît mai multă practică sau prin teorie învățată din cărți cumpărate de mama sa. Pe fotoliu și pe măsuțele din casă stau întinse doar cărți de desen care conțin diferite tehnici, pe care le-a studiat pe tot parcursul verii. De atunci și pînă acum, David pictează aproape tot ce vede sau tot ce îl inspiră, în special portrete ale persoanelor care îi sînt dragi. „Prietena mea cea mai bună e Aniela, și ca să îi arăt asta am făcut un portret, iar mama ei era așa de emoționată zicînd că nici un pictor nu a reușit să dea sclipirea din ochi pe care am reușit eu” , spune David arătînd chipul unei fetițe blonde cu ochi albăstrui. A avut o perioadă de cîteva săptămîni în care desena doar mîini, încercînd să surprindă detalii ale mîinii, ale degetelor, oaselor sau ligamentelor, atent desenate și îngroșate cu creionul sau cărbunele.
David este pasionat de istorie, chiar dacă la școală este abia în clasa a III-a.
Ochii albăstrui ai băiețelului ascund ei înșiși o mare deloc învolburată, mirîndu-te de unde s-a născut pasiunea pentru a desena fragmente din războaiele mondiale, care cu greu îți vine să crezi că sînt ilustrate de un copil de nouă ani. Puști sculptate în cărbune, soldați care pîndesc de după dealuri și tancuri care calcă iarba sub șenile creează un peisaj, care deși ilustrat în creion, este încărcat de astfel de elemente. David este pasionat de istorie, chiar dacă la școală este în clasa a III-a, urmînd ca abia de anul viitor să înceapă să studieze. Însă îi plac domnitorii români, poveștile despre daci și romani și mai ales îi place să afle cît mai multe despre Hitler, pe care încearcă să îl deseneze în culoare. „Aș vrea cînd voi fi mare să ajung să văd lagărele de exterminare și concentrare, unde oamenii erau chinuiți. Cum poate un singur om să influențeze atît de mult istoria?”, se întreabă micul David arătînd portretul conducătorului nazist.
Pînă acum cîteva luni, cea mai mare problemă a micului pictor era cea a banilor, ustensilele folosite depășind jumătate din venitul familiei. Sprijinul a venit din partea unei fundații din Tîrgul Jiu sau din partea celor care au apreciat talentul acestuia evidențiat de cei nouă ani.Și de atunci micul pictor a folosit doar cu pensoane care parcă alunecă pe șevalet, doar pe hîrtie de calitate, iar desenele au ieșit ca rupte dintr-o poveste, dovada fiind peisajul „Iarna timpurie”, în care culorile au creat singure o întindere care la o simplă privire te înfrigurează.
În drum spre Washington
O dată la trei luni, David participă la concursuri în străinătate, unde de fiecare dată obține locul întîi, chiar dacă de multe ori acesta constă doar în medalii sau diplome care îi asigură recunoașterea celor din afara țării. Pentru anul următor, și-ar dori să obțină o bursă de studiu în străinătate, unde ar putea să își perfecționeze tehnicile. „Profesorii sau criticii spun că evoluez foarte repede, de la an la an, iar asta mă face să desenez din ce în ce mai mult”, explică inocent David, amintindu-și că într-o seară cînd s-a întors de la antrenamentele de la karate a vrut să deseneze, însă mama i-a spus că e prea tîrziu. „De atunci am zis că am să-l las mereu cînd vrea să deseneze, pentru că mi-a zis un profesor că trebuie lăsat să se exteriorizeze atunci cînd simte, nu să îi impun o oră”, spune mama dezvăluind o mîndrie pe care încearcă să o stăpînească cu mîinile strînse în pumn la piept.
De cîteva zile, David simte că începe să pășească pe drumul spre capitala Statelor Unite ale Americii, după ce a primit vestea că este din nou cîștigător al premiului întîi, de data aceasta la un concurs din India. „Boierie mafiotă” sau portretul unui bărbat cu șapcă și pipă, atent desenat de la cele mai mici detalii ale fețelor și mîinilor care stau întinse pe tejghea a stîrnit admirația celor de acolo, trimitînd prompt răspunsul că este cîștigător. Băiețelul rîde și se entuziasmează atunci cînd își amintește că în săptămîna care urmează va vizita Bucureștiul, avînd o expoziție la Palatul Parlamentului. „Aștept să mă întîlnesc și cu alți copii talentați acolo sau cu oameni care să aprecieze ceea ce eu desenez”, spunînd că mai mult decît atît, a început să pregătească lucrările pe care le va expune în luna aprilie a anului viitor la Washington. „Mami, nu e așa că vom face rost de bani și vom merge și noi? Vreau să văd și eu America”, se alintă David imitînd privirea unui copil cu o problemă care trebuie neapărat rezolvată.
La fel de mult își dorește ca următoarele expoziții să fie desprinse din opera pictorului său preferat, Ivan Aivazovski, cunoscut pentru picturile cu întinderi de apă, marinari și pescari, care reprezintă mai bine de jumătate din opera sa. Și chiar dacă nu și-a putut cumpăra albumul, a încercat să îl împrumute și de la bibliotecă, însă fiind refuzat, l-a căutat la anticariat. Bărcuțele, mările și oceanele tulburate din albumul pictorului rus, și-au făcut culcuș pe șevaletul micului pictor, urmînd ca opera să fie studiată pînă la cele mai mici detalii.
Drumul spre Washington nu a fost și încă nu este neted, pentru că pînă acolo micul David trebuie să mai treacă prin cîteva probe pe care și le autoimpune. Pe covor stau împachetate mai multe lucrări cu destinația Iran, pe care încă nu le poate trimite, cei de la ambasadă spunînd că nu pot expedia plicul, din cauza conflictelor armate existente acolo. Răsfoind un album cu operele lui Grigorescu, David spune că unul dintre următoarele desene va fi cel al soldatului din Războiul de Independență, care își poartă pușca pe umăr. Învîrtind între degete două săbii din metal, băiețelul nu știe ce să spună atunci cînd vine vorba despre alte pasiuni. Poate că se mai plimbă cu bicicleta sau se joacă cu mingea împreună cu prietenii săi, însă ridică din umeri spunînd cu un aer inocent: „De fapt, știu doar că îmi place să desenez.”
Adaugă un comentariu