De luni pînă joi, Liga 1 se joacă în Tudor
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 3 aprilie 2018 Niciun comentariu la De luni pînă joi, Liga 1 se joacă în Tudor 57
Dacă tot alergau după minge cît e ziua de lungă, studenții cazați în Campus „Tudor Vladimirescu” s-au gîndit să-i dea un scop acestei alergături și s-au pus de acord să-și organizeze un campionat între cămine. Acum, după cinci ani de cînd această idee a prins formă, băieții nu numai că au devenit din ce în ce mai competitivi, dorind să păstreze „onoarea căminului” din care fac parte, dar au reușit să se organizeze mai bine decît o făceau înainte. Sînt acum echipe din fiecare cămin, toate pregătite să-și înfrunte adversarii și să impresioneze publicul.
Dacă unii încă mai bat mingea pe maidan sau își dau pase pașnice pe asfaltul dintre căminele care le-au devenit case, băieții din „Tudor Vladimirescu” au renunțat la astfel de „copilării” și s-au decis că-i vremea să pună lumea la cale și să-și antreneze așa cum trebuie spiritul competitiv. Asfaltul e de domeniul trecutului, iar dacă gazonu-i umed și crampoanele rămîn adînc înfipte în el, își iau echipamentul și se mută pe terenul acoperit, unde joacă fotbal cît e ziua de lungă. Jambierele albe le acoperă genunchii, pantalonii scurți stau lălîi pe picioare, iar tricourile, deja îmbibate în transpirație, li se lipesc de piele în timp ce aleargă neobosiți dintr-o parte în alta cu ochii țintă pe mingea care ba se rostogolește molcom pe suprafața grunjoasă a terenului, ba țîșnește prin aer ca o rachetă de mare viteză.
„N-a fost, bă, mereu așa. Ce? Eu n-am rupt asfaltu’ în primu’ an de facultate? Dacă-mi plăcea să joc parcă mai conta pe unde jucam”, îi spune Paul băiatului care stă liniștit lîngă el, trăgînd agale din țigara care aproape se stinge. Paul e îmbrăcat într-o geacă groasă de fîș, lungă pînă la genunchi. A venit să-i vadă pe colegii lui de cămin pentru că lui „i-a trecut vremea”, așa cum mărturisește zîmbind, mîngîindu-și constant barba blondă. A fost unul dintre primii studenți care au participat la „Campionatul de Fotbal între Cămine”, pe vremea cînd n-avea nimeni inscripționat pe spatele tricourilor numărul căminelor din care făceau parte, ci doar purtau niște maiouri colorate care să-l ajute pe arbitru să diferențieze echipele. 2013 a fost anul în care pasiunea băieților pentru fotbal a luat forma unei competiții care, la început, nu era decît una amicală, ce-i ajuta să se cunoască între ei și să-și dezvolte abilitățile sportive. Jucau neîntrerupt pe terenul mic de lîngă căminul T10, iar mingile de fotbal „le împrumutau” din sala de sport a universității. „Parcă eram sponsorizați de PSD. Aveam maieuri din plasă roșie, iar după cîteva minute de alergat dincolo-ncoace, începeau să se asorteze cu fețele noastre”, își amintește Paul și izbucnește în rîs.
Acum, pe terenul acoperit de lîngă căminele T15 și T16, nimic nu-i mai oprește pe noii jucători, poate doar troienele de zăpadă care le mai taie cheful din cînd în cînd. Își încălzesc fiecare oscior înainte să înceapă meciul și stau mîndri, cu pieptul în față, privindu-și cu încîntare susținătorii care-i încurajează de pe margini. Sînt, momentan, singurii studenți din România care au reușit să-și organizeze propriul campionat de fotbal și nu pot decît să se mîndrească cu asta.
Fă-ți echipă, Păulică!
Pe băncile care încojoară terenul stau înfofoliți, în geci groase, spectatorii. Dau indicații și-i dojenesc pe jucători de fiecare dată cînd dau o pasă proastă sau ratează un gol. „Ai greșit poarta, băiatul meu!”, strigă un băiat slăbuț ridicîndu-se amenințător, balansîndu-și unul dintre picioare în aer ca și cum ar da un șut. „Ce-ai, Păulică, nu ți-ai găsit și tu echipă?”, îl dojenește Marian, arbitrul, pe Paul care privește cu atenție rutina de încălzire a tinerilor care se pregătesc să joace.
Marian este cel care i-a ajutat să se organizeze, care „i-a ținut din scurt”, așa cum spune chiar el zîmbind, în timp ce-și pune fluierul galben între buze pentru a da startul unui nou meci. I-a fost ușor pentru că băieții aveau deja pasiunea pentru sport, le lipsea doar un lider care să-i coordoneze și să-i îndrume, așa că în 2013 Marian a început demersurile, a vorbit cu cei de la conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și i-a convins că nimic nu poate merge prost cînd vine vorba de acest proiect. Primul „campionat” s-a desfășurat pe un teren mic, cu echipe alcătuite din cinci oameni, nu era ca acum, n-avea fiecare cămin echipa lui, iar echipamentul le era alcătuit din cele mai comode haine pe care le găseau în dulap. Anul următor însă s-au înscris toate căminele cu propriile echipe, T17 avea chiar două, fiind cel mai mare cămin din campus. S-au pus la încercare și-au insistat că vor să joace fotbal așa cum se cuvine, deci au investit în echipament de calitate, așa cum vedeau că au și jucătorii lor preferați. Au renunțat să se mai uite la meciurile difuzate la televizor și-au ieșit să-și joace propriile meciuri, să se antreneze și să devină cei mai buni din campus. „De acum e o treabă care ține de orgoliu. Sînt prieteni și se cunosc bine între ei, dar atunci cînd suflu în fluier și dau startul, pentru 30 de minute uită de prietenie și nu se gîndesc decît la cîștig”, explică Marian în timp ce doi bărbați care stau în spatele lui aruncă nestînjeniți cojile de semințe pe care le adunaseră în pumni. Tradiția a continuat încă din 2013, chiar dacă jucătorii s-au tot schimbat. Paul a făcut parte din prima echipă, iar acum vine din cînd în cînd să vadă ce-a lăsat în urmă. Cînd trec pe lîngă el, băieții îl salută și mai aruncă cîte un „domnu’ Păulică, cel mai mare fotbalist”, în timp ce el îi privește nostalgic, povestindu-le celor din jurul său „cum era pe vremea lui”.
Fotbal în crampoane roz
După doi ani de joc neîntrerupt, Federația de Minifotbal a început să le urmărească activitatea băieților. Nu le-au trebuit decît trei ani și-au devenit afiliați ai federației. Acum, cei mai buni dintre jucători participă la Cupa Națională de Minifotbal. Marian se mîndrește cu strădaniile sale, iar băieții se mîndresc cu pasiunea lor, căci după cîteva ore petrecute-n facultate se reunesc toți într-un joc de glezne neobosit. „Dacă joc fotbal de la trei ani, cum să nu joc și-n facultate? I-am găsit pe băieții ăștia și-atît mi-a trebuit. N-am știut de ei în anu’ I, dar de-acum, pînă nu termin eu facultatea, nu mai scapă de mine”, explică, cu privirea pierdută, un băiat masiv care tocmai a ieșit de pe teren.
Și-au pus puterea de convingere la încercare, iar prin anul 2014 au început să bată la uși dînd argumente pentru care ar trebui să fie sponsorizați. Au încercat, au eșuat și au luat-o de la capăt pînă cînd, într-un final, fiecare echipă și-a găsit cîte o companie căreia să-i poarte mîndri numele pe tricourile care le flutură pe corpuri în bătaia vîntului. S-au mulțumit cu mingi, pantaloni scurți și tricouri, iar adidașii au ales să și-i cumpere singuri, astfel încît acum, dacă-i privești în timpul meciurilor o să descoperi întreaga paletă de culori. Imediat ce părăsesc băncile pe care băieții își mai trag din cînd în cînd răsuflarea, crampoanele roz aleargă neîncetat după mingea pe care-și doresc s-o arunce-n poartă fără să dea vreo pasă.
„Ole, ole, forța T12”
Cine n-are energia sau curajul necesar pentru a se arunca în ghearele vreunui meci stă cuminte pe margine. Fiecare-și are preferații pentru care scandează răgușiți de fiecare dată cînd aceștia se apropie de poartă. „Știu că joc cu voi, da’ vă supărați tare pe mine dacă țin cu T3?”, întreabă temător un băiat blonduț care-și masează genunchii, pregătindu-se pentru meciul pe care urma să-l „cîștige”, așa cum se tot laudă prietenilor. Fetele-i așteaptă pe „campionii” lor și strîmbă din nas după fiecare minge care ricoșează violent în corpul unuia dintre jucători. „La final, că durează vreo două luni campionatul ăsta, primesc medalii și trofee”, povestește o fată micuță de înălțime care și-a acoperit capul cu un fular ca să se ferească de frig.
De obicei, campionatul începe în luna octombrie, dar cum Marian nu mai lucrează în cadrul universității, băieților le-a lipsit organizarea în acest an și au început abia în martie. Nu se lasă însă alungați de vremea rea și chiar dacă sînt nevoiți să tragă o pereche de colanți pe sub pantalonii scurți, reușesc să cîștige și meciul împotriva frigului. Încălziți de aplauze, îndrumări și scandări, jucătorii se-mpiedică de emoție, dar se ridică făcînd să pară că nimic nu s-ar fi întîmplat. Portarii se aruncă după mingi de parcă trupul lor nu poate fi vătămat de nicio căzătură, iar suporterii își scot vuvuzelele din buzunare, să se-audă în tot campusul că a început un nou campionat între cămine și că tradiția n-a luat încă sfîrșit.
***
Tramvaiul 7 rămîne gol cînd oprește în stația din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Purtînd genți care le atîrnă greu pe umeri, băieții își tîrăsc picioarele spre „stadion”. Își pregătesc planul de bătaie, iar printre discuțiile despre fotbal mai menționează și noțiunea de „lucrarea de disertație”, dar e dată uitării destul de repede. Timp mai este pînă la sfîrșitul anului. Acum sînt gata să „se conformeze cu restul echipei și să-și apere mîndria de fotbaliști”.
Adaugă un comentariu