Doctori americani care înlătură umbre de pe chipuri
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la Doctori americani care înlătură umbre de pe chipuri 307Pentru unii oameni viața este o luptă violentă, în care bătălia se dă pentru normalitate și pentru un chip pe care îl pot privi cu drag în oglindă, nu să îl ascundă în căușul palmelor. Ei s-au născut cu gură de lup, cu buză de iepure sau alte malformații craniofaciale în fața cărora, de multe ori, lupta se încheia cu resemnare. Tratarea acestui tip de afecțiuni necesită multe operații și mulți bani, de care puțini pacienți dispun, motiv pentru care se va înființa primul centru craniofacial din România, la Iași, cu sprijinul cluburilor Rotary Internațional. De aceea, zilele acestea, pragul Institutului Regional de Oncologie din Iași (IRO) a fost pășit de o echipă de doctori de la Universitatea din Virginia care au avut misiunea de a schimba zîmbete, chipuri, oameni și în cele din urmă, de a schimba vieți. Fiecare și-a rupt măcar o săptămînă din concediu pentru a zbura aproximativ 8.000 de kilometri pentru ca să opereze gratuit copii și adulți cu malformații craniofaciale care le-au îngreunat viața.
Barierele culturale, ridicate de filantropie
Pe treptele de la intrarea principală a spitalului stă aliniată echipa proiectului. Medicii, rezidenții și asistenții români alături de cei americani stau umăr la umăr și aruncă zîmbete crispate de oboseală către obiectivul unui aparat de fotografiat. După poză s-au strîns în brațe, s-au salutat călduros, apoi s-au dispersat pe holurile întortocheate ale clădirii. La intrare au rămas doar doi oameni care vorbeau în engleză despre copiii care fuseseră operați în ziua respectivă. Richard H. „Rich” Zegar și Win Schoneman au venit în Iași în calitate de membri ai clubului Rotary din Honolulu. Ideea înființării centrului a fost a dr. Daniel Murariu, membru al clubului Rotary. „El a venit la noi și ne-a spus că în România se pot face multe lucruri frumoase. S-a oferit să găsească voluntarii și medicii, iar noi am strîns fonduri organizînd evenimente de caritate, iar la final am obținut 160.000 de dolari”, mi-a spus Richard, pe fața căruia se citeau respectul și admirația pentru dr. Dan Murariu. Dintre cele 52 de cluburi rotariene din Hawaii, 25 au contribuit cu bani pentru proiect. În plus, au donat bani și șapte cluburi din România: patru din Iași și cîte unul din Suceava, Vaslui și Botoșani.
Dr. Black Jonathan Steven are 34 de ani și este specialist în chirurgie plastică. Deși a terminat facultatea în urmă cu un an, a făcut deja voluntariat în India, Jamaica, Australia și Vietnam fiindcă vrea să vadă cum sînt și celelalte sisteme medicale din lume. „În România am văzut cel mai bun sistem medical de pînă acum și față de alte țări, se vede că vă străduiți și aveți spitale în adevăratul sens al cuvîntului. Tot aici am observat că malformațiile craniofaciale sînt mai grave decît cele din SUA și prin urmare, aveți nevoie de oameni bine instruiți”, mi-a mărturisit el. Vocea lui puternică și sigură se izbea de zidurile reci ale spitalului și răsuna în holul de la intrare, făcîndu-i pe pacienți să se uite curioși la noi. Cea mai grea operație făcută de John, după cum își spune el, a fost făcută în România, unui copil care suferea de gură de lup și este fericit că a făcut față provocării, fiind ajutat de colegii lui.
Operațiile sînt plătite în zîmbete
Dr. Dan Murariu, specialist în chirurgie generală care urmează supraspecializarea în chirurgie plastică la Universitatea din Virginia, este cel care a avut ideea acestui proiect și cel care s-a implicat cel mai mult în derularea lui. Fiind o persoană generoasă, răbdătoare și plină de respect pentru oamenii pe care îi întîlnește, indiferent de clasa socială din care provin, el a înființat o fundație în Iași, în anul 2007, începînd astfel să meargă în sate din județele Iași și Bacău, pentru a face consultații. Așa a întâlnit rezidenți de la UMF, iar apoi l-a cunoscut pe prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, chirurg plastician. Împreună cu el a pus la cale proiectul și au aplicat pentru un grant de la Rotary International. Atunci au hotărît că în loc să vină din SUA să stea o săptămînă în România ca să opereze, mai bine vin de mai multe ori și apoi medicii români pleacă în America, într-un schimb de experiență. „Zilele acestea am operat o persoană care suferea de microsomie hemifacială, intervenție pentru care am adus echipamente din State, fiindcă nu există astfel de aparate în România. Majoritatea pacienților operați au plecat, mai sînt doar patru internați”, mi-a spus doctorul în timp ce își bea cafeaua.
Conversația ne-a fost întreruptă de dr. Birchenough Shawn Arthur, care s-a oprit în fața noastră, pentru a-și lua la rămas bun. Rîsetele lui sincere animau holul spitalului, făcîndu-i pe cei care erau acolo să uite pentru o clipă de probleme. Mi-a spus pe fugă că a acceptat să ia parte la această experiență pentru a ajuta oamenii de aici, dar mai ales pentru a vedea cum funcționează lucrurile într-o sală de operații din România. Pentru el, cele mai dificile intervenții sînt cele de reconstrucție mamară deoarece „pacienții sînt foarte preocupați de cum arată și au multe rețineri chiar și înainte de examinare, iar după ce termin operația, mă asigur că nu am atins alte organe cum ar fi inima sau plămînii, apoi că munca mea arată bine”, mi-a spus Arthur. S-a înțeles bine cu medicii din România și a apreciat că aceștia s-au străduit să îi facă să se simtă ca acasă fie că erau la masă sau în sala de operații.
Anastasia studiază de Universitatea din Virginia și este rezident anestezist. Ea a venit aici la invitația mentorului ei. În timp ce vorbește, fața ei acoperită de pistrui parcă radiază, iar ochii verzi sînt plini de viață. Îmi povestește cu bucurie despre experiența ei din Iași și despre cît de bine a colaborat cu oamenii de aici. „Personalul de aici este foarte bine instruit și prietenos, iar pacienții sînt respectuoși și blînzi. M-a impresionat o fetiță blondă, de șapte ani, care suferea se gură de lup într-o etapă destul de avansată și căreia i s-a făcut rău înainte de operație. Din păcate, nu am putut să o operăm și vom face asta în septembrie, dar atît ea, cît și bunica ei s-au comportat foarte frumos, deși situația a fost foarte dificilă pentru ele, dar și pentru chirurgi. Am lucrat în echipă și atunci am realizat că acesta este, de fapt, scopul acestui proiect: să rezolvăm situațiile dificile împreună”, mi-a mărturisit ea uitîndu-se în gol. Apoi s-a ridicat de pe scaun, și-a luat la revedere și a plecat împreună cu colegii ei către hotel.
Primul pas în proiect a fost operarea a 20 de pacienți, 12 cu afecțiuni craniofaciale și opt intervenții de reconstruire a sînilor pierduți din cauza cancerului mamar. Pînă în anul 2017, doctorii americani vor veni la Iași anual, în fiecare primăvară și toamnă pentru a opera pacienți noi, dar și pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de mai multe intervenții chirurgicale. În plus, echipa din România care va conduce centrul va merge în SUA, unde va fi instruită conform standardelor medicale de acolo. Efortul lor de echipă își primește răsplata după fiecare operație, doar în zîmbetele bolnavilor care își admiră noile fețe.
***
Scopul proiectului este instruirea medicilor români și înființarea primului centru pentru operarea multidisciplinară a malformațiilor craniofaciale din Europa de Est. Pînă acum, un pacient care suferea de afecțiunea gură de lup trebuia să caute singur medicii care să îl opereze și trebuia să suporte mai multe intervenții, iar procesul de vindecare dura mai mult timp. Prin înființarea acestui centru, mai mulți medici specializați în diverse ramuri ale medicinii, cum ar fi chirurgi pediatri, chirurgi plasticieni, oreliști sau neurochirurgi, lucrează simultan în timpul operațiilor și astfel se reduc efortul și resursele pacienților, dar și numărul intervențiilor suportate de acesta. Înființarea unui astfel de centru se va face în baza unui parteneriat dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași și Universitatea din Virginia, SUA.
Adaugă un comentariu