Jazzul, lătratul și show-ul static electoral
Povești fără timbru 12 decembrie 2016 Niciun comentariu la Jazzul, lătratul și show-ul static electoral 15Ca s-ajungi la secția de votare cu numărul 31, din Colegiul „Negruzzi”, trebuie să te iei, mai simplu, după sunetul muzicii care răsună din clădirea din dreapta. Un soi de jazz se chinuie să tragă atmosfera relaxantă c-un picior în curte și nu lasă paznicul care, proptindu-și greutatea într-un picior, trage din țigară în fața unei magazii a cărei ușă-i deschisă larg, s-o bată soarele și pe dinăuntru.
După un ritm al muzicii își potrivesc mișcările și-o mînă de băieți și fete care, fie așezați pe marginea blocului, fie țopăind în jurul unor tomberoane mari de gunoi, fără să-și fi schimbat pijamalele, par să fie cam departe de orice decizie s-ar lua în apropierea lor. Jazz-ul nu se nimerește deloc prin lista de sunete după care-și ghidează mîinile prin aer, așa că episodul se derulează în fața ochilor tăi cu o muzică de fundal ruptă dintr-un album de rap.
După decizie, se șade lîngă urnă
Dacă vrei să intri-n sală, să votezi, trebuie să stai la coadă cîteva minute. Pe-un scaun, aproape în mijlocul încăperii, la doi pași distanță de urne, o femeie tremurînd pare să nu-și mai găsească puterea să se ridice. Oftează, plimbă cîrja peste picioarele îngrămădite unul în celălalt și așteaptă să-și adune sufletul într-un loc. Pe holul liceului, un tropăit mecanic, din timp în timp, urmează afișele succesive și, agățat de-o mînă care-l ghidează, un băiețel dă buzna cu un zîmbet printre oameni. Face cîteva ture în jurul urnelor și se oprește brusc în clipa-n care tatăl ferește perdeaua și iese cu buletinele de vot din cabină.
O bătrînică se-așază cu greutate pe bancă, ajutată de-o femeie slăbuță, care se învîrte visătoare în cerc și spune „școala mea dragă!”. Un „lasă, maică!” vine din dreptul mamei, care-mi spune că toți cei trei copii ai ei au terminat școala aici. „Feciorul meu, în clasa întîi, a fost coleg cu primarul!”, îmi zice bătrîna cu mîndrie în glas. Își îndreaptă cutele fustei și dibuiește cu mîna, încercînd să găsească și să potrivească capetele baticului înnodat. „Da, da – chiar primarul Iașului!” Fata bătrînei se uită la ea cu nostalgie și continuă să facă pași conturînd cercuri imaginare pe trotuarul din fața secției. „Cînd eram eu mică, învățam aici sus, la etaj și băieții mai curajoși aduceau saltele, le puneau afară, pe teren și se-aruncau pe ele de la etaj!”, îmi zice rîzînd și-și ajută mama să se ridice anevoios de pe banca verde, din care lipsește o scîndură.
Bătrînii sînt într-o continuă mișcare. Nu trece-un minut și cei care ies pe poarta liceului sînt înlocuiți de alții, care traversează cu hotărîre terenul de sport și se-ndreaptă către intrarea în clădire. Printre ei, se îndreaptă către secție și-o doam-nă cochetă, care, confuză, întreabă-n stînga și-n dreapta „ce-ar trebui să fac, dom’le, cu cățelul, cînd votez?”. Nu trec două-trei secunde și doritorii se-ndreaptă către lesa întinsă, oferindu-și, care mai de care, ajutorul. Cățelul, îmbrăcat cu o geacă de fîș roz și cu o fundiță legată de-un moț de blăniță de vîrful capului, se-nvîrte în jurul picioarelor doamnei și intră-n secție, fără să aștepte vreo mișcare, trăgîndu-și după el stăpîna.
Printre lătraturi, rîsul unui bărbat își fa-ce loc și pașii i se-ndreaptă afară din secție, către o femeie ce pare-a fi reprezentanta unuia dintre partide, ieșită afară să ia o gu-ră de aer. „Ce faceți, doamnă? Haideți repede înapoi – să ducem la capăt și show-ul ăsta!”
Adaugă un comentariu