La Ștefănești, istoria s-a împiedicat de nepăsarea autorităților
Povești fără timbru, Subiectele săptămînii 21 noiembrie 2016 Niciun comentariu la La Ștefănești, istoria s-a împiedicat de nepăsarea autorităților 394
Aproape lipit de șosea, un indicator pe care scrie „Muzeul «Ștefan Luchian»” îți spune c-ai ajuns unde trebuie. După ce faci cîțiva pași, o pancartă mare și portocalie, proptită de un gard, îți arată că acum aici e un „Șantier în lucru”. Ar dori să poată păstra după finalizare, sub un acoperiș stabil, obiectele pictorului născut la Ștefănești alături de peste o sută de picturi și sculpturi ale altor artiști contemporani. Singura care s-a zbătut pînă acum ca lucrul acesta să se întîmple pare să fi fost numai profesoara Carmen Munteanu. După anul 1989, în care muzeul a fost deschis, nimeni nu și-a mai arătat interesul să păstreze amintirea lui Luchian la Ștefănești, înafară de muzeografa care și-a dedicat mare parte din timp îngrijirii clădirii și a deschis muzeul turiștilor din toată țara care au dorit să-l viziteze.
„Am ținut muzeul deschis fără ca nimeni să știe. Practic el era închis, dar oricînd era nevoie, veneau grupuri, veneau delegații, mergeam și deschideam. Eu ștergeam praful, eu dădeam cu mătura, fără să primesc vreun ban în schimb. Am făcut asta din pasiune și am sperat că va fi redeschis”, îmi spune Carmen Munteanu despre Muzeul „Ștefan Luchian” de la Ștefănești. Muzeograf de profesie, aceasta a fost singura angajată a muzeului. Am găsit-o la școala gimnazială din oraș, unde lucrează ca profesoară de limba română, domeniul pe care l-a studiat în facultate, încă de pe vremea cînd era deschis muzeul. „A fost primul meu loc de muncă”, continuă aceasta să-mi vorbească despre clădirea din care acum nu au mai rămas decît cîțiva pereți de cărămidă, în timp ce mă conduce către cancelaria instituției de învățămînt. Puțin mai înaltă decît copiii care aleargă împrejurul ei, blondă și mereu cu zîmbetul pe buze, se grăbește să-mi spună cît mai multe despre muzeul de la ei din oraș, ca nu cumva să uite vreun amănunt.
„Ștefan Luchian aparține de locul acesta, am putea valorifica asta”, adaugă muzeografa în timp ce intrăm în camera de doar cîțiva metri pătrați. Pictorul s-a născut la Ștefănești spre sfîrșitul secolului al XIX-lea. Aici și-a petrecut însă numai primii ani din viață, căci tatăl său, ofițer de grăniceri a fost mutat la București la numai cinci ani de la nașterea copilului său, lăsînd în urmă tîrgul Ștefăneștilor pentru totdeauna.
Turişti fără bilet
Cum intri în Ștefănești, dinspre Botoșani, te întîmpină cîteva serpentine care te coboară direct în centrul tîrgului. După ce le lași în urmă, pe partea stîngă zărești la cîteva zeci de metri de strada principală, ascunsă după puieți de salcîm crescuți haotic, o clădire fără acoperiș sau ferestre, în jurul căreia mișună cîțiva muncitori. Îmbrăcați cu geci groase și cu căciuli pe cap, aceștia scot molozul din clădire și-l așază simetric pe o alee improvizată din stînga curții, care face legătura dintre șoseaua principală și o stradă paralelă. Au grijă să-l bătătorească bine înainte să se-ntoarcă după următoarea roabă. Din băncile albastre de lemn din fața ei lipsesc cîteva scînduri, iar accesul în curte este blocat nu doar de imaginea tristă, ci și de o poartă de tablă improvizată, pe care stau scrise dezordonat, cu vopsea albă, majusculele „Stop. Șantier în lucru”. Doar o plăcuță albastră cu alb, pe care alternează majusculele și literele scrise italic ne confirmă că aici a existat cîndva Muzeul „Ștefan Luchian”. Ca o ironie parcă, în partea de jos stă scris „museum”, chiar dacă nici măcar românii noștri nu au mai putut să-i treacă pragul de ani buni.
Plimbat între Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Primăria comunei Ștefănești, muzeul nu a funcționat decît cîțiva ani. Deschis de comuniști, în ultimul lor an de guvernare, la inițiativa autorităților locale de atunci, acesta a purtat numele de „Expoziția permanentă de artă plastică și contemporană”.„Cînd a fost înființată, expoziția era cea mai mare de acest fel din țară. Veneau oamenii de prin împrejurimi la Ștefănești la tîrg și intrau să vadă ce e acolo. La început au crezut că e un magazin. Eu îi chemam înăuntru, iar pe mulți îi lăsam și fără bilet”, își amintește Carmen Munteanu despre localnicii care călcau pentru prima dată în muzeu. Spune că încerca să le explice ce se afla de fapt acolo, iar deși nu înțelegeau mare lucru le plăcea.
Muzeografa are în cap toate sălile și dacă acum ar primi înapoi toate operele, le-ar așeza exact unde se aflau și înainte. Din cele cinci săli ale clădirii, doar una îi era dedicată în totalitate pictorului. Aici se aflau două tablouri originale, obiecte care i-au aparținut lui Luchian, șevaletul, fotoliul, bascul, un foto-reportaj cu picturi și articole din perioada cînd a studiat la școlile din străinătate din Germania, Paris, dar și de după, cînd s-a întors la București și participa la celebrile bătăi cu flori de la șosea și chiar o foto-copie după foaia de zestre a mamei sale. Toate au fost donate de un nepot de-al lui Luchian, care a și fost la Ștefănești pentru a vizita expoziția. „Deși atît el, cît și soția lui erau surdo-muți, ei aveau un cult pentru strămoșii lor”, spune Carmen Munteanu care îmi vorbește despre muzeu ca și cum s-ar afla în el, și tocmai ar prezenta vizitatorilor exponatele.
Depozit de mobilier
Localnicii vorbesc despre muzeu ca și cum ar fi existat acum cîteva decenii în urmă. Spun că l-au vizitat atunci cînd acesta a fost deschis, dar înafară de cîteva tablouri de-ale lui Luchian și niște fotografii cu el nu-și amintesc să mai fi fost mare lucru. În schimb, oricine poate să-ți spună că înainte să fie muzeu, clădirea a funcționat ca grădiniță, iar după ce a fost desființat au fost depozitate bănci de la școală. Despre statuia lui Luchian, situată la doar cîțiva metri în fața clădirii, parcă își amintesc mai bine. „A fost mutată prin 2000 din centru, că acolo a fost amplasat un monument pentru cei care au murit în războaie”, îmi spune un bătrîn cu căciulă neagră de sub care i se zărește părul cărunt.
Dar muzeul din orașul lor le-a adus numeroși vizitatori, unii dintre ei fiind chiar artiști care au dorit să studieze operele. „Doi ani am fost director de tabără”, continuă Carmen Munteanu în timp ce-și lipește mîinile de sobă ca să se mai încălzească. Ștefăneștiul a găzduit două ediții a unei tabere națională de pictură și sculptură. Studenții de la Facultățile de Arte Plastice din țară au venit aici pentru a învăța despre operele artiștilor contemporani. Cu toate acestea, frumosul creat acasă la Ștefan Luchian a durat puțin. După aproximativ patru ani, autoritățile de atunci au redus salariul muzeografului la jumătate de normă, iar programul întreg a devenit program de week-end. Carmen Munteanu zice că se mulțumea și cu atît. Vizitatori erau, veneau studenți de la universitățile de artă din țară și chiar turiști străini. Însă la scurt timp și acea jumătatea de normă a părut prea mult, așa că a fost închis de tot, iar singura soluție găsită de Carmen Munteanu a fost munca benevolă. A ținut muzeul deschis pînă în 2007, cînd exponatele s-au aflat la un pas de a fi distruse de apa care se scurgea prin acoperiș, așa că au fost transferate într-un depozit al Muzeului Județean de Istorie Botoșani.
Acela a fost anul în care Carmen Munteanu a primit pentru ultima dată vizitatori dornici să-l cunoască pe Ștefan Luchian în muzeul de la Ștefănești. Spune că regretă că nu s-a investit nimic în clădire încă dinainte de 1989, pentru că inițiative au fost. Atunci cînd Ion Iliescu era președinte a vizitat muzeul. „A rămas impresionat de ceea ce era aici și văzînd că se deteriorează a trimis tabla pentru acoperirea clădirii. A fost adusă tabla și a fost ținută în magazie ani de zile. Apoi au venit autoritățile locale că aveau nevoie la primărie. Au împrumutat tabla, am și acum hîrtia aceea cum că le-am împrumutat-o – și așa a rămas”, îmi zice Carmen Munteanu, după care liniștea cuprinde pentru cîteva clipe încăperea. Ar mai fi ținut muzeul deschis chiar dacă nu ar fi primit niciun ban, numai de s-ar mai fi investit cîtuși de puțin, să se fi schimbat măcar acoperișul pentru ca operele să fie în siguranță.
„Acum îl renovează, vor să-l redeschidă, dar…”, spune Carmen Munteanu în timp ce ezită să zică că ea și-a pierdut speranța că muzeul de la Ștefănești va mai primi cîndva vizitatori. Lucrările au început cu doar trei săptămîni în urmă, chiar în ajunul iernii, cînd în fiecare dimineață peste oraș se așterne o promoroacă care te face să-ți ascunzi mîinile în buzunare. Graficele arată că în luna octombrie a anului viitor, clădirea va avea din nou ferestre și acoperiș, iar muzeul lui Luchian va fi redeschis. Asta dacă birocrația și nepăsarea nu vor pune din nou piedici, iar clădirea nu va redeveni o școală sau un depozit oarecare.
Adaugă un comentariu