Lumea văzută prin vîrful degetelor

Povești fără timbru Niciun comentariu la Lumea văzută prin vîrful degetelor 6

„Vrei să știi realita­tea? A fost o sar­cină gea­mănă. Eu am ie­șit, fra­te-miu nu”, își înce­pe Oa­na povestea. După doar cîțiva ani de viață, s-a izbit de primele preju­de­căți. Fie ele și cele ino­cen­te ale copiilor de la bloc. S-a obișnuit repede să fie strigată „chioara” și să fie considerată diferită. Cu bastonul, însă, n-a vrut să facă pace. Preferă să o poarte de mînă cineva care nu ve­de cu ochi răi, să o țină de vorbă și să rîdă. „Sînt prea deschisă, și as­ta strică la imagine între orbi”.

Cu pași mărunți 

Ușa micului apartament se des­chi­de și Oana mă poftește înăuntru. O închide în urma mea și dispare. Mă lasă în întuneric. Încerc să o ur­mez, dar mă împiedic de prima pe­re­che de papuci care-mi iese în cale. Oana se întoace chicotind. Se scuză je­nată: „am uitat că tu ai nevoie să-ți aprizi becul”.

În blocul 558 din Păcurari, la pri­mul etaj pe trei dintre uși scrie A­so­ciația Nevăzătorilor din Iași. În­tr-unul din apartamentele oferite de Pri­mărie locuiesc opt tineri. Toți, cu pro­bleme de vedere. Însă numai Oa­na Marian și fata cu care-și îm­parte camera, Claudia, stau mereu cu o­chii închiși. Chiar și așa, mersul le­gă­nat al Oanei e cel mai sprinten, în ciu­da spațiului foarte înghesuit al lo­cu­in­ței. „Îți numeri pașii eventual dacă ești pe stradă și dacă vrei să ajungi în­tr-un anumit loc. Dacă nu-l re­pe­rezi în alt fel, că-i un gard sau un pe­re­te, ai să-ți numeri pașii. Eu în casă nu mi-i număr că n-are rost. Ar trebui să mă vezi tot timpul bom­bănind cîte ceva la ce viteză îmi iau eu prin casă”, îmi explică în drum spre camera ei. În cei șase metri pătrați sînt do­uă paturi, două dulapuri și-o masă. Pe unul din paturi stă Claudia. În fa­ța ei, un calculator fără monitor. Bîj­bîie pe tastatură cît să pună cartea pe pauză. Spre deosebire de Oana, pe fața ei se citește resemnarea. Re­cu­noaște că o are ca model. „Dacă n-ai cunoaște-o, nici nu ai ști că e oarbă. Tot ce-a făcut, a făcut singură“.

Oana apucă o cutie cu farduri de pe noptieră. Îmi ghicește nedu­me­ri­rea pentru că tac. În timp ce se ma­chi­ază mă lămurește: „În legătură cu fardurile, am întîlnit tipe care zic «la ce dracu să mă machiez dacă ori­cum eu nu mă văd?». Și-am zis nu, imagi­nea mea contează oricum și-n orice circumstanțe. Nu mă văd eu, se uită alții la tine, nu c-ar conta imagi­nea mea mai mult pentru alții decît pen­tru mine, dar o întregește, o completează. Iar dacă-o să mă vezi vreo­da­tă asortat îmbrăcată, să nu mă în­trebi cum fac, că nu știu să-ți spun”.

În bucătărie, chibriturile, ibricul și cafeaua sînt mereu în același loc. De acolo le ia în fiecare dimineață, du­pă ce se trezește. Ziua nu îi începe cu un răsărit. Mai degrabă, cu alarma ceasului deșteptător. „Mă tre­zesc la cît vreau, fac un duș de ju­mă­tate de oră dacă vreau să mă relaxez, e­ven­tual și-o cadă cu spumă dacă vreau să mă alint. Dacă am chef să gă­tesc, gătesc, dacă nu, citesc, stau pe calculator, stau pe net, ies în oraș. Îmi place să citesc, ăsta-i un alt lucru care mă pasionează”, și pipăie cu de­ge­tele fața de masă maro. Însă aici nu stă nimic scris în Braille. Doar do­uă cești și o scrumieră. Nu apuc să ter­min cafeaua că Oana se și ridică să le ducă în chiuvetă. Și aici, aceeași ordine. Deschide robinetul, potri­veș­te apa și întinde mîna spre detergentul de vase. „Văd că nu mai este Axion”, îmi spune mecanic. Cum­pă­ră­turile le face de cele mai multe ori îm­preună cu o altă colegă, Mihaela. „Cumpărături îți faci dacă ai de cine să fii însoțită, asta-i o problemă realmente. Suni pe cineva și întrebi: «Vii cu mine nu știu unde?» și persoana respectivă îți zice sec «nu, n-am chef!». Și tu te resemnezi, că n-ai ce face. Dar singură printre rafturi prin Kaufland cu bastonul în mînă n-ai să mă vezi, clar! S-ar putea să plătesc ju­mătate din marfă”. Astăzi am să o a­jut eu să se descurce printre rafturi. Mă gră­bește zîmbind: „Acuma trebuie să mer­gem la magazin să vedem dacă găsim Axion. Adică de găsit, găsim, să văd dacă găsesc eu”.

Amintiri din auzite

Coborîm treptele blocului. Mă ți­ne strîns de braț, ca să nu alunece pe gheața de pe trotuar. Se oprește la se­mafor și așteaptă să audă țîrîitul ca­re-i spune că drumul e liber. Pă­șeș­te încrezătoare. Un bărbat se prop­tește în fața ei, iar Oana îl lovește ușor. Se strîmbă și trece ne­pă­sător pe lîngă ea. Oana se în­toar­ce brusc înspre el: „domnule, tu chiar nu vezi că eu nu văd?”.

Coboară scările și iese în stradă. „Mergem spre autogară acum”. Oa­na face zilnic naveta, cîte o oră, pînă la Tîrgu-Frumos. „Dacă știi terenul și cir­culi singur cu bastonul în mînă, pleci din stația de autobuz, întrebi ce autobuz e, dacă e și ce-ți trebuie ție, urci. Știi cîte stații trebuie să mergi, co­bori la stația care trebuie să co­bori, și-acolo mă întîlnesc cu o co­le­gă de serviciu care face și ea naveta. Mă preia și urcăm în ce merge spre Tîrgu – Frumos”, și își întoarce fața spre mine. Îmi zîmbește re­cu­nos­că­toa­re și îmi mulțumește că astăzi merg cu ea pînă la serviciu. E profesoară în orașul în care s-a născut, la Liceul „Moldova” pentru deficien­țe de vedere. Pe cînd avea 13 ani nici prin gînd nu-i trecea că are să ajungă la catedră. Voia pentru ea o carieră de artistă.

A ales să urmeze liceul la Cluj, dar s-a plictisit repede. „Erau două ta­bere. Erai pro nu știu ce sau contra nu știu cui. Eu m-am plictisit și de-o ta­bără și de alta, mi se păreau așa, chestii orbești”, îmi povestește în timp ce mă apucă mai strîns de braț. S-a înscris apoi și la Școala de Arte, unde, la început era privită cu reti­cen­ță de profesori. Îi spuneau că „nu intră în spectacolele din oraș, deși e bună, pentru că nu vede”. Asta a am­biționat-o să continue. „Mă discri­mi­nau fără să vrea. Ei se gîn­deau să nu mă pună într-o situație dificilă, că n-o să mă descurc. Aveau și oamenii o vîrstă și niște idei pe ca­re și le-nfipseseră bine acolo”. A trebuit să muncească mult ca să le do­ve­dească contrariul. La 16 ani a a­pă­rut prima dată pe scenă, în locul unei fete care nu mai putea participa. „Pie­sa era ritmată. N-aveai cum să stai să te uiți la sală. Adică aveai cum, eu n-a­veam cum”, dar s-a descurcat. Au ur­mat o serie de festivaluri de muzică ușoară care au purtat-o prin toată țara.

E încăpățînată de cînd se știe. Își aduce aminte rîrzînd că voia să mear­gă la școală de la cinci ani ju­mă­tate. „Mi-au dat jucării, s-au gîndit că-s dusă cu pluta și le-am zis «Dă-vă bă cu ursuleții voștrii! De ăștia am și eu acasă, eu vreau altceva». Eu voiam școală, că de-aia m-am dus”, îmi spu­ne mîndră de ea. De mică s-a obiș­nu­it cu statutul ei special, doar că nu s-a considerat niciodată di­ferită. S-a integrat printre co­pii de la bloc, pentru a-l elibera pe fratele mai mare de grija ei. A încercat să joa­ce bedminton și tenis de cîmp, dar s-a trezit devreme la realitate: „Hai să fim serioși. De bicicletă, pînă nu mi-am spart capul, nu m-am lăsat. Dar era bine că le-ai vrut, că așa ai realizat multe chestii despre tine, ce poți să faci și ce nu poți să faci”.

Pe stradă, lumea întoarce capul după noi. Oana e o fată mică de înăl­ți­me. Mulți nici n-o observă și se iz­besc în ea. Uneori, își întoarce fața ro­tundă după cîte vreunul. Nasul as­cu­țit îl ridică a reproș. Dar e obiș­nu­i­tă și cu unii, și cu ceilalți. Din cînd în cînd, cînd zice ceva important, încearcă să clipească. Reia povestea după ce-și ce­re scuze unei mame că i-a atins în treacăt copilul lăsat nesupravegheat: „tot ce s-a făcut, a fost de orbișori, mai puțin facultate și master, că alea nu sînt și foarte bine că nu sînt, eu nu susțin să fie”. După liceu a rămas în Cluj, pentru că la Iași „n-aveau chef de orbi în facultate”. A absolvit Fa­cul­tatea de Psihologie și Științe ale E­ducației la Universitatea Babeș Bo­lyai. S-a angajat la școala la care a învățat în copilăria din Tîr­gu- Fru­mos. Lucra de luni pînă joi, iar vi­ne­rea pleca înapoi spre Cluj pen­tru cursurile masteratului în Jur­na­lism. În autogară, zgomotul de mo­toare și claxoanele îmi acoperă vocea. Pen­tru cîteva momente pare că și-a pierdut ori­ce reper.

„Noi scriem din puncte”

Se desprinde de mine, însoți­to­rul de azi. Caută în geantă pînă au­de un clinchet surd. Cheia zgîrie ușa pînă ni­merește broasca. Două răsuciri scur­te și ușa se deschide într-un pîrîit strident. Face doi pași apăsați și-mi spune: „asta-i sălița în care lucrez cu copilașii”. Elevii Oanei aleg cu zgomot li­te­rele de plastic din cutia de lemn. Pe tăblițele de scris trebuie să apară o propoziție despre țară. „Dom­ni­șoara Oana, propoziția «Mamă, cînd mai mergem la țară?» este bună? Stați c-am pierdut rîndul”, o întreabă Andrei căutînd semnul de literă mare cu bu­ri­cele degetelor. Pro­fe­soara se în­toar­ce din mijlocul clasei în direcția de unde a venit vocea. Se apropie de bancă, iar Andrei îi ia degetele într-ale lui și i le așază la începutul pro­po­ziției. „Da, bravo Andrei! Acum scrie alta”, îi răs­pun­de domnișoara mîn­gîindu-l pe cap. Apoi o strigă A­na Maria, din prima bancă. Ca la ea acasă, Oana ajunge în dreptul ei din trei pași. Se ghi­dează mereu după vo­cile cristaline ale copiilor. Îi știe pe fiecare după glas.

Clopoțelul sună de pauză. În drum spre cancelarie, îmi face o mărturisire: ar vrea să facă mai mult, să lucreze în consilierea adoles­cen­ților. „E pe­rioada în care poți să-i deschizi. A­de­vărul este că sînt și foar­te greu de temperat. Dar asta-i, că-i de gîndit cum să-l fac să înțe­lea­gă, să mă consum un pic. Și-mi place să-mi bat capul cu lucruri care mă interesează”. Numai împotriva unui singur lu­cru nu s-a putut răzvrăti: eroarea me­dicală care a lăsat-o fără vedere. La naștere, doctorii i-au administrat o doză mult prea mare de oxigen, în incubatorul în care au pus-o imediat după ce-a venit pe lume. Au ajutat-o să respire dar i-au ars ochii. „Cine sti­e ce-și imaginează oamenii? Că-l pui pe orb, îl lipești cu coada de-un scaun și el stă acolo pînă te duci să-l iei”.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top