Meci de fotbal cu bombe atomice
Povești fără timbru 2 iunie 2010 Niciun comentariu la Meci de fotbal cu bombe atomice 2„Codrescu” nu i se mai arată ca pe vremuri. Cînd trece pe-acolo, își încetinește pașii, de parc-ar vrea să pornească timpul înapoi cu vreo 30 de ani. „Am deschis odată geamul. Eram în sesiune. Am strigat cît m-a ținut gura: «Eu sînt Ștefan cel Mare!». Trecea pe-acolo un bețiv. Mi-a strigat înapoi: «Eu sînt Alexandru, tatăl tău!»”. Bărbatul rîde cu poftă. Întotdeauna rîde cînd își amintește. Nu uită niciodată ce se petrece cu el „în bulele astea”. Își subțiază ochii de vulpe îmblînzită, să vadă dacă s-a înțeles bine ce anume înseamnă „bulele”.
A fost mereu un bărbat ferchezuit. Cravata i se asorta cu cămașa, iar costumul îl purta aproape scrobit. „Să mă vadă bătrînii și să se bucure de mine.” De mic a știut să facă bani. Nu mulți, ci cît să cumpere flori pentru ea și „Unirea” pentru el. „Mă gîndesc uneori dacă m-am scrîntit fiindcă m-au abandonat ai mei sau dacă nu cumva, m-am scrîntit fiindcă i-am iubit atîta pe bunici.”
Bursa bunicilor
Mama lui muncea undeva, în casa de țară a unor oameni. Tatăl său aluneca pe ulițe, fără căpătîi. Mitică a fost crescut de bunici. Pentru ei, a început să meargă încă din clasa a cincea, o dată pe săptămînă, în parc. „Cine pune pariu cu mine că-mi crește păr în palmă?” și oamenii, cu rîsul plesnindu-le buzele, se avîntau să pună pariu. N-aveau de unde să știe că bunicul său n-a avut niciodată cu cine să-l lase acasă. Îl lua cu el, pe șantier, iar în una din zile, Mitică a căzut cu mîinile în bitum. Medicii i-au luat piele de pe burtă, să peticească locurile pe unde liniile vieții fuseseră șterse. Cînd nu făcea pariuri, se învîrtea prin laboratoare.
În clasa a XI-a, a fost singurul elev al colegiului „Mihai Eminescu”, din Botoșani care a ajuns la Olimpiada Internațională de Fizică. „Tot pentru ei învățam. Să știe că-i prețuiesc. Că nu mă cresc degeaba.”
Imperii acidulate
Copilul care făcea bani, cumpăra pîine, flori sau cognac ieftin își pusese în gînd să fie „om mare”. Iar oamenii mari au responsabilități și polițe de plătit. De atunci „m-au apucat așa niște stări… Credeam uneori că am un guvern de alcătuit. Colegii mei erau miniștri. Le explicam cîte unuia că nu-l pot pune prim-ministru, că-i cam leneș, dar ministru de externe, se poate. Bine, și ministru de externe, e bun, măi, Mitică, îmi spunea.”
Cuvintele i se topesc într-un fel de rîs tandru. Și acum trece pe la ei, colegii din facultate, care veneau cu cireșe și-i cereau, în schimb, meditații la matematică și fizică. Nu-și permitea să se lase în voia „bulelor” care-l făceau să iasă din el ca o șampanie evadată din sticlă, fără putință de-a mai fi adunată în pumni.
Trebuia să păstreze o bursă, să le-o trimită bătrînilor. Se făcuse om mare, de-acum. Și ca să le arate că-i poate îngriji întocmai ca un fiu, pleca de două, trei ori pe săptămînă în Podu Roș, să joace table și șah pe bani. Ce cîștiga, împărțea în jumătate. El n-avea nevoie de mult. „Pentru ei am trăit. Să nu le pară rău că m-au crescut, că m-au luat.”
Cînd a terminat facultatea, s-a angajat la Porțile de Fier. Dar n-a mai avut cui să trimită salariul său de inginer. „Am făcut bine că mi-a intrat repede în cap chestia asta cu omul mare…”, iar Mitică zîmbește iarăși. „Voi, ăștia normali, jucați fotbal cu mingi, dar noi jucăm fotbal cu bombe atomice”, îmi spune liniștit, ca de-o sentință cu care s-a împăcat.
Oana OLARIU
Adaugă un comentariu