Parada gîștelor de sub arcul de coceni
Povești fără timbru 5 decembrie 2016 Niciun comentariu la Parada gîștelor de sub arcul de coceni 152Toată ziua de 1 Decembrie, la televizor a rulat aceeași știre din ce în ce mai actualizată. În capitală, sute de soldați defilau în fața președintelui, tancurile stîrneau aplauzele celor prezenți, iar pe cer, trei elicoptere lăsau în urma lor trei culori: roșu, galben și albastru. De partea cealaltă a televizorului, realitatea a fost alta. Oamenii din satul Crăiești, cînd mai prindeau cîteva minute libere, mai deschideau și ei televizorul, însă, în rest, alergau prin curte de la un animal la altul pentru a le da maldăre de coceni și apă, măturau bătătura sau aruncau în căruțele de lemn gunoaie de la animale. Pe stradă nu defila niciun soldat atent îmbrăcat, nu flutura niciun steag și nu se pregătea nicio serbare. Sătenii s-au deșteptat la prima oră a dimineții, însă, mai apoi, s-au lăsat purtați într-un somn amorțit în care, pentru unii, 1 Decembrie era doar o zi normală, ca oricare alta.
Banii încurcă totul
„Cum ce zi e azi? E joi!”, îmi spune un bărbat slăbuț, cu o barbă scurtă și îmbrăcat cu o haină lungă și neagră. Are mîinile murdare și cară spre deal două găleți pline cu apă. „Nu e joi?”, mă-ntreabă, văzînd că nu primește niciun răspuns. Își continuă drumul și apoi se oprește, lasă cele două găleți pe pămînt, se întoarce și zice: „Păi, eu n-am bani pentru cadouri. De unde să am? Știu, azi se dau cadouri la femei”. Ridică din umeri, se uită insistent și apoi pleacă. În spatele lui lasă imaginea bisericii din sat, pe acoperișul căreia stau patru oameni care dirijează o macara. Alții, din jurul construcției, adună nisip sau cară cu o roabă pietriș dintr-o parte în alta. Se aud cîteva indicații care au curajul de a sparge liniștea din jur, însă, după cîteva secunde, totul revine la normal, de parcă nimeni n-ar fi locuit vreodată aici.
Pe drumul principal din sat trec doi băieți care se opresc, se uită la biserică și apoi dau să plece. „E joi și e ziua națională a României, dar aici n-ai să vezi nimic despre asta. Nu mai vrea nimeni să schimbe nimic”, îmi spune Dănuț, în timp ce lovește cîteva pietre cu piciorul drept. Are 20 de ani, e student la Drept, în oraș, la Galați, și este unul dintre puținii tineri care, după cum spune el, vrea să facă ceva pentru satul în care a copilărit. „Anul trecut mai era cîte-un steag pe stîlpii ăștia, însă anul ăsta nici de astea nu mai avem”, zice băiatul, supărat din cauză că toate se duc la vale și nimeni nu mai vrea să facă ceva.
Enigma nedezlegată a Crăieștiului
Un cîrd de gîște albe stau pe tot latul drumului din josul Crăieștiului. În stînga lor se află un soi de rîpă adîncă care, spun sătenii, devine din ce în ce mai periculoasă. Acolo, în fiecare an, cineva adună o grămadă de gunoaie și-i dă foc, după care, dintr-o dată, tot satul se-adună în jurul ei.
De curînd, un om a căzut în rîpă și a fost descoperit mort, după cîteva zile. „L-au găsit cu trupul desfigurat, fiindcă cîinii și porcii începuseră să mănînce din el. Pe vremea comunismului era un domn, însă, cu timpul, a început să bea și uite că acum și-a găsit sfîrșitul într-o amărîtă de rîpă”, îmi spune tanti Maria. Are părul scurt, un mers vioi și ridică de fiecare dată tonul cînd are ceva important de spus.
Prin mijlocul cîrdului de gîște derutate se conturează imaginea unui țăran, care îmi spune că nici el nu știe ce se sărbătorește de 1 Decembrie și că nici măcar televizorul nu l-a deschis, fiindcă „nu are timp de așa ceva”. Are mersul rapid și, din cînd în cînd, privește înapoi și parc-așteaptă să se-ntîmple ceva în toată liniștea asta.
Vremurile vechi, tot mai bune
Tanti Maria este o femeie care, la cei 60 de ani ai săi, se mișcă foarte vioi și trebăluiește toată ziua. Nici zîmbetul de pe față nu și l-a pierdut, deși spune că acum lucrurile nu mai sînt chiar atît de bune. Căratul apei la animale, măturatul prin curte, mîncarea, curățenia prin casă – îi ocupă tot timpul zilei și doar seara, cînd vrea să adoarmă, se mai uită și la televizor. „Înainte sărbătoream pe 23 august și defilau pionierii prin sat. Ba făceau și serbări. Acum elevii nici măcar nu știu cînd e ziua României, ei știu doar că-i vacanță”, îmi spune tanti Maria, în timp ce se uită îngîndurată pe deasupra gardului, către strada principală.
Îmi mai zice că nici steagurile de anul trecut nu mai sînt și că singurul semn care a dus-o cu gîndul la ziua națională a fost stegulețul agățat la una dintre oglinzile unei mașini care a trecut pe drum. Își aduce aminte cu drag de perioada de dinainte de revoluție, cînd sărbătoarea asta era un prilej de bucurie pentru cei mici și pentru cei mari, cînd toată lumea știa că azi „nu e doar joi” și că toți sărbătoreau cum știau ei mai bine. „Sigur, uneori era rău, însă o fi mai bine acum cînd nu e niciun semn care să-ți spună că azi se sărbătorește ceva?”, zice femeia, în timp ce pe fața ei sclipesc doi ochi albaștri și zîmbetul i se pierde într-un colț al gurii.
Pe-o uliță a Crăieștiului ajung să-l văd pe Gigi – un bărbat la vreo 40 de ani, cu mîinile aspre și scorțoase; îmi spune că pe vremuri, de bine, de rău – tot omul satului știa sărbătorile. „Dacă nu știi nici că azi este ziua națională, atunci la ce să mai speri?”, se întreabă omul descumpănit, în timp ce ridică din umeri în semn de neputință. „Ce e azi? Ziua cui? Du-te, băi, de aici că nu te cred”, îi spune Stirel lui Gigi, în timp ce pe fața lui se stîrnește un rîs puternic. Stirel e mai tînăr; stă nedumerit, se uită la noi și-și scutură încălțămintea de glod. Nu-și dă seama ce-nseamnă ziua națională, dar își suflă continuu în mîini și le freacă una de cealaltă pentru a și le-ncălzi mai tare.
În sat nu se lasă nici întunericul, dar nici nu bate soarele mai tare; pe stradă nu se mai plimbă nimeni, iar liniștea se lasă molcom peste casele oamenilor – doar rîsul lui Stirel parcă încă se mai aude de pe-o uliță. Gîștele au dispărut, iar de pe acoperișul bisericii oamenii s-au dat jos.
Peste sat a trecut și ziua de 1 Decembrie, o zi normală pentru majoritatea sătenilor; dar n-a trecut pur și simplu – a aprins, înainte s-o ia la sănătoasa prin calendar, niște beculețe de Crăciun la geamurile unor case.
Adaugă un comentariu