Pelerinii de sub al doilea strat de cer
Povești fără timbru 17 octombrie 2016 Niciun comentariu la Pelerinii de sub al doilea strat de cer 8„Spune «bogdaproste». Vă dau, răbdare, vă dau, dar îi de pomană” – spune femeia și mai umple o dată paharul mic, de unică folosință, cu țuică. E-mbrăcată cu o pelerină de ploaie mai fistichie, aurie din cap pînă-n picioare și își reazămă geanta cu pomeni de pervazul unui fast-food. În fața ei și-a sticlei cu băutură, se-ngrămădesc doi cerșetori, să-ncapă mai bine sub streașină toți, să nu cumva să se-ndoaie alcoolul cu apa de ploaie scursă de pe-acoperiș.
Încă din stradă, îți dai seama unde-i coada la care trebuie să ajungi s-aștepți dacă vrei să ajungi la moaște și te orientezi repede, chiar dacă n-ai mai călcat prin orașul ăsta de ceva vreme. O voce duhovnicească răsună în boxe de la cîteva străzi distanță și, cu cît te apropii mai mult de ea, un miros de mir, busuioc și tămîie te duce unde trebuie, fix ca pe Moș Crăciun în reclama super-difuzată la cafea, înainte de sărbători.
Toată lumea se apără de ploaie cu ce poate. Bătrînelele poartă pelerine galbene și umbrelele se-ntind ca un strat de-al doilea cer, mai apropiat de oameni. O femeie împinge strașnic la un cărucior din care, prin sacul menajer legat bine, se zărește fața unui bebeluș. Pe marginea gardului stau cuiburi de bătrîni care-așteaptă, nu se-ncumetă sau deja au trecut o dată prin fața raclei. Tanti Lidia a venit cu „prietena ei de pelerinaj”, tocmai de la Timișoara. Și nu prima dată. Au, împreună, o adevărată tradiție și vin aici de cel puțin zece ani, fără să lipsească. Au trecut pe la moaște de dimineață, și-acum mănîncă, uitîndu-se prin curtea Mitropoliei, la ce se mai întîmplă. Au stat la coadă doar o oră și-s de părere că ploaia și gerul ăsta chiar ajută – „nu se mai îngrămădesc aici toți oamenii fără rost. Vin numai cei care cred cu tărie, stau acolo organizați frumos și nu mai ocupă nimeni locul degeaba”.
Tanti Lidia mușcă cu poftă dintr-un sandvici și, fără să-și dea timp să-nghită, continuă să-mi povestească cum a ajutat-o Dumnezeu s-ajungă și în Grecia și la Ierusalim și, s-o zică drept, mai peste tot pe unde-a văzut rost de ajutor și mulțumire din partea Celui de Sus. Mă uit prin glugă la ea și nu-nțeleg de ce se-apucă de scociorît prin sacoșă. O văd că-i întinde un sandvici unui cerșetor. Cuvintele omului încep să se lege și Tanti Lidia-i toată indignată cînd își dă seama că, de fapt, cerșetorul tocmai a-nceput s-o certe. „Ei, cum să te-ajute, dom’le, Dumnezeu, dacă tu vii aici să-ți pună dinți? Auzi, să-mi ceri mie mîncare specială – de parcă eu am stat azi-noapte la moaște să-ți gătesc pilaf!”.
Cerșetorul îi face semn să tacă și-o ia la sănătoasa, printre oamenii cu smocuri de busuioc prin mîini. Tanti Lidia continuă să-mi povestească și-ajunge, într-o clipită, să-mi spună cum a murit cutare sau cutare prieten pe care-l știa și cum crede ea c-acum toți sînt aici, cu noi.
Bîigui un „săru’mîna” și cobor în strada în care oamenii, fără să bage de seamă că-i plouă, împart, primesc și citesc ziare despre sărbătorile Iașului. O bătrînică încotroșmată, al cărei chip abia se deslușește printre blănuri, vorbește singură în șoaptă și bate mătănii în mijlocul drumului, uitîndu-se, cînd își ridică ochii din pămînt, cu recunoștință către poarta care duce, pesemne, spre îndeplinirea tuturor minunilor.
Adaugă un comentariu