Plonjon după stingător

Povești fără timbru Niciun comentariu la Plonjon după stingător 26
Plonjon după stingător în Coopers

Ușile largi, dar fragile, din termopan, de la intrarea în Clubul Coopers nu-ți dau impresia unui loc foarte select. Cu toate acestea, de cum înaintezi, peisajul începe să se schimbe. Sala largă, mobilată cu canapele din piele și mese mi­cuțe, care nu îți încurcă înaintarea, nici ieșirea, și mesele de biliard și tenis strînse într-un colț, dau conturul imaginii clasice a unui local studențesc.

Barul se află chiar în Cam­pu­sul Tudor Vladimirescu, la parterul Iu­lius Mall. Poate de aceea la ora 19.00 locul este aproape plin și găsesc cu greu o masă, într-un colț. „E frig afară. Nu ar strica să ne putem încălzi”, spune șugubăț un băiat prietenului său, în timp ce aruncă două zaruri și-și suflă în pumni. Joacă table și vorbesc despre fete, călătoriile lor prin Italia și micile furtișaguri la care au asistat.

„Alte localuri, care au crezut că au probleme, au preferat să în­chi­dă, însă noi nu știm ce alte măsuri de siguranță am putea să mai luăm”, îmi spune patronul.

În bar se joacă rummy, biliard, cărți sau tenis. La masa din colț, un cuplu se ceartă în șoap­tă, dar vocile precipitate li se aud de la cîteva mese distanță. Fumul de țigară se înalță în rotocoale, dînd sen­zația unei nopți cețoase, cu ae­rul înecă­cios și greu. Caut din priviri un stingător, dar nu se vede niciunul. Îi spun, în glumă, ospătăriței blon­de, că sper că au măcar o gă­lea­tă cu care să stingă un eventual in­cen­diu, dar aceasta mă asigură că sînt suficiente extinctoare după bar și în una dintre magazii. „Nu le putem lăsa aici pentru că ar ară­ta urît”, se scuză ea.

În caz de incendiu aruncați masa

Deși mă aflu în partea din spa­te a localului, culoarele sînt destul de largi, iar ieșirea se poate zări în orice moment. Chiar dacă nu sînt geamuri peste tot, unul dintre ad­mi­nistratori mă asigură că în caz de nevoie pot fi sparte cele de lîn­gă intrare. „Ies cu tot cu masă dacă e ceva”, spune bărbatul de aproa­pe 45 de ani, cu părul grizonant. Ici, colo, pereții de beton sînt îm­bră­cați în lemn sau sticlă, iar în tavanul fals, de polistiren, sînt ascunse găurile de aerisire care se trans­formă în guri imense ce pot scoate aerul fierbinte din încăperi.

„Alte localuri, care au crezut că au probleme, au preferat să în­chi­dă, însă noi nu știm ce alte măsuri de siguranță am putea să mai luăm”, îmi spune patronul. Îmi arată ma­ga­zia în care se află stingătoarele, iar lista de avize și aprobări este afi­șată chiar la intrare, în mai multe panouri protejate de sticlă. Cu toa­te acestea, se așteaptă la controale din partea autorităților. „Trebuie să-și facă și ei treaba, mai ales că sînt împinși de sus, dar noi sîntem în regulă. Avem și cazinoul de ală­turi și, vă dați seama, nu ne-am zgîrcit cînd vine vorba de siguran­ța clien­ți­lor”, îmi spune bărbatul ară­tînd spre sala cu jocuri de no­roc. Chiar și așa, acesta nu exclude posibilita­tea unui incendiu, însă este convins că acesta nu ar fi decît unul izo­lat. „Dacă e să se întîmple, nu ai ce-i face. Însă focul nu are cum să se extindă prea mult”.

Și clienții par a nu se gîndi la posibilitatea ca o tragedie precum cea de la București să se întîmple aici. Mihai spune că vine de patru ani în Coopers și nu s-a temut niciodată pentru siguranța lui, dar asta și pentru că nu și-a pus vreo­da­tă problema. „Din cîte știu exis­tă două ieșiri, dar numai una e direct afară și e destul de strîmtă. N-am avut probleme vreodată, dar dacă s-ar petrece vreo chestie cu focul, chiar habar nu am cît de pregătiți ar fi aceștia”, spune Mihai. Instinc­tiv, a început să caute și el, din priviri, stingătoarele pe pereți, și apoi să se-ntrebe cît de repede-ar putea cineva sări barul să le ia, în cazul în care-ar fi nevoie, dacă fo­cul ar fi în partea cealaltă a clubului.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top