Se caută roți pentru mașina care dă aripi
Povești fără timbru 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Se caută roți pentru mașina care dă aripi 197Adrian și Ion sînt doi studenți ieșeni care au știut încă de mici care le este vocația și domeniul în care doresc să își investească timpul. Încă de la o vîrstă fragedă se refugiau în garaje, în timp ce vecinii lor de aceeași vîrstă se jucau. Pasiunea pentru mecanică i-a ajutat de fiecare dată să realizeze, cu diverse materiale de prin gospodărie, bicilete cu schimbătoare de viteze, apoi mopede sau scutere. Ajunși la facultate, au îmbinat practica cu teoria și, astfel, au pus bazele „AVAI Movement”, prin care persoanele cu dizabilități au șansa să conducă o mașină.
De cum s-au întîlnit, Adrian Vlas și Ion Ababei, și-au pus ideile cap la cap și au realizat un proiect pentru oamenii cu deficiențe locomotorii. Au avut vise îndrăznețe încă din fragedă copilărie, iar cu ambiție și perseverență și-au dus proiectele mici, și-apoi și pe cele mai mari, la îndeplinire. Ambii studiază la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și s-au întîlnit pentru prima dată cînd au venit să se cazeze în cămin, la începutul anului universitar 2013-2014. Au ales aceeași cameră, apoi au descoperit că au aceeași pasiune și că, separat, au realizări asemănătoare în domeniul mecanicii.
Tinerii sînt din raionul Hîncești, Republica Moldova. Ion îl cunoștea de multă vreme pe Alexandru, care de peste zece ani se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Tînărul a rămas imobilizat din cauza unei sărituri nereușite în apă, în urma căreia i-a fost atinsă o vertebră la coloana vertebrală și astfel, din vara anului 2006 nu a mai putut merge. Acum însă crede cu tărie că, după anii petrecuți doar în orașul natal, se va putea deplasa de la Nord la Sud pentru a susține moral și a motiva și alți tineri cu dizabilități.
Tînărul a rămas imobilizat din cauza unei sărituri nereușite în apă, în urma căreia i-a fost atinsă o vertebră la coloana vertebrală și astfel, din vara anului 2006 nu a mai putut merge.
I-am găsit încrezători, motivați și implicați, dispuși să vorbească ore în șir despre proiectul „AVAI Movement” care își propune să ușureze deplasarea persoanelor cu deficiențe locomotorii. Ideea realizării unui automobil adaptat nevoilor pe care le are tînărul în scaun cu rotile a apărut în momentul în care Alexandru l-a văzut pe Adrian plimbîndu-se pe străzile orașului Hîncești la volanul tricicletei pe care o construise cînd avea 17 ani. La scurt timp, tînărul imobilizat l-a rugat pe Adrian să îi construiască și lui un mijloc de transport pentru a-i fi mai ușor să se deplaseze. Acesta a fost încîntat de idee și, tot atunci, au pus bazele conceptului care aproape a fost abandonat din cauza lipsei de timp.
De la tricicletă la mașină
Ajuns la facultate la Iași, Adrian a împărtășit ideea proiectului cu Ion și de atunci au proiectat, la nivel teoretic, mai multe soluții pentru a-l ajuta pe prietenul lor. Inițial s-au gîndit la o tricicletă, apoi și-au schimbat conceptul deoarece aceasta ar fi fost utilă doar pe timpul verii. Astfel au ajuns la concluzia că ar îmbunătăți situația lui Alexandru dacă ar crea pentru el o mașină. „Din octombrie 2015 am început să lucrăm intens la acest proiect și ne dorim să îndeplinim visul lui Alexandru, dar și al altor tineri pentru care deplasarea cu mijloacele de transport în comun este aproape imposibilă, mai ales în Republica Moldova”, îmi spune Adrian. Proiectarea automobilului au făcut-o împreună, piesă cu piesă, apoi s-au gîndit și la design-ul mașinii, la comodități, dar și la siguranța pe care să o asigure atît șoferului, cît și pasagerului.
„AVAI Movement” este o mașină de tip „Smart” cu două locuri. „Șasiul și motorul sînt de la o mașină deja existentă, în ceea ce privește designul și dotările mașinii, sînt ideile noastre pe care urmează să le punem în practică. Am ales să facem aceste împrumuturi de la o mașină care este pe piață pentru siguranță, deoarece, în caz contrar, trebuie să o luăm de la zero. Adică să supunem modelul nostru unor teste de siguranță, omologări, înregistrări și altele, care ar întîrzia realizarea proiectului”, spune Ion, în timp ce analizează proiectul pe telefon.
Automobilul este proiectat cu șapte air-bag-uri, cu două în plus decît la mașinile obișnuite. Are o manetă pentru frînă și accelerație, iar pentru deschiderea și blocarea ușilor, pornirea motorolui și reglarea temperaturii din salonul mașinii au creat o aplicație pentru telecomandă, dar și pentru smartphone. „Comenzile mașinii pot fi date inclusiv de la distanțe mari. Dacă el este la Iași și mașina este la Chișinău, Alexandru, prin intermediul aplicației AVAI, deține controlul asupra mașinii. Inclusiv părinții pot urmări deplasarea mașinii conectîndu-se cu ajutorul unui laptop”, povestește Adrian. Tînărul spune că acest lucru revoluționează, de fapt, modul în care prietenul lui se va putea deplasa fără a întîmpina dificultăți.
O mașină de 21 de mii de dolari
Una dintre cele mai mari probleme pe care le întîmpină persoanele care au acest handicap este accesul în mijloacele de transport. Referitor la acest aspect, Ion și Adrian au proiectat o platformă laterală mobilă, cu două componente, care va ușura intrarea în automobil. Aceasta este încorporată la ușa din stînga a mașinii și poate fi activată tot cu ajutorul aplicației de pe telefon sau telecomandă. În caz de accident, platforma se va dezactiva automat și astfel va permite ieșirea șoferului din mașină în siguranță.
De asemenea, tinerii au luat în calcul și alte pericole, nu doar cele din trafic. Au prevăzut un sistem prin care, cu ajutorul unor senzori, mașina va detecta primejdii de la distanță, inclusiv fumul sau flacăra, care vor fi stinse cu ajutorul unui sistem conceput de viitorii ingineri. „Sînt o persoană activă, mă implic în viața socială, în diverse proiecte, dar totul se rezumă la aceeași problemă: deplasarea în alte localități, care este aproape imposibilă. Accesul nostru în mijloacele de transport în comun este dificil,de aceea îmi doresc să realizăm acest proiect și să venim în sprijinul mai multor tineri care au aceeași problemă”, îmi spune Alexandru emoționat, dar încrezător în timp ce își aranjează barba deasă. Din proiect face parte și un scaun cu rotile electric, care, prin încărcarea bateriilor încorporate, asigură deplasarea pe o distanță de circa 40 de kilometri.
Vis realizat după zece ani
„Am tot amînat de la un semestru la altul, vacanțele le-am petrecut în afara țării, iar începînd cu luna octombrie, am început să ne gîndim tot mai serios asupra acestui proiect pentru care, în acest moment, avem nevoie de finanțare”, îmi mărturisește Ion, un tînăr înalt tras ca prin inel. Sînt doar cîteva zile de cînd au lansat proiectul pe platforma de crowdfounding, www.indiegogo.com, și, în termen de 40 de zile, speră să reușească să adune suma de 21.000 de dolari. Banii le-ar permite să se „refugieze” timp de cîteva luni în garaj pentru a construi automobilul AVAI lui Alexandru. „Costurile sînt atît de mari deoarece este un prototip. Noi credem că, odată realizată, în viitor, această mașină va putea fi construită chiar și cu zece mii de dolari”, adaugă Adrian, aranjîndu-și părul blond și des, în timp ce în privirea din ochii asemeni cerului i se citește încrederea și dorința de a reuși.
„Costurile sînt atît de mari deoarece este un prototip. Noi credem că, odată realizată, în viitor, această mașină va putea fi construită chiar și cu zece mii de dolari”, adaugă Adrian
Rețelele de socializare au dat aripi proiectului care a trezit o sămîncioară de speranță și în inimile altor tineri cu probleme locomotorii, care au început să ceară sprijinul lui Ion și Adrian. Băieții sînt încurajați de cei care nu pot merge să construiască automobilul, cu credința că vor putea și ei să înlocuiască roțile scunelor cu rotile cu cauciucurile unei mașini. Dorința tinerilor se citește în priviri, se gîndesc la diverse metode de atragere a fondurilor acum, cînd aproape toate detaliile sînt puse la punct. Printre calcule, Ion spune dintr-odată, uimit, că „peste două zile voi avea 23 de ani, am uitat de ziua mea”. Dedicarea și pasiunea cu care cei doi vorbesc despre proiectul lor le-au adus și alți membri în echipă. Alături de Adrian, Ion și Alexandru a venit Constantin Vlas, în calitate de coordonator, Daniela Vortolomei, care se ocupă de promovarea proiectului, Ana Creascov, responsabilă de conținut și comunicare și Nicoleta Paiu, care se ocupă de designul grafic. Motorul proiectului este Alexandru, care, deși este implicat în diverse activități privind sprijinul persoanelor cu dizabilități, în prezent a lăsat în umbră celelalte proiecte implicîndu-se în proiectul AVAI. „Acest automobil îmi va schimba viața. Voi putea pleca în alte orașe ca să mă implic în diferite proiecte, să cunosc oameni noi, să vin în ajutorul celor cu dizabilități și să le povestesc istoria mea, cum am trecut peste greutăți”, mărturisește Alexandru.
Studiile în domeniul mecanicii și experiența pe care o au Ion și Adrian, sprijiniți de ceilalți membri, dar și de persoanele apropiate nu este deajuns. Tinerii își pun speranța în bunătatea oamenilor pentru ca visul să se transforme în realitate peste șase luni, așa cum i-au promis lui Alexandru.
Adaugă un comentariu