Se-nchid sau rămîn deschise granițele spre Vest?
Povești fără timbru 14 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Se-nchid sau rămîn deschise granițele spre Vest? 47„Oameni buni, vă rog, fiți foarte atenți, eu am primit un buletin de vot cu ștampila pusă în dreptul lui Dodon”, spune răspicat doamna Maria către moldovenii care stau la coadă în fața secției de votare din orașul Vicenza, Italia. Cei peste o sută de alegători și-au îndreptat privirea spre femeia blondă cu părul scurt, care explica iar și iar despre ilegalitatea ce i s-a întîmplat cu doar cîteva minute în urmă. „Cum de m-au nimerit pe mine? Nu le e rușine, cum să își bată joc de noi”, spune aceasta în timp ce se îndepărtează de mulțime. Părinți cu copii mici, tineri, maturi și bătrîni stau în fața Vilei Tacchi din Vicenza pentru a-și exercita dreptul la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Deși le este frig, puțini se-ndură să plece acasă fără ștampila „Votat” în pașaport.
O doamnă cu părul blond, îmbrăcată cu un palton maro, iese din secție ridicînd mîna dreaptă. „Victorie, s-avem victorie, e timpul să fim conduși de o femeie!”, spune ea cu voce tare. De la un minut la altul crește numărul moldovenilor care au ales să voteze la Vicenza, în timp ce așteaptă în rînd, aceștia contactează rudele, prietenii, cunoștințele și îi îndeamnă să meargă la vot. Valentina pleacă astăzi acasă, dar înainte să se urce în autocarul care pleacă la ora zece, a venit să voteze. „Am doi copii, pentru ei am alergat azi, viitorul meu e cel care se vede, măcar al lor să fie altul”, mărturisește femeia de înălțime medie, cu păr șaten, tuns scurt și ochi albaștri, grăbindu-se spre stadion, punctul de întîlnire al moldovenilor care vin sau pleacă în Republica Moldova.
Deși s-a spus în repetate rînduri că cei care au copii mici au prioritate, la intervale de doar cîțiva metri sînt părinți cu micuți în cărucioare sau în brațe. Un cuplu a venit împreună cu cei trei copii ai familiei pentru că „azi se hotărăște viitorul lor, noi credem că dacă ei au s-o ducă bine, vom avea și noi batrîneți liniștite”, spune bărbatul originar din Florești, nordul Republicii Moldova, stabilit în Italia deja de peste nouă ani. „Lui Mihai, băiatul cel mare, i-am spus că și cei care n-au 18 ani tot votează, doar că ei au de ales între copiii candidaților, așa l-am convins să vină cu noi”, adaugă acesta zîmbind printre mustăți.
Un grup de vreo zece persoane se apropie de sediul secției de votare și după nici cinci minute fac cale-ntoarsă, „eu nu stau să îngheț de frig pentru un vot”, spune un tînăr cu creastă, „da’ cine stă?”, întreabă celălalt și pleacă. Eufrosenia și Ana sînt două prietene din Bălți, stabilite în Italia din anul 2005, au venit la vot doar astăzi, acum două săptămîni nu au putut veni pentru că erau la muncă. „Ca să putem vota, am schimbat ziua de muncă cu doi colegi italieni, altfel n-am fi venit nici astăzi”, mărturisește Ana, o doamnă trecută de 40 de ani. „Dacă nu insista soțul, nu veneam nici astăzi, dar m-a sunat și dimineață, eu una mi-am cam pierdut speranța, îi multă hoție la noi, nu se schimbă lucrurile cu una cu două, dar el zice că n-am dreptate, el crede că dacă o să ajungă să ne conducă Maia Sandu o să o ducem mai bine. Zic și eu să fie într-un ceas bun, cine știe”, adaugă Eufrosenia.
Rezultatele acestei zile hotărîtoare vor fi culese în după-amiaza acestei zile, cînd vom ști dacă împreună cu rudele din Moldova ne vom mai putea bucura de posibilitatea de a călători doar în baza pașaportului moldovenesc sau vor fi închise din nou granițele către Vest.
Text de Elena GUŢANU, Senior Editor Opinia Studențească.
Adaugă un comentariu