Strada Foamei, într-o clătită
Povești fără timbru 17 octombrie 2014 Niciun comentariu la Strada Foamei, într-o clătită 118Să lucrez la un fast-food pe timp de vară mi s-a părut a fi o idee bună, iar faptul că se afla și în Costineşti, a făcut ca oferta să fie şi mai atrăgătoare. Planul de acasă era să muncesc, să mă distrez, să lenevesc la soare, să cunosc oameni noi şi să plec şi cu bani de acolo. Dar cum „socotela de acasă nu se potriveşte cu cea din tîrg”, din lista atît de generoasă au mai rămas doar munca şi oamenii noi. Două luni şi 17 zile, cît am lucrat la acel fast-food, am fost aruncată într-o lume condusă după principii pe care le-am acceptat cu greu. Universul meu în tot acest timp a fost taraba aglomerată de creme şi numeroase borcane de dulceaţă. Plita încinsă îmi era şi prieten şi duşman. Adesea îmi aducea admiratori, care spuneau că „trebuie să ai dexteritate ca să faci clătite cu băţul ăla pe plită!”, dar la fel de des mi-a lăsat şi nenumărate semne încercînd să-mi arate că dintre noi două, ea este şefa.
Sub ameninţare
Să fac clătite nu era o povară, cum nici cele 12 ore de muncă nu erau obositoare. Dar ceea ce mă făcea să îmi doresc să plec de acolo erau certurile permanente şi presiunea care era pusă pe mine, și pe colegii mei. În spatele tarabei de la clătite se afla biroul şefilor şi unul dintre ei era mereu acolo. Ea, şefa, ne amintea de cîteva ori pe zi cît de nesimţite şi proaste sîntem pentru că am vărsat un borcan de dulceaţă sau pentru că am dat un şerveţel în plus unui client. Cu jandarmul mereu în spatele tău, înarmat cu vorbe ascuţite gata în orice moment să le arunce în tine, nu prea mai puteam să fac niciun gest fără să mă controlez. Clienţii care auzeau indicaţiile ce veneau din spate, îmi şoşoteau cu ochii aţintiţi la femeia blondă și zîmbăreață „ce scorpie e şefa ta!”
Cum să mai vii cu drag la locul de muncă? Ce om sănătos la cap se întoarce a doua zi pentru a fi jignit, pentru a mînca un sandwich ce conţinea o felie de caşcaval, o felie de şuncă atît de subţire că nici nu-i simţeai gustul şi eventual nişte cartofi sau o felie de roşie, ştiind că timp de şase ore sau poate chiar mai mult nu o să apuci să bei nici apă? Uneori ne dădea şi mîncare gătită. Numai bucătarul ştia cum reuşea să facă din mai nimic, ceva care ţinea de foame pentru aproximativ 30 de oameni. Deseori mă gîndeam că eram într-o situaţie penibilă: vindeam mîncare, dar eram înfometaţi.
Mă uitam peste stradă, la concurenţă, şi vedeam cum se distrează. Lucrau 24 de ore şi tot mai glumeau. Rîsul lor spărgea liniştea dimineţii, iar odată băiatul cu tarabana s-a oprit să le şi cînte. Ei nu aveau restricţii, nu ca la noi. La fel şi băieţii de la sombrero, aveau libertatea de a decide cînd deschid şi cînd închid taraba, iar sumele cîştigate nu erau nici pe departe mici.
În cameră, ca pe autostradă
După ce plecam de la fast-food, în fiecare seară în timp ce urcam scările îmi imaginam cum îmi făceam bagajul şi plecam de acolo fără să mă ştie nimeni. Lucru imposibil de făcut. Dacă îşi dădeau seama ce intenţionam să fac nu îmi vedeam banii nici în momentul de faţă şi mi-aş fi luat şi o bătaie bună.
Camera nostră, ca şi a celorlalţi de altfel, era deschisă pentru oricine voia să vină şi să vadă ce este în ea. Nu a contat pentru Andrei, unul din spionii şefilor, că trînteşte de perete uşa unei camere în care stau fete şi că unele poate se pregăteau să meargă la duș. Priveliştea oferită a fost reconstituită cu detalii şi celorlalţi băieţi.
Cu timpul, vizitele nocturne de verificare a personalului au devenit ceva banal. Iar pozele făcute oamenilor în timp ce dormeau erau prezentate şefilor în fiecare zi. Bineînțeles că erau și recompensate. Bere, suc, mîncare, eventual o noapte în club, plus un tratament omenesc. Se pare că pe litoral curvele sînt tratate ca nişte doamne.
Cum să mai vii cu drag la locul de muncă? Ce om sănătos la cap se întoarce a doua zi pentru a fi jignit, pentru a mînca un sandwich sărăcăcios și ştiind că timp de şase ore sau poate chiar mai mult nu o să apuce să bea nici apă?
Atunci cînd rămîneam fără curent electric, vina era tot a noastră, a angajaţilor, pentru că voiam să facem un duş cald după mai bine de 12 ore şi țineam boilerul în priză. Restricţia la apă caldă nu se aplica însă în cazul shaormarilor. Lor nu le lipsea apa caldă niciodată. Deseori ne invitau să facem duş la ei pentru ca să facă rost de poze cu noi în impostaze compromiţătoare mai uşor. Astea erau din categoria uşoară, capturile cu adevărat preţioase erau cele în care dovedeau că unul dintre colegi mănîncă pe ascuns. O poză de genul acesta era recompensată cu 50 de lei, bani pe care șefii îi luau din salariul celui prins și îi dădeau celui care a reuşit să aducă „dovezile” preţioase. Degeaba te lăsai şantajat, pentru că la un moment dat poza tot era văzută de tot personalul. Varianta cea mai bună era să nu ai nicio legătură cu nimeni și să-ți vezi de treaba ta.
Distracţia dăunează grav profitului
Astă-vară am văzut ce înseamnă distracţie pentru tinerii care vin în Costineşti. Ziua era rezervată dormitului pe plajă, iar noaptea nici o băutură nu era prea scumpă. Fiecare secundă de întuneric era o nebunie, ori în club, ori pe plajă. Totul pentru ca elevii sau studenții să simtă că erau la mare. Eu m-am simţit fericită cînd făceam îmbrăcată baie în mare şi întunericul de la două-trei noaptea mă ascundea de restul lumii. Am şi ieşit în club, dar satisfacţia nu a fost la fel de mare ca atunci cînd stăteam în pat şi leneveam cu mirosul de gogoşi înfuriate punînd stăpînire pe simţurile mele. Băieţii de la fast food-ul la care am lucrat găseau distractiv să bea bere și să fumeze. Pentru ei, ziua era o aventură și se iţiau de prin spatele nostru, cînd mai prindeau cîte o fărîmă de timp liber, cu speranţa că le vor găsi pe fetele care făceau promoţie la Kent. Doi dintre ei se bucurau atunci cînd lăutarii de la „10 steaguri”, un local de pe faleză, le spuneau în microfon numele.
Însă spiritele rebele nu au fost răsplătite, iar după o săptămînă băieții au plecat de la fast-food. Nu li s-a dat niciun ban pentru munca lor, nici nu au cerut. „La cît am dormit în spate, pe sacii de cartofi, şi la cîte legume am mîncat fără să ştie nimeni, nici nu vreau să mai iau ceva de aici”, mi-a zis ironic unul dintre ei.
În cele două luni și jumătate, am văzut cum vin şi pleacă mulţi colegi. Indiferent că au stat o săptămînă sau o lună, ritualul de „rămas bun” era acelaşi. „Nesimţitul ăsta zice că nu vine astăzi la muncă. A răcit şi a făcut febră. Cum se simte rău dacă el îşi face bagajul să plece acasă”, gesticula șefa înfuriată. Și de fiecare dată termina fraza scurt și fără drept la replică „eu nu-i dau niciun ban lu’ ăsta.”
Adaugă un comentariu