Tinerețea din prispa casei
Povești fără timbru 24 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Tinerețea din prispa casei 2Ștefănel abia atinge podeaua cu piciorușele. Își ridică de îndată mîinile în sus. Vrea să fie luat în brațe, de parcă s-ar fi fript la tălpi. Ionela, mătușa lui, îl trage repede și-l pune pe genunchii ei, începînd să-l legene. E atentă cu el și-i poartă de grijă ca o mamă. Nu numai lui, ci și celorlalți șapte frați ai ei. „Mama a murit în urmă cu cinci ani, de ciroză, iar tata, în urmă cu doi ani, avea probleme cu plămînii”, așa-și începe Ionela povestea. De atunci, vrînd, nevrînd a trebuit să devină mamă și tată pentru frații ei mai mici, numai să nu fie luați într-un centru de plasament.
În satul Todirel au mai rămas doar șapte din cei 15 frați. Ionela este cea mai mare dintre fete. „Mi-a fost foarte greu. Făceam o oră pînă la liceu, iar cînd mă întorceam, trebuia să le fac de mîncare și curățenie”, continuă tînăra. Cînd i-a murit tatăl, era deja în ultima clasă de liceu, trebuia să învețe pentru bacalaureat și de atunci, a trebuit să devină părintele unei întregi familii.
N-apucau să se trezeasă păsările din curte, iar de la cinci dimineața tînăra se trezea ca să facă ordine în casă. La șapte totul trebuia să fie gata, avea de prins primul microbuz de dimineață pentru a ajunge la timp în Iași, la ore. Grijile unei case și le punea în rucsac, alături de cărți. Cînd ajungea înapoi acasă le scotea de acolo,împreună cu temele pe care le-avea de făcut. După amiaza devenea din nou capul familiei.
Sacrificii mari pentru cei mici
„Ne-am descurcat mai greu la început, eram singuri părăsiți”. În timp ce-mi povestește, se întrezărește un zîmbet, mic, chinuit de greutățile prin care a trecut pînă acum. Recunoaște că cei mici îi spun mamă. Pentru ei a renunțat să meargă la facultate. Una din fete este acum în clasa a VI-a și cu ea își petrece o bună parte din zi. O ajută la teme. Băieților le spune ce și cum să facă prin casă, ca să mai scape de ei, iar banii vin de la frații mai mari care au rămas în sat. Se ocupă cu „munca la pădure”, dar „e greu în zilele de astăzi pentru toți”.
Viitorul se îngustează
Tinerețea și-a lăsat-o în Iași, înainte de a se bucura de ea. „Vreau să mă angajez și eu în oraș ca să cîștig niște bani”. Nu vrea să-și lase familia singură, mai ales pe frații care-s mai mici decît ea. Îi strînge pumnii lui Ștefănel în mîinile ei mai mari, de parc-ar vrea să-l protejeze de greutăți. Copilul se uită la ea și îi zîmbește. Pentru o clipă, Ionela nu mai era mama nimănui.
George GURESCU
Adaugă un comentariu