Un Paște petrecut pe plajele Barcelonei
Povești fără timbru 22 mai 2016 , de Doina SÎRBU Niciun comentariu la Un Paște petrecut pe plajele Barcelonei 22Dacă unii aleg să își petreacă Paștele alături de familie, ciocnind ouă și rupînd din cozonacul cu nucă și stafide, eu m-am aventurat să îl petrec sub soarele spaniol, pe plaja Barceloneta. Mi-am luat în pripă un bilet spre Barcelona, capitala Catalunyei, care a fost desemnată de National Geographic drept cel mai bun oraș cu plaja din lume și am servit un cocktail cu gheață pe malul Mării Mediterane. Am ochit din prima cele mai atractive puncte turistice, m-am plimbat printre rămășițele fostului castrum roman (o bază militară romană), centrat pe dealul Mons Traber, am înconjurat străzile aglomerate ale orașului modern cu bulevardele sale deschise și intersecțiile decupate simetric în formă de semicerc, am făcut cunoștință cu creațiile arhitectului spaniol Antoni Gaudí și am admirat renumita biserică Sagrada Família, care se află în construcție de mai mult de un secol.
Dimineața încă ploua, iar de la balcon venea o adiere rece care ne-a șoptit să ne îmbrăcăm mai gros, pentru că prima zi în Barcelona promitea să fie una friguroasă. Eu și prietena mea, înarmate cu cîte o umbrelă, am ieșit pe ușa grea din metal și sticlă a hostelului Rooms4Rent în căutarea unui local, unde am putea lua micul dejun în stil spaniol. Rătăcind pentru a treia oară, timp de cîteva ore petrecute în capitala Catalunyei, am fost atrase de un miros îmbătător de cafea, zeci de prăjituri, croissante și alte produse de panificație din vitrina unei cafenele. Încă din prima zi am reușit să ne rătăcim de două ori, o dată în aeroportul enorm cu două terminale aflate unul față de altul la cîțiva kilometri, ghinionul nostru fiind ca avioanele noastre să aterizeze în locuri diferite, și a doua oară în centrul orașului, în căutarea hostelului cu mica noastră cameră pictată în nuanțe de roșu și portocaliu. Iar acum, dorind să ajungem în fața bisericii Sagrada Família, ne-am încumetat să o facem pentru a treia oară consecutiv.
În drum spre biserica ce înfățișează frumusețea orașului spaniol, am făcut cîteva sute de poze, fie cu balcoanele schițate într-un stil romantic cu sculpturi șlefuite în piatră, ornamente împletite din fier și ghivece cu flori, fie cu alte cîteva zeci de obiective turistice pe care le-am găsit întîmplător călcînd pe urmele turiștilor
După ce am servit cafeaua presărată cu cacao și îndulcită cu două pachețele de zahăr brun, am constatat că în Barcelona engleza se numără pe degete și se vorbește în patru, cînd fiecare prieten sau om de alături culege din firmiturile liceului cîteva traduceri. Oamenii s-au adeverit a fi foarte prietenoși, iar în cazul în care nu vorbeau o engleză fluentă, o amestecau cu ceva spaniolă și catalană, de unde eu deslușeam limba germanică, iar Naomi, prietena cu care am călătorit, spaniola.
La fiecare colț de bloc decupat dintr-un cerc, vedeam cîte un magazin de suveniruri – magneți la un euro, mai ieftini, în comparație cu alte țări ale Europei, un magazin multicolor cu fructe și legume, unde „specialitatea” de bază erau căpșunile și o vitrină cu rochii de seară într-un decor cu nuanțe pastelate. În drum spre biserica ce înfățișează frumusețea orașului spaniol, am făcut cîteva sute de poze, fie cu balcoanele schițate într-un stil romantic cu sculpturi șlefuite în piatră, ornamente împletite din fier și ghivece cu flori, fie cu alte cîteva zeci de obiective turistice pe care le-am găsit întîmplător călcînd pe urmele turiștilor.
Decupaj din avangardă
Unul dintre cele mai mari și cele mai elegante bulevarde este Passeig de Gràcia, unde se înalță două clădiri ale lui Antoni Gaudí, un renumit arhitect de origine spaniolă – Casa Milà (La Pedrera) și Casa Batlló. Situate aproape una de alta, cele două au un concept și un design propriu, dar ambele mizează pe linii curbe. Casa Batlló are o formă scheletică cu ferestre ovale, rotunde sau dreptunghiulare neregulate, pe care alunecă niște pietre sculptate. Construcția are foarte puține linii drepte, iar fațada este decorată cu un mozaic multicolor realizat din plăci de ceramică spartă. Fiecare geam este înconjurat de cîte o mască cu ochii și nasul decupat, iar acoperișul arcuit seamănă cu spatele unui dragon sau dinozaur.
Am observat de la cîteva blocuri distanță „turnurile” bisericii realizate de Antoni Gaudí, iar sutele de glasuri ale turiștilor și localnicilor, ciripiturile pe limba lor, ne-au ajutat să ajungem în fața construcției. Obiectivul camerei de fotografiat ne-a ajutat să percepem frumusețea Sagradei Família, care, încă din 1882, se află în construcție. Aceasta ne-a servit drept un binoclu care a conturat inscripțiile și sculpturile de pe fațada bisericii. „Turnurile”, cum le-am denumit eu, erau de fapt macaralele ce atîrnau deasupra edificiului și erau împînzite de muncitori. În fața Sagrada Família, o fetiță de vreo patru ani, alerga după un balon mare de săpun. Un bărbat pletos cu barbă și bentiță neagră cioplea cîte un dragon colorat de săpun și chema turiștii să facă poze cu el, condiția de bază fiind să prindă în cadru și edificiul religios. Acesta își strîngea bănuții într-o pălărie tipic spaniolă, de culoare neagră, croșetată cu ață roșie.
În fața bisericii Sagrada Família am cunoscut două fete, una blondă cu părul scurt, rasă într-o parte și alta brunetă, care ne ofereau „cea mai tare distracție pentru tineri pe care o putem găsi în Barcelona” și anume o excursie prin cluburile orașului. „La doar 45 de euro puteți intra în calitate de VIP în cele mai fițoase discoteci, puteți servi 4 shoturi moca, iar pe lîngă acestea transportul este inclus în preț, un autobuz care va porni din centrul orașului și care va staționa timp de o oră în fața cîtorva cluburi”, îmi explică plină de energie și cu zîmbetul pe buze bruneta, iar cea de-a doua ține să adauge că cel mai „Wow” local este clubul Opium. După ce ne-am uitat una la alta, eu și Naomi am ajuns la concluzia că „45 de euro” e foarte mult pentru o asemenea distracție și că vom avea nevoie de acești bani pentru cumpărături.
Dragonul din săpun
Pe zi ce trecea, soarele picta în fiecare punct turistic din Barcelona cel puțin cîte un artist, fie acesta un muzician, o trupă, un actor sau un iubitor de baloane de săpun. Lîngă port am întîlnit un tînăr blond, care cînta la un instrument care arăta izbitor de tare cu carapacea unei broaște țestoase. Muzica lui a adunat cîteva zeci de perechi de ochi care, de obicei, îl ascultau prin prisma camerei de la telefon. Tot acolo, traversînd strada spre Les Rambles, ce constă într-o serie de bulevarde care pleacă din centrul orașului spre frontul de apă și care îmbrățișează sute de oameni pînă noaptea tîrziu, florării, artiști de stradă deghizați în sculpturi de piatră, aluminiu sau bronz, cafenele și restaurante, am văzut-o pe Marilyn Monroe care flutura în rochița sa albă și ademenea turiștii într-o casă de moravuri ușoare.
Un tînăr spaniol ne cerea insistent să-i dăm camera să ne facă poze cu un monstru cu gheare mari cît aripile sale. Vorbea o engleză perfectă pentru că a locuit cîțiva ani în Australia, țara cangurilor, și a întîlnit pentru prima dată niște moldovence. Știa unde se află micul noastru „ținut” și care, spre surprinderea noastră, cunoștea cîteva cuvinte în limba română. Nu am înțeles care era motivul pentru care a intrat în discuție cu noi, fie pentru că în viziunea lui eram foarte frumoase și semănam ca două surori, fie era un hoț de buzunare care de data aceasta ochise camera mea de fotografiat. El a dispărut din fața noastră la fel de repede cum a apărut, iar nouă nu ne-a rămas nimic mai mult decît să ne verificăm buzunarele. Barcelona e cunoscută pentru iubitorii de a împrumuta bani și obiecte de preț de la turiști, de aceea mulți dintre cei veniți în vacanță sau în vizită își ascund bunurile sub tricouri.
După o zi lungă și o cină pe malul mării, suflate din toate părțile de vîntul puternic ce scălda plaja cu valuri mari, ne-am făcut cumpărăturile în piața alimentară La Boqueria. De acolo ne-am luat fructe și legume proaspete și ne-am delectat cu cîte un pahar plin vîrf cu fructe exotice.
Fotbalul de pe dealul Montjuic
Ne-am rezervat weekend-ul pentru a vizita Palau Güell, Parc Güell, Muzeul Național de Artă al Cataloniei, un palat magnific transpus din desenele animate Disney ce se află deasupra mai multor fîntîni, și cetatea de pe Montjuic, care oferă o vedere unică asupra portului din Barcelona. Urcînd dealul Montjuic, am văzut nu doar palatul și cetatea, ci și Stadionul Olimpic unde au avut loc Jocurile Olimpice de vară din 1992 și am vizitat casa celei de-a doua echipe de fotbal a Barcelonei-Espanyol. În parcul Güell am întîlnit un grup de turiști chinezi, care au început să danseze lîngă un muzicant ce interpreta o piesă la saxofon. Tot acolo, o trupă își vindea CD-urile în timp ce interpreta live conținutul acestuia.
Am sărbătorit Paștele pe malul mării, pe plaja Barceloneta, alături de două prietene – una dintre acestea, Mihaela, studiază jurnalismul într-o universitate din Lleida. În acea zi, în loc să ne spălăm fețele cu un ou alb, unul roșu și bănuți, ne-am înmuiat picioarele în apa sărată a mării.
Ne-am adus aminte de cozonacul mamei, de vinul bunicilor și de ciocnitul ouălelor, dar am preferat să mîncăm somon cu legume, cartofi cu carne sau legume cu piept de pui la grătar. Sub briza mării și bronzîndu-ne la soare, am desenat o hartă imaginară a traseului ce l-am urmat în Barcelona și am punctat următoarea destinație: castelul Seu Vella din orașul Lleida.
Autor:
Redactor la Opinia studențească, student la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării din Iași.
Adaugă un comentariu