Unde s-a îngropat ștampila

Povești fără timbru Niciun comentariu la Unde s-a îngropat ștampila 0

Osoienii s-au săturat să tot pună votul pe-o bucată de hîrtie și să le meargă tot mai rău. De două-trei ori pe an sînt scoși din case la cîte-o alegere. Ar avea ei treburi mai importante de făcut, doar a venit vremea aratului. Dar duminica e slujbă. Așa că, cei cu frică de Dumnezeu iau straiele de sărbătoare, și apucă drumul bisericii. Și dacă tot au ajuns pînă acolo, mai aruncă cîte-un „acatist” ștampilat și în urnă.

„Dom’le, noi mergem la biserică și ne rugăm. Cînd iese popa cu Sfintele Daruri, se roagă pentru conducătorii țării. Să fie ei sănătoși și să fure în continuare”, îmi spune Mihai Roman. A fost lider de sindicat la Metalurgie înainte de ’89 și acum crede că el poate scoate țara din criză. Mă bate pe mînă, își ia un aer apăsat, ridică privirea și dă drumul la vorbă: „dacă s-ar ruga popa pentru ca toți hoții să primească pedeapsă de la Dumnezeu, ar mai rămîne poate un bob nefurat”. Îi ia mai bine de zece minute să-mi explice că el mai c-ar vota cu Crin Antonescu, „dacă n-o fi ca Geoană să treacă în turul doi”, doar să nu-i mai vadă pe Băsescu și pe Elena Udrea, „care cîntă toată ziua din fluier și călăresc pe banii noștrii”. Mă lasă pe gînduri și pleacă să-și ajute nevasta să „zvîrle găinile în curte”.

Băsescu și trotuarul

De sus, agățat de doi stîlpi, candidatul PSD rînjește parcă mulțumit de cele auzite de la sătean. E unul dintre puținele semne care trădează campania electorală în satul Osoi. La 30 de kilometrii de Iași, e o liniște de mormînt. Politica se face la nivel mic, pe la rarele întîlniri locale cu partidele. „Aici lumea stă în casă, că se prinde Realitatea”, îmi explică Mihai pacea electorală. Mă mai bate odată pe mînă cît să mi-l prezinte pe fiu-su, Florin, viceprimar în comună, și pleacă cu treburi mai importante, nu înainte de a-l avertiza: „după cum l-am mirosit eu, băiatul e de la PDL”.

Florin e PSD-ist și se îmbujorează ca o fată mare cînd îmi povestește cum l-a păcălit Băsescu să-i dea votul în 2004. „A făcut el niște lucruri care m-au uns pe inimă cît eram în armată”, îmi spune purtîndu-și rușinea pe trotuarul de care e atît de mîndru, adus în sat de PSD. „Eu unu’ m-am săturat de atîta campanie. Lumea o să voteze, mai ales vîrstnicii, că secția e chiar lîngă biserică. O să se voteze cu Geoană cred, oamenii vor pe cineva care să-i reprezinte bine afară”, își încheie pledoaria viceprimarul. Cum satul n-are cîrciumă, sătenii rămîn să-și „soarbă” convingerile în fața televizorului, iar Geoană le zîmbește de peste gard.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top