Unde s-a prăpădit carul cu ruși
Povești fără timbru 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Unde s-a prăpădit carul cu ruși 21Cînd nu mă văd de prin partea locului, basarabenii din Călărași își strîng saliva printre dinții stricați și te alungă în rusește, îndată ce vine vorba de alegeri. „Despre astfel de lucruri aicea nu se grăiește, ați auzit?” și bărbatul care sprijină a lehamite ușa de la un atelier de lemne pe care stă lipit un afiș verde cu „Stejarul” își aruncă pieziș privirea peste mine. În autogară, un moș cu trăsăturile împăturite una peste alta în cute groase nu întinde mîna, ci dă noroc cu pumnul strîns. Tot cu limba muiată într-o rusă zgrunțuroasă.
„Apoi la noi, iaca îți ia un cuvînt, ți-l răstălmăcește și ți-l face așa cum nu l-ai spus”, mă lămurește nea Gheorghe, de pe o bancă trasă mai la dos de văzul lumii. „Io, în 2001 am votat cu comuniștii, mai mult pentru lozinca unirii. Deși eu vreau să mă unesc cu România, că io la matcă mereu am vrut să mă unesc cu dînsa, că să mergi de la Ucraina pînă la Habarovsk, ciobanul, familia, limba, ca ale tale, nu le găsești. Da’ am vrut și cu Rusia. Gîndeam că o să fie stabilitate, piață de desfacere, că o să plecăm la lucru, că limba îi cunoscută. Da’ cînd am văzut că o venit la putere și n-o făcut nimic din ceea ce-o promis, io n-am vrut mai mult cu ei. Dacă o avut opt ani și n-o făcut nimic, ce să mai facă?”, se înfierbîntă nea Gheorghe și-și tipărește mai bine basca pe creștet.
Mie nu mi-o făcut nimic comuniștii!
De pe-aceeași bancă, Toader care a tot mormăit pentru sine cît a vorbit Gheorghe, răbufnește: „Mie nu mi-o făcut nimic comuniștii!”, și apoi se-ntoarce la gîndurile lui, cu capul între urechi, ca un Moromete posac. „Io liber spun că mie îmi convine Filat și cu Ghimpu, că mie nu mi-i frică a vorbi, chiar dacă vedeți așa, că părerea diferă din doi în doi. Ăstea două partide îmi convin, că Lupu îi criminal, nu-i ca comuniștii, da’ cam tot așa. N-am dovezi, da părerea îi părere. Filat îi gospodar, poate să facă lucruri bune, îl ajunge capu’. Mihai Ghimpu, mulți îl consideră că-i așa, că-i așa, da o să pună umăru’ să facă”, se agită Gheorghe.
Țara celor care cască gura
Un bărbat de-o statură care întunecă zarea, sigur pe sine mai ceva ca pe burta pe care și-o poartă țanțoș, soarbe din cafea în fața bufetului Călătorul. „Proslămurile și rîsurile votează cu comuniștii. Oamenii deștepți, cu cap, votează cu Alianța. Și rușii, tot cu democrații”, strigă omul în gura mare, de se-alege cu toți ochii din autogară pe capul lui. „Uite-l pe ăla cum cască gura! Ăștia-s!”, și-arată cu degetul spre un om mic la stat care trecea. „Nu știu dom’le să voteze, dacă nu le zice nimeni. Nici băieții ăștia, Ghimpu și cu Filat, n-au știu să-și facă reclamă. Io numai ce m-am dus într-o zi aicea, la Ungheni, și-am făcut peste 90% la sută din fimei să voteze cu democrații”, se bate cu pumnul în burtă celui ce i spune Angheluț. „Io la Moscova n-am dus niciodată mărfuri, da cînd om intra în Europa, atunci o să ne fie bine. Uite în România, e mai bine! Da ce să le faci dacă nu vor să știe?!”. Toader, din colțul lui de bancă, rîde pe-nfundat și se stropșește către Angheluț „Ce-mi trebe mie să-mi vină Europa cu traista goală?”.
Democrația duce la autocrație și nu-i bună
Cum urc la deal, mai sus de sediul președintelui de raion, unde flutură alături de steagul Moldovei și cel al României și-al Uniunii Europene, doi oameni îmi dau binețe, unul pe românește, unul pe rusește. Românul, spune el, e cu democrații „Ăștia care îs cu comuniștii nu-ți vorbesc deloc sau îți vorbesc rusește, că li-i frică, deh!, că n-o să mai iasă. Nu ăștia, ca el – și arată spre amicul lui – ci, moldovenii, românii”. Bărbatul mic gesticulează mult și vorbește înfierbîntat în limba lui, degeaba-i spun că nu-l înțeleg „Zice că democrații îs și ei comuniști sau iaca, o să fie, că democrația duce la autocrație și nu-i bună. Trebuie să fie Bucureștiul una cu Chișinăul, asta trebuie să fie. Să se grămădească granițele. Și na, asta de-acuma se poate numai prin Europa”.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu