Veșnicia s-a născut la bibliotecă
Povești fără timbru 9 martie 2018 Niciun comentariu la Veșnicia s-a născut la bibliotecă 161Dacă ai copilărit la țară și-ai tînjit după o bibliotecă plină de cărți care n-a existat, n-ai cum să nu vrei să știi ce-nseamnă de fapt „Pînă hăt de carte”. O campanie de strîngere de carte, descoperire a bibliotecilor din comunele îndepărtate de orașe din care poveștile copiilor lipsesc de pe rafturi, sortarea și asigurarea transportului pînă pe raft – așa s-ar traduce numele, destul de sugestiv și singur, al campaniei derulate din luna martie a anului trecut, de către biroul parlamentar al scriitorului Dan Lungu, pînă astăzi.
Drumul pare un șir de apă care se scurge lin printre dealuri. De-a stînga și de-a dreapta lui nu se întrevede nimic. Se văd doar formele perfect rotunjite ale ogoarelor cu fire de iarbă uscată și resturi de zăpadă care se topesc leneș sub soarele de februarie care pare că nu se încumetă să strălucească mai tare, sub amenințarea iernii. Comuna Sinești e la 44 de kilometri de Iași și e formată din patru sate – Bocnița, Osoi, Sinești și Stornești. Sinești n-are nici gaz și nici apă trasă, dar Octavian Tomușescu, contabil cu vechime al primăriei din comună, își trece mîna prin barba grizonată și spune cum, în scurtă vreme, comuna o să fie legată la rețeaua de apă și lucrurile își vor găsi treptat rezolvări. Soția lui Octavian, Elena, e bibliotecară în sat din 1993. E sîmbătă și e plecată la oraș, la copii, să aibă grijă de nepot. N-a lăsat biblioteca de izbeliște, ci l-a lăsat pe soț între pereții plini de cărți, fără vreo teamă că n-ar avea ce ne povesti.
Biblioteca
Soțul e un soi de istorie vie a comunei Sinești. Știe totul despre satele din împrejurimi, despre comunitățile de rromi care-au venit și s-au stabilit aici și despre îndeletnicirile fiecărui grup în parte. Sinești îi e casă de cînd se știe, iar lucrul în primărie nu face decît să-l ajute să fie la curent cu orice mișcă sau urmează să se întîmple. Octavian Tomușescu seamănă, la o primă vedere, cu un personaj schițat de Caragiale. E scund, ușor durduliu și-mbrăcat după stil franțuzesc – are pantaloni bleumarin, un pulover verde și-un sacou gri închis asortat cu bereta ușor înclinată de pe creștet. Cînd vorbește despre soție și despre treburile ei glasul i se înduioșează și pe lîngă faptul că-i laudă munca în bibliotecă, spune cu mîndrie că tot ea, doamna Elena, „are grijă și se-ocupă și de, știți, blogul Primăriei Sinești”.
Biblioteca doamnei Elena seamănă cu o căsuță din povești. Ascunsă în spatele primăriei, văruită cu un portocaliu cochet, clădirea micuță te face să te întrebi cum o fi ajuns să-și găsească loc într-un peisaj ușor dezolant. În dreapta ușii, la intrare, doamna și soțul au inventat o măsuță circulară dintr-un butuc și cîteva scăunele, din bușteni mai mici, pe care copiii le-au pictat. Așa ajungi să fii întîmpinat de un soare, un fluture, o buburuză sau un unicorn. În prima cameră a bibliotecii, măsuța e plină de fișe de înscriere ordonate în suporturi de lemn. Dacă n-ar fi cărți peste tot, biblioteca ar trece drept o casă cu două salonașe dichisite atent cu tot felul de statuiete și mileuri. Spațiul camerelor e mic, iar cărțile au dat de multă vreme afară din rafturi. Acum sînt așezate frumos, alfabetic, în teancuri sprijinite de pereți, unde s-a mai găsit loc. Debaraua mică din a doua cameră are, pe tocul lat al ușii lipsă, pictată o căprioară, parcă abia coborîtă dintre paginile unei cărți.
În salonașul al doilea, rafturile sînt umplute de beletristică pentru copii, iar în sală și-au făcut loc patru birouașe, pe care stau cîteva calculatoare. „Mai zilele trecute au venit copiii aici; nu numai să ia cărți – că așa vin mereu. Au venit și-au întrebat-o pe doamna dacă pot să facă temele aici. Cînd am intrat eu, erau întinși pe-aici peste tot cu cărți, caiete…” Octavian Tomușescu vorbește, iar tu parcă vezi copiii peste tot prin cămăruța mică, respirînd aer vanilat cu miros de carte. În locul lor, acum sînt întinse pe jos, pe mijlocul covorului, cîteva cutii și cîteva sacoșe mari, toate pline de cărți.
Campania
În jur de 400, toate selectate special pentru copii, cărțile care au ajuns la Sinești și-au găsit loc, în primă fază, la parterul sediului biroului parlamentar al senatorului USR din Iași, Dan Lungu. Maldăre întregi de cărți aduse de către donatori sau lăsate în locurile destinate special colectării de carte au ocupat partea din stînga scării și-au așteptat să fie sortate, pentru ca mai apoi să-și găsească loc pe rafturile din biblioteca vreunei comune. „Anul trecut, în martie, cînd toată campania a început, am mers la Biblioteca Județeană «Gheorghe Asachi» din Iași și am cerut o listă cu cele mai lipsite de carte cinci comune”, spune Sebastian Ghica. Sebastian pare omul care nu s-ar da înapoi de la rezolvarea vreunei probleme și pare mereu pus pe treabă. Are un soi de energie pozitivă care nici măcar nu te lasă să te întrebi unde-o fi fost legătura între jobul lui din domeniul IT și căratul unor rezerve de carte, într-un sat uitat de lume din județ, unde copiii n-au ce să citească. Inițial, au cerut cinci biblioteci, după care au urmat alte cinci și tot așa, pînă astăzi, cînd au ajuns la Sinești. „Știi, nici dacă mergem așa în patru ani de mandat, cît are Dan Lungu, tot n-am reuși să bifăm toate bibliotecile din județ care nu au destulă carte.” Numele campaniei, „Pînă hăt de carte” a fost găsit în urma mai multor încercări și a unei înnodări de idei comune.
Sebastian și Dan Lungu trec dintr-o cameră într-alta a bibliotecii și-mi spun – „cred că e una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut”. Octavian Tomușescu își trece mîinile prin barbă și și le așază pe genunchi. Cărțile-au fost deja cărate din mașină în mijlocul cămăruței și jumătate din istoria și problemele satului ni s-au povestit. „Știți, urmează, de fapt, să ne mutăm biblioteca în Căminul Cultural. Dar o să se construiască altul curînd.” Celălalt, căminul vechi, fusese construit în 1950 și-a fost deja demolat, ca terenul să fie curățat și pregătit pentru noua construcție. Acum e doar un loc neted, umbrit de cîțiva copăcei răsfirați, care-au supraviețuit procesului de dărîmare. „Atunci o s-avem mai mult spațiu pentru cărți”, spune contabilul și ne privește cu bucurie. Privind în jur, cumva te bucuri pentru noile rafturi în care-și vor găsi cărțile loc, dar ți se strînge stomacul cînd te gîndești la goliciunea căsuței dichisite din povești.
Soțul doamnei Elena încuie grijuliu biblioteca și ne-arată cum, în fața ei, pe terenul neted de sport, e-amenajată într-o parte o scenă, pe care se desfășoară spectacolele în aer liber ale comunei. Urcăm cu toții în mașină și ne-ndreptăm spre locul vechiului Cămin Cultural. Ne uităm la terenul pustiit, mașina întoarce și, în drumul nostru, îl lăsăm pe Octavian Tomușescu aproape de casă. „Știți, de la ce partid ați spus că sînteți dumneavoastră?” Dan Lungu zîmbește, își strîng amîndoi prietenește mîinile și-i spune – „Știți, cărțile n-au culoare politică”. Dealurile curg de-o parte și de-a alta și lasă în urmă satul, mai bogat în povești nemuritoare decît dimineață.
Adaugă un comentariu