Vînzătorii de cauze din parcul reginei
Povești fără timbru 12 martie 2012 Niciun comentariu la Vînzătorii de cauze din parcul reginei 4În Hyde Park din centrul Londrei, vorbitorii în public devin vînzători ai propriilor idealuri. Ei vin aici ca să-și promoveze religia sau cauza, să acuze sistemul și să-i facă pe curioși să gîndească. E mai mult decît un hobby pentru ei, e un ritual pe care îl repetă cu sfințenie în fiecare duminică, înscriindu-se alături de Karl Marx, Vladimir Lenin și George Orwell în istoria parcului. De aproape două secole, Speaker’s Corner (Colțul Oratorilor) e o veritabilă „piață a ideilor”.
Printre statuile parcului, vîntul suflă frunze îngălbenite. Cu umbrelele deschise, turiștii aleargă spre adăpostul stației de metrou sau a galeriei de artă modernă Serpentine, în direcția opusă. Cele cîteva grade de afară au alungat și ultimele urme de pași de pe alei. În Speaker’s Corner, însă, oratorii stau zgribuliți ca niște porumbei și așteaptă cuminți lîngă pancartele lor să se domolească ploaia. Își mai toarnă o cană de ceai din termos sau discută cu însoțitorii lor, ascunzîndu-și mîinile în buzunare. Stau departe de restul vorbitorilor în public, ca nu cumva vreunul dintre ei să le răpească auditoriul prin strigăte mai puternice sau mesaje mai șocante. Fiecare e acolo pentru a-și susține propria cauză, idealuri pentru sînt dispuși să înfrunte frigul și ploaia, ignoranța și chiar batjocura trecătorilor, săptămînă de săptămînă.
Ziua Blonzilor Naturali
Retrasă în colțul ei, Maria de Jesus Lucungo se îngrijește de propria pancartă, acoperită cu un sac negru de gunoi. Are în jur de 40 de ani și e îmbrăcată într-un palton cu guler de blană, căciulă împletită bej și un ruj roșu țipător. Nu strigă și nu gesticulează larg precum alți oratori, ci așteaptă timid ca trecătorii s-o întrebe de ce se află acolo. Nu pare genul de persoană pe care m-aș aștepta să o găsesc aici. Cînd mă apropii de ea, rulează în sus sacul de gunoi și lasă cele două hîrtii imprimate, prinse pe un băț de lemn, să vorbească în locul ei. Printre pozele cu nordici blonzi citesc: „Vă rog semnați această petiție pentru Ziua Blonzilor Naturali.” Dedesubt se află și explicația: „pentru încurajarea prezervării lor și pentru o lună a istoriei albilor pentru oamenii albi în general. Vă mulțumesc pentru binevoință.” Mă surprinde cauza ei – doamna e de culoare neagră.
„Negrii, arabii, indienii, asiaticii, fiecare minoritate din țara asta are propria sărbătoare națională. Dar oamenii albi ce au? Nu au nimic, nici o sărbătoare dedicată culorii lor, care să le celebreze unicitatea. E nedrept. De asta mă aflu aici, ca să le susțin cauza. Cineva trebuie s-o facă.” Are un accent diferit de cel al britanicilor și, cînd o întreb de unde e, îmi spune că din Angola. Încerc să îi vorbesc pe o portugheză stîlcită și pare încîntată că are cu cine schimba cîteva cuvinte în propria-i limbă. Mă încurajează să-mi exersez vocabularul și să-i vizitez țara de origine cîndva, dar nu îndrăznesc s-o întreb cum de tocmai ea susține cauza albilor după ocupația portugheză și 27 de ani de război civil.
O rog să-mi spună cum o cheamă și îmi ia agenda să-și scrie numele, cu degetele înghețate: „Îmi cer scuze, nu scriu prea frumos.” Mă ofer să-i întorc favorul și să-i semnez la rîndul meu petiția, dar îmi spune că nu e nevoie. E mai important să-și transmită mesajul decît să strîngă semnături. „Fiecare rasă are propria frumusețe, propriile caracteristici care trebuie apreciate și păstrate cu grijă. Acum există atîtea căsătorii interrasiale, încît rar mai vezi oameni albi, blonzi cu ochii albaștri. Trebuie să păstrăm culoarea celor albi, așa ca tine, și blondul natural.” Ploaia a stat în loc. Maria de Jesus Lucungo scoate complet sacul de gunoi mototolit și își continuă răbdătoare campania.
„Va fi mai rău!”
La intrarea în parc, un domn în vîrstă tocmai a terminat de conversat cu niște domnișoare. Stă cu mîinile la spate, înalt, și-și afișează cu demnitate pancarta agățată cu sfoară de un umeraș pe după gît, pe care scrie mare: „It’s going to get worse” („Va fi mai rău”). În spatele lui stau aranjate termosul cu ceai, un scaun de pescar și un diplomat cu articole de ziar și documente pe care le scoate atunci cînd trebuie să-și susțină argumentele. Pe hîrtia vidată în plastic a adăugat patru imagini ca subiecte de pornire în conversațiile cu trecătorii. În timp ce vorbește, arată cu degetul către fiecare dintre ele, aproape didactic.
Viziunea lui nu este, însă, complet pesimistă, ci pare mai mult nemulțumit de anumite aspecte ale lumii de azi: „În primul rînd, există problema camerelor de filmat. Londra e unul dintre cele mai monitorizate orașe ale lumii, în fiecare moment ești urmărit de o duzină de camere de filmat. Asta e o încălcare a intimității personale, iar rata criminalității nu a scăzut atît cît promitea Primăria. La fiecare 1000 de camere de filmat, a fost prins un singur infractor, ceea ce înseamnă că Poliția este incompetentă, în ciuda tehnologiei pe care o au la dispoziție. Și ce vor ei să facă? Să instaleze și mai multe camere din banii publici. E strigător la cer!” Încălzirea globală, suprapopularea pămîntului, politica externă a S.U.A., toate sînt semne că lumea, așa cum o știm noi, e în schimbare. Iar el predică împotriva schimbării de peste un deceniu.
„Cunosc locul ăsta de 40 de ani. Cînd eram mic, obișnuiam să vin în Speaker’s Corner cu bunicul și să ascultăm discursurile de aici. Era un fel de tradiție – unii se duceau la biserică, noi veneam aici să petrecem o zi întreagă de relaxare și introspecție.” Nu-și propusese niciodată să devină la rîndul lui orator, dar ocazia i s-a oferit în urmă cu 15 ani, în timpul unei ninsori. „Eram în autobuz, în drum spre casă, și ne-am trezit toți pasagerii că eram invitați să coborîm. Șoferul a spus că nu poate înainta, tot traficul e oprit din cauza «tipului nepotrivit de zăpadă». Nu ne-a venit să credem – există vreun tip potrivit de zăpadă pentru transportul londonez?” Cînd a coborît în stație, a dat peste reclama primei pagini a unui ziar, care declara: „Va fi mai rău”, și și-a spus că e un titlu foarte potrivit situației. L-a rulat, l-a pus la subraț, iar în timp ce mergea cu metroul i-a venit ideea să-l etaleze. Oamenii au rîs, iar el a început să le vorbească. „De atunci, vin cu aceeași pancartă în parc. Evident, am tras-o la xerox ca să nu se strice originalul de la uzură, și nici nu vin chiar în fiecare duminică. Dar încerc.”
Domnul cunoaște istoria parcului foarte bine și povestește cum Marble Arch, monumentul din apropiere, marca marginea Londrei, unde era pe vremuri locul de spînzurătoare al orașului, apoi districtul măcelarilor. A fost cumva natural ca oamenii să se adune aici, la periferie, pentru proteste și dezbateri, încă de la începutul secolului al XIX-lea. În 1855, în Hyde Park au avut loc revolte împotriva „Sunday Trading Bill” („Actul comerțului de duminică”), care interzicea vînzarea și cumpărarea de produse în singura zi liberă a muncitorilor de rînd. Unsprezece ani mai tîrziu, 200.000 de oameni se adunau aici pentru a cere dreptul la vot, într-un protest care a necesitat intervenția a 1.500 de polițiști și a armatei. „Înainte se întruneau în jurul unui copac, numit Copacul Reformei, după Liga Reformei care organizase protestele. Cineva stătea în fața copacului și vorbea, iar oamenii care nu mai încăpeau în jurul lui se urcau pe crengi să asculte. Din păcate, copacul era deja uscat și gol pe dinăuntru și cineva a aruncat o țigară în interiorul lui. Stația de pompieri era chiar în apropiere, dar nu l-au putut salva. Copacul a ars complet, dar stația încă mai există.”
În timp ce povestește, i se citește mîndria pe chip. Acum și el face parte din seria marilor oameni care au venit aici să anime imaginația curioșilor. „Să mă cauți în «Ghidul de călătorii – Londra» a lui Dorling Kindersley. Am o poză acolo, la secțiunea dedicată Speaker’s Corner, pe la pagina 207 sau 211, nu mai știu exact.” Din cînd în cînd întoarce iritat privirea spre tipul din apropiere care vorbește la megafon. „Avem reguli, să știi, sîntem civilizați. Există și un regulament undeva la intrarea în parc: fără megafoane! Trebuie să-ți atragi auditoriul doar prin voce și idei. Ce s-ar alege de locul ăsta dacă toți am veni cu sisteme de sonorizare din ce în ce mai mari?”
Infractorul legilor nescrise
În jurul irlandezului care face abuz de tehnologie s-a adunat o mulțime de oameni. Stă cocoțat pe o scară mare, de metal, și își ține un genunchi îndoit în postură de luptător. Gesticulează larg cînd vrea să atragă atenția, apoi se lasă cu un cot pe marginea scării ca să șoptească în megafon povestea vieții lui. Nu pare a fi pregătit un subiect anume de discuție, ci așteaptă ca mulțimea să-l întrebe ce părere are despre diferite probleme. „Sînt profesor de științe politice la o universitate de aici, din Londra, și le spun mereu studenților mei că nu îi cred în stare să țină un discurs pînă nu exersează în Speaker’s Corner. Abia aici afli dacă ai stofă de orator, dacă poți să păstrezi interesul celor care te ascultă.”
Doi tineri arabi sînt, însă, puși pe șotii și vor să-i strice concentrarea. Îl întrerup în mijlocul frazei să-l întrebe unde s-a tuns sau dacă e homosexual, iar irlandezul le răspunde pe același ton că nu sînt genul lui. Discursul ia o tentă naționalistă, despre cum a călătorit în toată lumea, a locuit New York și Rio, dar tot Marea Britanie îi pare mai frumoasă, apoi să înceapă să cînte: „Danny, băiete,/ Fluierele, fluierele te cheamă/ Din vale în vale…” Între timp, tinerii încep să înghesuie frunzele cu piciorul sub scara lui și să se prefacă a cere o brichetă din public. Profesorul se arată enervat, dar e distras de un african din apropiere, care nu a reușit să atragă atenția asupra sclaviei economice moderne prin țipetele lui și acum își acuză vecinul de lașitate, fluturînd în aer o umbrelă roșie. „Te disprețuiesc! Te voi ignora, tu cel care țipi în spate!”, ripostează cel din vîrful scării.
Irlandezul își termină cîntecul despre plaiurile verzi pe care a crescut, apoi mulțumește publicului și își strînge scara. În urma lui, mulțimea se împrăștie. Mai sînt destui oratori care să anime publicul: un grup împrăștie pliante despre libertatea pe care o au de fapt femeile islamice, un altul propovăduiește întoarcerea la Iisus, bărbatul cu umbrelă roșie țipă despre sclavie iar un vagabond, cu coarne de diavol, e fericit că are cu cine discuta despre greutățile vieții. Pe gardul din fața lui scrie mare: „Britanie, întoarce-te la DUMNEZEU sau vei fi cucerită.”
Anca MATCOVSCHI
Adaugă un comentariu