Volda, aprinsă de luminile studenției
Povești fără timbru 12 octombrie 2015 Niciun comentariu la Volda, aprinsă de luminile studenției 132O Șeherezadă care atrage nu doar prin frumusețe și promisiunea unor povești de neuitat, ci și pentru studii. Așa este orășelul din vestul Norvegiei, împresurat de munți și fjorduri, cu nopți luminate de verdele Aurorii Polare, care are sufletul prins între pereții Universității. „Volda University College” este aleasă nu doar de norvegieni, ci și de cei de peste granițe. Dincolo de petreceri și voluntariat, să fii student Erasmus înseamnă să descoperi fiecare colțișor al orașului și al vieții pe care acesta o oferă. Astfel am aflat despre căutatul în gunoi că este o modă ascunsă pe cale de dispariție. Și am găsit biserica unde oamenii vorbesc despre Dumnezeu în toate limbile posibile în timp ce mănîncă hot dog gratis.
Cum „românii s-au născut poeți”, așa s-au născut și norvegienii cu schiuri în picioare. Ei nu au avut un Alecsandri care să afirme asta despre ei, dar au fost destui vizitatori străni care au rămas uimiți de cum locuitorii fjordurilor conviețuiesc cu natura. În Volda, cățăratul pe munte este activitatea preferată. Rotsethornet are aproape 700 de metri și se înalță din albastul adînc al apei ca un mușuroi uriaș care are în pază întregul orășel. Are două părți prin care poți ajunge în vîrf, una abruptă, cu pietre mari, și cealaltă, un drum lung, șerpuit și pavat cu mușchi moale. Pădurile sînt din lumi fantastice, pline de verde crud și smarald, cu brazi ce se luptă cu cerul, cu pietre acoperite de un covor pufos de mușchi și rîuri ce țîșnesc frenetic din inima muntelui.
Universitatea este modernă, ai acces peste tot doar pe baza unui card, iar studenții pot în weekend să împumute săli cu proiectoare pentru a se uita la filme. Este locul cel mai aglomerat și mai viu din oraș, cu aproximativ 4.000 de suflete.
Încă de cum începe anul universitar, corpul central al universității este acaparat de asociații care organizează expediții și închiriază echipament special precum haine și corturi. Acesta este util mai ales pentru studenții veniți prin programul Erasmus, care au doar teniși, blugi și tricouri. La prima urcare pe munte organizată sub numele de „Natura” nu au fost toți pregătiți. Printre cei aproape 60 de voluntari, puteai observa cîteva fete care purtau espadrile, cămăși și genți mari și negre pe umărul drept.
Universitatea este modernă, ai acces peste tot doar pe baza unui card, iar studenții pot în weekend să împumute săli cu proiectoare pentru a se uita la filme. Este locul cel mai aglomerat și mai viu din oraș, cu aproximativ 4.000 de suflete. În afară de strada principală, nu este trafic aproape niciodată, iar puținii oameni pe care îi vezi pe drum sînt cei care aleargă. Uneori, prin ploaie și în pantaloni scurți. Și studenții Erasmus aleargă pînă la lac sau pînă pe munți. Cu telefonul în mînă și cu ochii pe aplicația „Aurora Forecast” ca să știe exact ora la care cerul va fi străbătut de Luminile Nordului. Cîteodată te numeri printre norocoșii care rămîn în cameră și poți vedea pe grupul de Facebook „cutare se simte dezamăgit” și un nor desenat în dreptul postării. Atunci poți ieși la balcon și să îi vezi coborînd dintre dealuri cu pași de furnică în speranța că poate-poate norii se vor risipi și vor lăsa liberă linia verde ce se scurge din cer.
Hot dog de pomană
Ușa bisericii se deschide parcă împinsă de vînt și face loc unor băieți care se clatină. Numai unul din cei cinci aruncă zîmbete împrejur și nu miroase a băutură. Se îndreaptă gălăgios către colțul unde o bătrînică cu chip senin servește hot dog. După ce mîncarea îi liniștește, femeia se întoarce pe scaun pentru a relua croșetatul. Nu este decît o seară normală de sîmbătă la biserica protestantă.
În acest timp, unii petrec în Rokken, cel mai popular club din oraș. Ca să devii voluntar trebuie să plătești 200 de coroane norvegiene (aproximativ 100 de RON) pe semestru și să lucrezi două zile pe lună. În schimb ai reducere de 50 de coroane la evenimente și se organizează petreceri tematice pentru voluntari. Celălalt pub este „Copacul verde”, un loc mai select, cu spațiu mai puțin, dar cu intrarea gratis pînă la ora 11.00.
Însă sîmbătă seara e momentul în care poți mînca hot dog gratis, unde poți bea sucuri, ceai și cafea și poți cunoaște oameni noi. Pentru lucrul acesta, biserica protestantă a devenit locul perfect de socializare. „La început făceam taco (n.red. mîncare tradițională mexicană) și țineam deschis toată noaptea. Apoi vecinii au început să se plîngă de gălăgie, căci mai toată Volda era aici. Acum totul durează de la ora 21.00 pînă la 1.00”, spune Simen, tehnicianul bisericii, un bătrînel cu părul alb. El este cel care întîmpină oamenii, le împărtășește momente din viața sa, le povestește despre Norvegia și despre experiențele din Hong Kong, unde a trăit trei ani.
Înăuntru clădirea arată ca un restaurant modest, plin de scaune, mese cu lumînări și un bol cu citate din Biblie în norvegiană. În locul altarului este un ecran mare pe care sînt proiectate videoclipuri de la concertele unor trupe creștine și muzică în surdină. De cinci ani, generații de francezi, germani, români, japonezi, norvegieni și spanioli împart aceeași masă și măcar un semestru de poveste.
Volda are un realism magic. Pe cît de liniștită e uneori, pe atît de vulcanică și provocatoare altă dată. Printre competiții de sport precum schi, volley și fotbal, se desfășoară anual „Festivalul animației”. Producători de filme animate premiați, studenți la Departamentul de Animație, voluntari și o mare parte a locuitorilor din oraș se adună pentru un weekend plin de activități. Printre workshopuri de creație și desen pentru copii, vizionări de filme și seri cu petreceri pe vapor, are loc preselecția pentru „Fredrikstad Animation Festival for Nordic-Baltic films”. Aprope oricine se poate înscrie cu un proiect animat, iar creațiile vor fi apreciate de un juriu format de profesioniști și studenți de la animație.
Căutare de comori prin tomberoane
Cei de la Animație nu sînt singurii artiști din oraș, există unii mai non-conformiști decît ei. Îmbrăcați în haine negre, cu capurile acoperite de căciuli care eventual să țină și de cald, o mînă de studenți coboară pe furiș în oraș. Cu mișcări silențioase, demne de filmele cu spioni, se îndreaptă spre supermarketul Kiwi. Deși înăuntru luminile sînt aprinse, acesta este închis căci ceasul din turla vechii biserici a bătut aproape miezul nopții. Asta însă nu oprește pe nimeni, din contră, e un semnal că drumul e liber. Tinerii nu vin pentru a cumpăra ceva, ci fac înconjurul clădirii pînă ajung la tomberoanele din spate. Ei știu că magazinele aruncă produsele care mai au o zi sau chiar patru pînă la data expirării. Printre acestea se numără somonul, carnea de porc sau de pui, pîinea, iaurturile, dar și fructe și legume. Toate sînt adunate în pachete sau în pungi și aproape „așezate” la gunoi.
În Volda nu există oameni ai străzii, dar asta nu înseamnă că nu are cine beneficia de aceste produse. Santos, un catalan care a venit la studii în Volda acum 3 ani, povestește despre prima dată cînd a fost la „căutarea de comori”. „Mergeam spre container cu niște colegi spanioli și dintr-o dată ne-am oprit. Era cineva înaintea noastră care căuta în gunoi.
În Volda nu există oameni ai străzii, dar asta nu înseamnă că nu are cine beneficia de aceste produse. Santos, un catalan care a venit la studii în Volda acum 3 ani, povestește despre prima dată cînd a fost la „căutarea de comori”. „Mergeam spre container cu niște colegi spanioli și dintr-o dată ne-am oprit. Era cineva înaintea noastră care căuta în gunoi. Ne gîndeam să așteptăm pînă se eliberează. Cînd tipul s-a apropiat, ne-am dat seama că era un coleg norvegian care ne-a și anunțat că nu prea a găsit multe în noaptea aia. Nu te aștepți ca un norvegian să caute în gunoi, mai ales că mulți primesc și bursă”, povestește băiatul cu ochi negri și piele măslinie.
O parte dintre ei vin cu mașina. Cineva rămîne în parcare de veghe și altcineva trage o fugă pînă la pubelă, apoi pun sacoșele în portbagaj. Cea mai activă perioadă este în sezonul rece, din noiembrie pînă în februarie, căci atunci totul se păstrează mai bine. Însă această modă care are mai mult de patru ani este pe cale să se stingă. Din cele aproape zece supermarketuri, doar unul nu a pus lacăte peste containere. „Produsele sînt foarte bune și unele chiar foarte scumpe. După ce le luam, le spălam și le puneam direct în congelator. În unele seri din iarnă veneam încărcat ca Moș Crăciun. Doar că anul acesta a mai rămas un singur supermarket ca țintă pentru că toate celelalte au pus lacăte la tomberoane”, adaugă Santos.
Cu petrecerile pe vapor, cu voluntariatul și plimbările printre lacuri și fjorduri, Volda rămîne unul dintre orașele preferate ale studenților Erasmus, iar numărul lor este în creștere. Și tot în creștere este și numărul celor care spun că sloganul Universității „locul pe care nu îl vei uita niciodată” este adevărat.
Adaugă un comentariu