Votul basarabenilor, o „ruletă rusească”
Povești fără timbru 2 decembrie 2014 Niciun comentariu la Votul basarabenilor, o „ruletă rusească” 14
Cu tot frigul de afară, duminica aceasta Sîngereiul este aglomerat ca niciodată, iar oamenii vin să rezolve exercițiul cel mai complicat al țării noastre, unii cu tema învățată de acasă, alții cu varianta șoptită, iar ceilalți pe principiul „russian roulette”. Cei mai tineri vin să facă ceea ce au învățat cu cîțiva ani în urmă la școală, iar adulții vin îmbrăcați frumos, în straie de sărbătoare pentru că, spun ei, „îmi fac datoria de cețățean al Republicii Moldova”.
Prin orășel sînt multe mașini, toți șoferii se grăbesc, dar cel mai complicat e să încerce să evite găurile de pe șosea, în unele dintre ele dacă dai cu roata sigur zăbovești jumătate de zi. Pe panourile publicitare Usatîi își mai susține crezul „puterea în adevăr” deși „Patria” a fost exclusă de vreo patru zile din cursa electorală, iar protagonistul și-a onorat dreptul de vot în Moscova. „Băi, Ioane, da’ cum ai băgat foaia ceea așa mare în urnă, eu am împăturit-o în patru și tot nu încape, cui i-o trebuit atîțea nebuni..”, vorbeau doi bărbați trecuți de vîrsta pensionării, în timp ce-și strîngeau ochelarii în băsmăluță și buletinele în buzunarul cojocului negru. Un alt bărbat, care locuiește prin vecinătatea școlii, astăzi observator, spune că de dimineață venea din cînd în cînd cîte unul, iar la ora 11.00 e îmbulzeală mare fiindcă „toți vin, care de la biserică, care de la piață, ăștia tineri acum s-o trezit din somn, dar bine că vine lumea”.
Fără sprijin la tăiat lemne
Vorbind între ei, se pronunță fiecare prin „votu-i secret”, iar oamenii nu mai vorbesc prea mult despre candidați pentru că fiecare are povestea lui acasă care depinde de un partid sau altul. „Măi Gheorghe, mie nu-mi trebuie nimic acum, vreau doar să-mi vină băieții acasă, cît o lucrat în Rusia am și uitat cum e să-ți ajute cineva la tăiat lemne pentru iarnă, de acum îs bătrîn”. Celălalt bărbat, cu părul alb și cu mustățile galbene de fum, se uită cu coada ochiului și spune răstit, uitîndu-se ca nu cumva să se fi rărit coada. „Dumnezeu știe ce-o fi, eu vreau să fie pace!”. Bătrîne sprijinindu-se în băț și îmbrobodite cu basmale noi, moșnegi, femei cu copii în brațe, toți așteaptă să iasă cît mai repede cu ștampila pe buletin „acuș îi seară, dar noi nici focul nu l-am aprins”.
Aceeași aglomerare e și la celelalte secții de votare, iar unul dintre motivele îmbulzelii este că a căzut serverul, iar membriii comisiei trebuiau să înregistreze votanții pe foi. La Liceul Teoretic Olimp, recent renovat și modernizat, totul e supravegheat și urmărit ca să meargă bine. Nu degeaba, pentru două poze cu oamenii de la coadă am fost înregistrată ca persoană ce a intrat în secție și care a făcut fotografii fără permisiune. Amenințată cu poliția, mi s-a luat telefonul și mi-au șters pozele. „Cine ți-a dat voie să faci poze fără înștiințarea mea? Este interzis!”, mi-a reproșat indignată președinta comisiei electorale, directoarea liceului, în timp ce-mi completa datele din buletin pe lista „neagră”. La celelate școli, atmosfera e în același ton. Tinerii care veneau la vot nu rezistau prea mult. „Pentru prima dată vin să votez, dar nu-s nebun să stau la rîndul acesta, o să vin mai diseară, acum mai am treabă prin oraș, că votul sper să nu mi-l fure nimeni”, a spus Alexandru, absolvent de liceu în anul acesta. În forfota alegerilor, unii oamenii se simt importanți, par a fi mîndri că au putut veni la vot. „Vin eu singur să-mi aleg partidul, nu las pe nimeni”, iar alții plictisiți și amărîți că-i așteaptă tovarășii la bar, zic că „mai bine era înainte, cînd unul putea să voteze pentru jumătate de mahala”.
Adaugă un comentariu